Vágólapra másolva!
Szerda este egy szuperrangadót és két magyar érdekeltségű meccset is rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkör második fordulójában. Az E-csoportban a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Salzburg 4-3-ra kikapott a BL-címvédő Liverpooltól az Anfielden, úgy, hogy 3-0 után az osztrák csapat 3-3-ra egyenlített, de aztán vesztett. Az F-csoportban az FC Barcelona hazai pályán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az olasz Internazionale csapatát, míg a G-csoportban a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt a soraiban tudó Leipzig otthon kapott ki 2-0-ra a francia Olympique Lyontól. Idegenben nyert a Chelsea, és az Ajax, a Zenit pedig magabiztosan verte meg a Benficát.

E-csoport

Szoboszlai Dominik és csapata, a Salzburg a címvédő Liverpool otthonában bizonyíthatott. Az osztrák együttes a nyitó körben saját közönsége előtt 6-2-re győzte le a Genket, a Salzburg ötödik gólját a magyar középpályás szerezte, míg csapattársa, a norvég Erling Braut Haaland az este főszereplőjeként mesterhármast ért el. Szombaton mindkét együttes megnyerte bajnoki mérkőzését, a Liverpool hét győzelemmel hibátlanul, míg a Salzburg nyolc győzelemmel és egy döntetlennel áll otthon a tabella élén.

Az osztrákoké volt a mérkőzés első helyzete. A japán Takumi Minamino 21 méteres bombája nem sokkal kerülte el a liverpooli kapu jobb oldalát.

A vezetést azonban a Liverpool szerezte meg a 9. percben.

Egy gyönyörű összjáték végén a Salzburgból induló Sadio Mané lőtt gólt ziccerből. A szenegáli támadó nem is ünnepelt korábbi csapata ellen, amelyben 2012 és 2014 között futballozott.

Mané lett a Liverpool történetének harmadik játékosa - Steven Gerrard és Mohamed Szalah után - aki elérte a 15 gólos határt a Bajnokok Ligájában.

A 25. percben növelte az előnyét a Liverpool. Egy gyönyörűen felépített támadás végén a jobbhátvéd Trent Alexander-Arnold centerezett középre, az érkező balhátvéd Andy Robertson pedig közelről a kapuba belsőzött.

A 30. percben lezárhatta volna a meccset a Liverpool. Fabinho indítása után Mohamed Szalah elé került a labda, az egyiptomi támadó egy pattanás után, 15 méterről lőtt, de néhány centivel célt tévesztett.

Egy perccel később Szoboszlai Dominik főszereplésével szépíthetett volna a Salzburg. A magyar válogatott középpályás gyönyörű ütempasszal kiugratta Takumi Minaminót, azonban a japán támadó ziccerét Adrián védeni tudta.

A 36. percben eldöntötte a meccset a Liverpool - gondolták sokan

Mané baloldali beadására Firmino érkezett a rövid oldalon, a kapura csúsztatott fejesét Cican Stankovic védeni tudta, a kipattanóra azonban Szalah érkezett, aki közelről nem hibázott. 3-0.

A 39. percben szépített a Salzburg. Egy labdaszerzés után a dél-koreai Hvang Hicshan tört be a tizenhatoson belülre, egy lövőcsellel elfektette az Aranylabdára is esélyes Virgil Van Dijkot, majd 10 méterről, elemi erővel a bal felső sarokba bombázott.

A második félidő elején a Liverpool elszórakozta a kétgólos előnyét. Van Dijk hazaadását Adrián kapus az őt megtámadó Patson Daka lábára rúgta, azonban a zambiai csatár lábáról visszapattanó labda néhány centivel a kapu mellé csorgott.

Az 53. percben Szoboszlai Dominik ismét megvillant.

A középpályás jól előkészített labdájára a salzburgi gólszerző Hvang Hicshan érkezett, azonban nagyon rosszul találta el a labdát, ami így méterekkel elkerülte a Liverpool kapuját. Egy perccel később Szoboszlai szerezhetett volna gólt, remek labdát kapott, de rosszul sikerült a labdaátvétele, így van Dijk szerelni tudta ziccerben.

Szoboszlai Dominik a Salzburg egyik legjobbja volt az Anfielden Forrás: AFP/Paul Ellis

Az 55. Szoboszlai helyzetfelismerésének köszönhetően gólt lőtt a Salzburg.

A magyar középpályással ütköztek a félpályánál, fetrengés helyett azonban gyorsan elvégezte a szabadrúgást, Hvang Hicshan futtatta a baloldalon, akinek a beadására Takumi Minamino érkezett, és 14 méterről, ráfordulásból a kapu jobb oldalába lőtt.

Az 59. percben ismét Szoboszlai volt a főszereplő.

Labdát szerzett a Liverpool tizenhatosa előtt, majd Hvang Hicshan visszatett labdája után ziccerbe került, de a közeli lövése néhány centivel elkerülte a Liverpool kapuját.

A 60. percben egyenlített a Salzburg.

A gólszerző Minamino lépett ki az elalvó liverpooli védők között, a középre lőtt labdájára a három perccel korábban beálló Erling Braut Haland érkezett, és az üres kapuba belsőzött.

