Társoldalunk:

Elutasították a BL-ből kizárt Fenerbahce fellebbezését

2011.09.09. 18:13

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken elutasította a Fenerbahce labdarúgócsapatának fellebbezését, amelyet a török klub a Bajnokok Ligájából történt kizárása miatt nyújtott be a szervezethez.

Az isztambuli egyesület azt kérte a CAS-tól, hogy törölje el a török szövetség (TFF) határozatát, és engedélyezze a BL-ben való szereplését annak ellenére, hogy vizsgálat folyik ellene, mert érintett a július elején kirobbant helyi bundabotrányban.

A TFF augusztus 24-én léptette vissza a BL-től a Fenerbahcét, és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) felszólítására megszületett döntés után az UEFA bejelentette, hogy a bajnok helyett az ezüstérmes Trabzonspor indulhat a BL főtábláján.

Az isztambuli klub az UEFA határozata ellen is benyújtott egy fellebbezést, állítása szerint ugyanis az európai szövetség nyomást gyakorolt a török szövetségre. A Fenerbahce a BL-ből való kizárás miatt kompenzációt is követel, az egyesület szerint ugyanis ez 25 millió eurós bevételkiesést jelent számára, részvényeik pedig kilenc százalékot estek az isztambuli tőzsdén.

A CAS közölte, egy későbbi időpontban vizsgálja meg a Fenerbahce teljes fellebbezését, amelyet a TFF és az UEFA ellen nyújtott be. A TFF a 2011/12-es idény rajtját a bundabotrány miatt korábban szeptember 9-ére halasztotta, és határozott arról is, hogy ettől a szezontól már rájátszásban dől majd el a bajnoki aranyérem sorsa.

A török bundabotrányban jelenleg több mint 30 játékossal és sportvezetővel szemben folyik hivatalos vizsgálat, így többek között Aziz Yildirim, a bajnok Fenerbahce elnöke, valamint Tayfur Havutcu, a kupagyőztes Besiktas vezetőedzője ellen. Helyi lapértesülések szerint az elmúlt szezonban legalább 19 mérkőzés végkimenetelét manipulálták, a botrány középpontjában pedig a Fenerbahce áll, amelynek vezetői olyan sikeresen bundázták meg a meccseket, hogy a csapat megnyerte a bajnokságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK