Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt elrendelt öthónapnyi szünet után péntek este két zárt kapus találkozóval folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája. A Pep Guardiola vezette Manchester City kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel jutott tovább a Real Madrid elleni nyolcaddöntőből, míg a Juventus hiába nyert Cristiano Ronaldo két góljával 2-1-re a Lyon ellen, a francia csapat idegenben lőtt gólja az olasz bajnok kiesését jelentette. Jöjjenek a pénteki játéknap főszereplői, akik közül többen is beállították a holland Ruud van Nistelrooy BL-rekordjait.

A Real Madrid nem bírt a City letámadásával

Zinédine Zidane csapatának a győzelmére ötszörös pénzt fizettek a fogadóirodák, így nem túlzás azt állítani, hogy a Real Madridnak csodára lett volna szüksége a Manchester City otthonában. Pep Guardiola csapata azonban remekül futballozva esélyt sem adott a Realnak.

„A teljes szezonunk nagyon magas pontszámot érdemel. Varane-t semmivel sem lehet vádolni, az a fontos, hogy felemeljük a fejünket, és folytassuk a dolgunkat. Ezt mondtam a játékosoknak is.

– kezdte az értékelést Zidane, aki edzői pályafutása alatt először vesztett el egyenes kieséses Bajnokok Ligája-párharcot. – Nem lehetünk boldogok a mai este miatt, de ilyen a foci. Voltak lehetőségeink a gólszerzésre, csak nem lőttük be őket. Amikor egy csapat veszít, mindenki az okokat keresi.

Ami engem illet, most itt az ideje kipihenni a szezont, aztán meglátjuk hogyan tovább. Amíg nem történik valami, a Real Madrid edzője vagyok"

– tette hozzá a francia legenda, aki sportszerűen gratulált a Manchester City továbbjutásához.

Zinédine Zidane és Pep Guardiola kézfogója Forrás: AFP/Peter Powell

Raphaël Varane a 2007/08-as szezon óta az első olyan Real Madrid játékos, aki egy Bajnokok Ligája-meccsen két gólt eredményező hibát követett el.

„Miattam kaptunk ki, vállalom érte a felelősséget.

Nagyon jól felkészültünk, de megfizettünk a hibáimért. Nagyon szomorú vagyok a csapattársaim miatt" – értékelt szűkszavúan a négyszeres BL-győztes világbajnok francia hátvéd.

„A hibák benne vannak a játékban, bárkivel megeshetnek. A szezonunkat 10-ből 9-esre értékelem. Akkor lenne 10-es, ha tovább jutottunk volna a Bajnokok Ligájában" – mondta a brazil Rodrygo, aki novemberben a BL-történelem második legfiatalabb játékosa lett, aki mesterhármast szerzett.

„Az első félidőben jól játszottunk, azt játszottuk, amit akartunk. De adtuk nekik ajándékba két gólt.

Most előre kell néznünk, és a következő szezonban erősebben kell visszatérnünk" – mondta a tavaly nyáron 100 millió euróért igazolt Eden Hazard, aki az első madridi szezonjában egy gólt lőtt.

„Energia, szenvedély, ezek kellenek egy ilyen meccsen.

A legfontosabb hogy továbbjutottunk és nem is játszottunk rosszul Tudtuk, mennyire jó csapat a Real Madrid, de azt is, hogy mi is azok vagyunk. Megpróbáltunk valami extrát nyújtani. Az volt a tervünk, hogy hibára késztessük a védőiket, szerencsére ez kétszer is sikerült. Nagy fegyvertény, hogy kiejtettük a Realt" – értékelt a mérkőzés után Raheem Sterling, aki megszerezte 100. gólját a Manchester City csapatában.

„Megvertük a legjobb csapatot, a sorozat történetének legeredményesebb csapatát, ami hatalmas dolog. Tudtuk, hogy a Real Madridnak olyan jó játékosai vannak, hogy legyőzhet minket, ezért ismét nagyon keményen kellett dolgoznunk.

– mondta Gabriel Jesus,

aki Ruud van Nistelrooy óta az első játékos a Bajnokok Ligájában, aki egy Real Madrid elleni párharc mindkét mérkőzésén betalált.

A holland legendának ez a 2002/03-as szezonban jött össze.

„Nagyon sok helyzetet kidolgoztunk, a két hibájukból pedig sikerült két gólt szereznünk. Megpróbáltam meggyőzni a játékosaimat, hogy folyamatosan menjenek előre, de ez nem könnyű egy olyan csapat ellen, mint a Real Madrid.

Nagyon fontos győzelmet arattunk, mert Zidane még sosem vesztett párharcot az egyenes kieséses szakaszban. Azért vagyunk itt, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Most tettünk egy lépést felé.