A 69. percben újra megszerezte a vezetést a Liverpool.

Szoboszlai Dominik rossz labdalevételére Fabinho csapott le, aki Firminóhoz játszott, a brazil támadó pedig Szalah felé csúsztatott, az egyiptomi csatár pedig higgadtan értékesítette a ziccert. A liverpooli gól után Szoboszlait lecserélték, de így is csapata egyik legjobbja volt.

Az utolsó húsz percben a Liverpool már zártan védekezett, sokszor szokatlanul az időt is húzta, és végül megnyerte a kulcsfontosságű mérkőzést.

F-csoport

Szerdán a játéknap legpatinásabb találkozóján az FC Barcelona az Internazionalét fogadta. Az idei szezon első fordulójában mindkét csapat döntetlennel kezdett, a Barcelona Dortmundban ért el 0-0-t, az Internazionale otthon nem bírt a Slavia Prahával (1-1), a milánóiak az egyenlítő góljukat a 92. percben szerezték. A katalánok az idei szezonban korántsem meggyőzőek, hét bajnoki meccsen már kétszer is kikaptak. Az olaszoktól viszont csak kisiklás volt a csehek elleni BL-döntetlen, mert a Serie A-ban hat forduló után százszázalékos teljesítménnyel az első helyen állnak.

Lionel Messi felépült az Inter elleni rangadóra Forrás: NurPhoto/Jose Breton

Az olasz bajnokságban parádézó Inter Barcelonában is remekül kezdett, már a 119. másodpercben megszerezte a vezetést. Az argentin Lautaro Martinez csapott le egy lecsorgó labdára, a lassú Lenglet szorításában kapura tört, majd 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A folytatásban is az Inter akarata érvényesült. A 27. percben Antonio Candreva lőtt újabb gólt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. Tíz perccel később óriási helyzetet hagytak ki az olaszok. Egy jobboldali beadás után Lautaro Martinez fejelt kapura, de Ter Stegen elképesztő bravúrral kiszedte a kapu bal alsó sarkába tartó labdát. Az Inter argentin csatára nem is akart hinni a szemének, majd amikor magához tért, azonnal ment gratulálni a Barca kapusának a védéséhez.

A második félidőben magához tért a Barcelona és az 58. percben Luis Suárez szépségdíjas góljával egyenlíteni tudott. A chilei Arturo Vidal ívelése után az uruguayi támadó 16 méterről, ráfordulásból lőtt a bal alsó sarokba.

A katalánok végül a 84. percben megfordították a meccset. Egy kontratámadás végén Messi tálalt Suárez elé, aki egy gyönyörű csellel tisztára játszotta magát, majd 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

Győzelmével az FC Barcelona feljött a csoport második helyére a Borussia Dortmund mögé.

G-csoport

A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig a francia Lyon csapatát fogadta. A lipcseiek idegenbeli győzelemmel - a Benficánál bizonyultak jobbnak 2-1-re -, a franciák hazai döntetlennel - a Zenittel végeztek 1-1-re - kezdtek a csoportkörben. Az RB Leipzig eddigi hét BL-meccsén három játékos - Gulácsi, Orbán és Marcel Halstenberg - volt mindig kezdő, közülük a magyar válogatott kapus az egyetlen, aki végig is játszotta ezeket a találkozókat.

Magyar szempontból rosszul kezdődött a meccs, mert a Lyon a 11. percben megszerezte a vezetést Lipcsében. Ibrahima Konate utolsó emberként eladott labdájára a holland válogatott Memphis Depay csapott le, és higgadtan értékesítette a ziccer a kiszolgáltatott Gulácsi Péterrel szemben.

A folytatásban a lipcseiek irányították a játékot. A német válogatott Timo Wernernek több helyzete is akadt, de nem tudott egyenlíteni. A 41. percben Depay lőtt újabb gólt Gulácsinak, de a holland támadó találatát a játékvezető les miatt érvénytelenítette.

A második félidőt jól kezdte a lipcsei csapat, de a 65. percben ismét gólt szerzett a Lyon egy egyéni hiba után.

Nordi Mukiele utolsó emberként elvesztett labdájára Martin Terrier csapott le, megtolta a labdát Gulácsi mellett, majd az üres kapuba passzolt.

A folytatásban a lipcseiek mindent megtettek a szépítésért, de a Lyon remekül védekezett, így az eredmény már nem változott. Az RB Leipzig a csoport harmadik helyéről várhatja a folytatást.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:

E csoport:
FC Liverpool (angol)-Salzburg (osztrák) 4-3 (3-1)
Genk (belga) - Napoli (olasz) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Internazionale (olasz) 2-1 (0-1)
Slavia Praha (cseh) - Dortmund (német) 0-2

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Leipzig (német)-Olympique Lyon (francia) 0-2 (0-1)
Zenit (orosz) - Benfica (portugál) 3-1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H-csoport:
Lille (francia) - Chelsea (angol) 1-2
Valencia (spanyol) - Ajax (holland) 0-3

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY