Társoldalunk:

A spanyol kluboknak el kell engedniük a dél-amerikai játékosaikat

2021.08.30. 16:59

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete szerint a spanyol labdarúgó-élvonal klubjainak el kell engedniük dél-amerikai játékosaikat hazájuk válogatottjába a szeptemberi világbajnoki selejtezőkre.

A CAS döntéséről vasárnap a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) számolt be.

Az angol és spanyol klubok a hét elején közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt vörös besorolású, azaz utazásra nem ajánlott országokba nem engedik el a játékosaikat, mert hazatérésük után karantén vár rájuk, vagyis további 10-14 napig nem számíthatnának rájuk a fertőzésveszély miatt. A Premier League-ből közel hatvan futballista utazna 26 vörös besorozású országba, a La Liga esetében pedig 13 klubból 25 játékost nem akarnak elengedni.

Luis Suárez alapember az uruguayi válogatottbanForrás: AFP/Oscar Del Pozo

A La Liga azért fordult a CAS-hoz, mert jogszerűtlennek tartotta, hogy a FIFA meghosszabbította a válogatott meccsek miatti bajnoki szünetet, hogy az eredetileg tervezett kettő helyett egy újabb fordulót beiktathassanak a dél-amerikai vb-selejtezősorozatba, ám a CAS a nemzetközi szövetségnek adott igazat.

A FIFA versenynaptár-módosítása miatt az érintett futballisták nem szerepelhetnek klubcsapatukban a spanyol élvonal negyedik fordulójában, hiszen két-három nappal korábban még hazájuk színeiben játszanak.

A FIFA korábban engedélyt adott a kluboknak, hogy ne engedjék el a válogatotthoz a játékosaikat, akikre visszatérve karantén várt volna, ám jelenleg ez a kivételezés már nincs érvényben. Így azok a klubok, amelyek most nem engedik el a válogatott futballistákat, szankcióra számíthatnak.