Meg akarjuk nyerni a BL-t, ez csak egy lépés volt a cél felé, de ha úgy gondoljuk, hogy ennyi elég, akkor ezzel kiállítjuk a magunk szegénységi bizonyítványát – értékelt Pep Guardiola, aki a harmadik edző, aki egynél többször is kiejtette a Real Madridot a Bajnokok Ligájából. Ez korábban csak Marcello Lippinek (1995/96-os és a 2002/03-as szezonban) és Ottmar Hitzfeldnek (a 2000/01-es és a 2006/07-es szezonban) sikerült. – Az első félidőben a szélsőink beljebb játszottak, így nem a legmegfelelőbb helyzetben kapták a labdát. A második félidőben már kihúztuk a széleket, és jobban működött a játék. Azt hiszem, rossz döntést hoztam a meccs elején. Gabriel volt a párharc legjobbja. Madridban szerzett egy gólt és kiharcolt egy tizenegyest, ma pedig adott egy gólpasszt és lőtt egy gólt."

Pep Guardiola nem becsüli le az Olympique Lyont Forrás: AFP/Oli Scarff

A Manchester City a lisszaboni mini-torna negyeddöntőjében a sorozat leggyengébbnek vélt csapatával, az Olympique Lyonnal találkozik.

„Nem tudtuk legyőzni őket tavaly sem, amikor a csoportkörben találkoztunk.

– intett óvatosságra Pep Guardiola.

Manchester City (angol)-Real Madrid (spanyol) 2-1 (1-1)
gólszerzők: Sterling (9.), Gabriel Jesus (68.), illetve Benzema (28.)
Továbbjutott: a Manchester City kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

Ronaldo újabb rekordja kevés volt a Juve továbbjutásához

A Lyon ellen nyolcaddöntőt a Juventus ugyan egygólos hátrányból várhatta, de Cristiano Ronaldo remek formája miatt – és mert a franciák közel öt hónapig nem játszottak tétmérkőzést – a többség úgy gondolta, hogy az olasz bajnokcsapat simán megfordítja a párharcot. Ennek ellenére a Lyon már a meccs elején vezetést szerzett egy vitatható tizenegyesből, majd egy hasonlóan vitatható szituáció után Ronaldo büntetőjével egyenlített az olasz csapat. A 35 éves portugál a második félidőben a bombagólt lőtt, és mindent megtett a Juventus továbbjutásáért, de a Lyon remekül bekkelt, és kiejtette az olasz sztárcsapatot.

„Nagyszerű játékot mutattunk be. Tíz perc után kaptunk egy tizenegyest, ami őrültségekre késztethetett volna minket. De visszajöttünk a meccsbe, és sikerült nyernünk. Ráadásul hat vagy hét nagy helyzetet is kidolgoztunk.

Ebben a sorozatban nincs kímélet. Hiába voltak nagyszerű eredményeink, mégis kiestünk" – értékelt a találkozó után Maurizio Sarri, a Juventus edzője, akit szombaton menesztettek a posztjáról, mert a tavalyi nyári kinevezése óta semmiben nem lépett előre a torinói csapat.

Maurizio Sarrit a mérkőzés után kirúgták a Juventustól Forrás: AFP/Miguel Medina

„Csalódott vagyok, ez egyértelmű. Ilyen meccsre számítottunk, amikor megszállják a középpályát és tíz emberrel védekeznek. Kaptunk egy tizenegyest, de talpra álltunk. Hiába játszunk mezőnyfölényben, ha nem tudunk helyzeteket kidolgozni.

Az első meccs első félidejében szúrtuk el, mert az meghatározta az egész párharcot. Mindent megtettünk, néha csak egy-két centi hiányzott, hogy másfelé pattanjon a labda.

Jó állapotban vártuk a meccset, végig támadtunk, a Lyonnak talán egy lövése volt. Ennek ellenére nincs más. Gratulálnunk kell nekik. Különleges és furcsa szezon volt, főleg úgy hogy júliusban is kellett futballoznunk. Tudtuk, hogy a BL-ben bármi megtörténhet. Sokat tanulhatunk ebből a szezonból – értékelt a Juventus védője, Leonardo Bonucci.

„A tizenegyessel rosszul kezdődött a mérkőzés, de meccsben maradtunk és folyamatosan mentünk előre. Kiábrándító az eredmény, és nehéz elfogadni. Nem szabad lebecsülnünk az újabb Scudetto megnyerését, de ennek a klubnak sokkal nagyobb célokat kellene kitűznie maga elé. Az első mérkőzésen nem nyújtottunk elég jó teljesítményt"– mondta a találkozó után a bosnyák Miralem Pjanic, aki az utolsó meccsét játszotta a Juventusban, ugyanis a következő szezontól az FC Barcelona játékosa lesz.

Pjanic (balra) is csak ámultan nézte Ronaldo hatalmas bombgólját Forrás: AFP/Miguel Medina

„Az első félidőben nagyon jól játszottunk, ők meg egy teljesen jogtalan tizenegyessel visszakapaszkodtak a mérkőzésbe.

