Vágólapra másolva!
Anghel Iordanescu nem szeretne két (kis)pad közül a földre kerülni, ezért az Al Ain csapatának a mestere pénteken - inkognitóban - hazarepült Bukarestbe az Egyesült Arab Emirátusokból, hogy személyesen is tárgyaljon a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökével, Mircea Sanduval, a szövetségi kapitányi ajánlatról.

Mint később bevallotta, azért volt szükség erre a rövid, - kevesebb, mint kétórás - találkozóra, hogy a szövetség elnöke egy előszerződésben hitelesítse ajánlatát, amelynek felmutatásával próbálkozik majd jóindulatot kicsikarni az arab csapat tulajdonosától, Mohamed Bin Zajed Al Nahjan sejktől.

Mircea Sandu korábban kijelentette, hogy egy tapasztalt, ambíciós szakvezetőt szeretne látni a román válogatott élén, aki folyamatosan a csapat mellett maradna legalább a 2004-es Európa-bajnokság végéig (feltéve, ha kijuttatja seregét az Eb-döntőre). Jelenleg Iordanescun kívül más nem is jöhet szóba, a tábornokként is ismert szakvezető a múlt század végén két vb-tornára és egy Eb-fináléra is eljutott a román nemzeti tizeneggyel. Nagy valószínűséggel tehát Iordanescu lesz az új román kapitány, s ha az arab sejk is úgy akarja, januártól átveheti az irányítását.

A román szövetség elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, hogy az anyagiakról is megegyezett az új kapitánnyal, nem hivatalos források szerint évi 250 ezer dollárt (68 millió forintot) kap Iordanescu. "Felvázoltam a válogatott tavaszi programját, videokazettákat ígértem Iordanescunak a válogatott utóbbi mérkőzéseiről" - mondta az elnök. "A szerződés a 2004-es Eb végéig szól, amit közös megegyezéssel meghosszabbíthatunk. Az ő dolga lesz megnevezni segédeit a válogatottnál, no meg persze megegyezni az arabokkal az ottani szerződésének felbontásáról."

Iordanescu szerint az Al Ain vezetősége meg fogja érteni a helyzetét. "A sejk legutóbb mintha engedékenyebbnek tűnt volna, amikor megemlítettem, hogy haza szeretnék jönni a nemzeti válogatott élére. Most vissza kell mennem, mert december 21-én és január 4-én két fontos meccsünk van, de remélem, hogy január 10-től átvehetem a román válogatott irányítását" -mondta a leendő kapitány.

Balla István

Korábban:

Bin Zajed dönt a román futballkapitány sorsáról?