Társoldalunk:

Nagy bejelentést tett a Real Madrid korábbi legendája, Iker Casillas

2020.02.17. 15:53

A Real Madrid és az FC Porto korábbi kapusa, Iker Casillas is harcba száll a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöki posztjáért. A klasszis labdarúgó beadta az induláshoz szükséges dokumentumokat, erről a közösségi oldalán számolt be.

Ezzel a döntésével az is eldőlt, hogy Iker Casillas felhagy a profi labdarúgással. A jelenleg a Porto alkalmazásában álló kapus már a portugál klub elnökét is tájékoztatta a szándékairól. Casillas egyébként tavaly május óta már nem is lépett pályára korábbi szívinfarktusa miatt.

Iker Casillas lehet a spanyol szövetség következő elnökeForrás: AFP/Paul Ellis

Casillas a Twitter-oldalán jelentette be, hogy 2020-ban ő is indul a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöki posztjáért, és optimistán tekint a jövőbe.

„Elindulok 2020-ban a spanyol szövetség elnökválasztásán. Együtt sikerülhet a spanyol futball magasságába emelni a szövetséget. Hatalmas tisztelettel és elszántsággal fogunk dolgozni, hogy tiszta és átlátható legyen a szavazás, amelyre több mint 23 ezer szavazó számít. A végső döntést majd a 139 közgyűlési tag fogja meghozni."

A jelenlegi elnök, Luis Rubialest 2018 óta vezeti a szövetséget, aki vitában áll a profi liga elnökével, Javier Tebasszal, miközben a vezetői tevékenységét bírálják.

A tisztújító közgyűlésre normál menetben a második félévben, a tokiói játékok után kerülne sor, de az elnökség a júniusi, júliusi Európa-bajnokság miatt az első félévre szeretné előrehozni.

Iker Casillas a Real Madrid akadémiáján nevelkedett, pályafutása nagy részét a spanyol fővárosban töltötte: 1999 és 2015 között 725 mérkőzésen lépett pályára, öt bajnoki cím és három Bajnokok Ligája-diadal részese volt. Ezenkívül a spanyol Szuperkupát négyszer, a Király Kupát és az európai Szuperkupát kétszer-kétszer hódította el. Nála többször csak Raúl öltötte magára a Real mezét (741). A kapus 2015 nyarán igazolt az FC Portóhoz, amellyel tavalyelőtt bajnok volt, szerződése 2021 nyaráig szól. Tavaly május 1-jén szívrohamot kapott, de nem jelentette be visszavonulását, novemberben pedig ismét edzésbe állt. A spanyol válogatottban 167-szer lépett pályára, 2008-ban és 2012-ben Európa-, 2010-ben pedig világbajnokságot nyert a nemzeti együttessel.