A Juventus a második félidőben jobban támadott, de nem pánikoltunk, a belépőink is nagyon jól voltak. A Manchester City ellen nem mi leszünk az esélyesek, de ez így pont megfelel nekünk" – értékelt a lefújás után Rudi Garcia, a Lyon edzője, aki rendkívül büszke, hogy csapata bejutott a legjobb nyolc közé, de nem szeretne itt megállni.

„Tudtuk, hogy képesek vagyunk továbbjutni, erősek voltunk és egymásért hajtottunk. Azt hiszem, ez volt a jutalma annak az energiának és munkának, amit befektettünk, mióta újrakezdtük az edzéseket. Most már előre kell néznünk, meg is van ehhez minden jogunk. Sokan kételkedtek abban, hogy továbbmegyünk, de bennünk nem volt kétely" – mondta a Lyon kapusa, a portugál válogatott Anthony Lopes.

Rudi Garcia, a Lyon edzője ünnepli a továbbjutást a játékosaival Forrás: AFP/Miguel Medina

Juventus (olasz)-Olympique Lyon (francia) 2-1 (1-1)
gólszerzők: Ronaldo (43., 60., előbbit 11-esből), illetve Depay (12., 11-esből)
Továbbjutott: az Olympique Lyon 2-2-vel, idegenben lőtt góllal.

HOSSZABBÍTÁS

Végül jöjjön néhány érdekesség, különleges statisztika a pénteki játéknapról.

  • Zinédine Zidane hétszer találkozott angol ellenféllel a Bajnokok Ligájában, ebből csak két meccset nyert meg.
  • A Manchester City mind a nyolc egyenes kieséses párharcát megnyerte, amikor az első meccsen idegenben tudott nyerni.
  • Ronaldo az egyetlen játékos, aki az idény újraindulása óta már több mint tíz gólt lőtt – szám szerint 12-t.
  • A portugál támadó a legutóbbi 11 tizenegyesét belőtte a Bajnokok Ligájában.
  • Ronaldo a legutóbbi 13 hazai BL-meccsén 20 gólt lőtt. Az egyenes kieséses szakaszban pedig 67 gólnál jár, ami 21-el több mint amennyit a 46 gólos Lionel Messi lőtt.
  • A Lyon lett az első francia csapat, amely kiütötte a Juventust egy európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában.
  • Amióta az Opta adatokat gyűjt (2003/04) a holland válogatott Memphis Depay az első játékos a BL-ben, aki gólt lőtt tizenegyesből majd összehozott egy tizenegyest.
  • A Real Madrid a legutóbbi hét BL-meccséből hatot elvesztett, amikor Sergio Ramos nem lépett pályára.
  • A belga Kevin De Bryune kilenc helyzetet alakított ki a Real Madrid elleni mérkőzésen, ez a legtöbb 2008 szeptembere óta, akkor Andrej Arsavin a Zenit játékosaként nyolc helyzetet alakított ki a madridi csapat ellen.
  • A Manchester Citynek ez volt a 76. Bajnokok Ligája mérkőzése, ez alatt már 150 lőtt és 100 bekapott gólnál jár, ami mindkét tekintetben rekordgyorsaságúnak számít.
  • A 25 éves és 243 napos Raheem Sterling már 20 gólnál jár a Bajnokok Ligájában. Ezt az álomhatárt csak Wayne Rooneynak sikerült korábban elérnie, aki 24 éves és 157 napos volt, amikor belőtte a 20. BL-gólját.
Ronaldo még 9-es mezszámmal játszott, amikor legutóbb ilyen korán kiesett a BL-ből Forrás: AFP/Thierry Zoccolan
  • Ronaldo 10 év után először nem lesz ott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A 2009/10-es szezonban a Lyon ejtette ki a Ronaldóval felálló Realt a legjobb 16 között. Most szintén a francia csapat ütötte ki CR7 együttesét nyolcaddöntőben.
  • Ronaldo 37 góllal zárta az idei szezont, ezzel pedig megdöntötte a Juventusban egy szezon alatt lőtt legtöbb gól rekordját. A korábbi csúcsot a 33-szoros magyar válogatott Hirzer Ferenc tartotta, aki az 1925/26-os szezonban 35 gólt lőtt.
  • A német kapus, Hans-Jörg Butt és a holland Ruud van Nistelrooy után Ronaldo a harmadik játékos, aki három különböző csapat színeiben is tizenegyesgólt tudott lőni ugyanannak a csapatnak. Butt a Juventusnak lőtt háromszor is gólt, Van Nistelrooy pedig a Bayern Münchennek.

A koronavírus-járvány miatt az idei Bajnokok Ligája szezon nyolccsapatos mini-tornával fejeződik be. A negyed- és elődöntők a szokásoktól eltérően egy mérkőzésen dőlnek el. A BL-tornára Lisszabonban kerül sor augusztus 12. és 23. között.

A nyolcaddöntő hátralévő két találkozójára szombaton kerül sor, jövő hét szerdától pedig már Lisszabonban az egymeccses negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem.