Az NB III-ba elzavart Böde Dániel most az NB I-ben csinál csodát

BÖDE Dániel
Felcsút, 2023. február 25. A paksi Böde Dániel a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott Puskás Akadémia FC-Paksi FC mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2023. február 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Böde Dániel saját elmondása szerint is olyan formában van, mint amilyenben legutóbb talán a 2016-os Európa-bajnokság előtt és alatt volt. A Paksnál sokáig mellőzték, de Bognár György visszatérésével a rutinos támadó is visszatért az első kerethez, ahol azóta remekel. A legutóbbi öt meccsen öt gólt szerzett és nagy szerepe van abban, hogy csapata a dobogón áll az NB I-ben. Hogy lehet, hogy a tartalékcsapatba száműzött Böde Dániel ilyen kirobbanó formában tért vissza?

Túl a csúcson, de még mindig fogalom

Böde Dániel vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Böde Dani. A 190 centi magas (volt, hogy 100 kilós) csatár a pályafutása során kizárólag az NB I-ben játszott és ott is csak két csapatban. A Paks saját nevelésű játékosa 2006-ban kapott profi szerződést, majd 2012 nyarán érezte elérkezettnek az időt, hogy a Fradiba igazoljon. A Ferencvárossal kétszer nyert bajnoki címet, háromszor kupát, egyszer pedig az NB I gólkirálya lett a zöld-fehérekkel, innen tért vissza Paksra, ahol a mai napig lövi a gólokat.

Böde Dániel Madocsán nőtt fel és sok edző, valamint posztváltás is kellett ahhoz, hogy oda jusson, ahová végül sikerült neki. Ma már igazi erőcsatárként van az emlékezetünkben, aki küzd, brusztol, védőkkel a nyakán talál a kapuba, de nem csak ilyen gólokat lőtt Böde és persze nem csak ezen a poszton szerepelt, az sem véletlen, hogy "Madocsai Messi" lett a beceneve, ami nem csak amolyan ironikus névként ragadt rá.

A Paks 2006-ban jutott fel az élvonalba, Böde már itt mutatkozhatott be 20 évesen. Korábban az NB III-ban és az NB II-ben is focizott a Paks színeiben még tiniként. 2011-ben kisebb csodát jelentve a Paks ezüstérmes lett az NB I-ben,

az akkor 25 éves játékos 24 mérkőzésen 15 gólt szerzett.

Csak a Videotonban szereplő André Alves (24 gól) és a ferencvárosi André Schembri (16 gól) lőtt nála több gólt abban a szezonban.

Bödéért sorban álltak a klubok, a Fradi, az Újpest, a Videoton, illetve osztrák és német másodosztályú csapatok, de Böde maradt, ráadásul csapata két kört ment az Európa-liga selejtezőjében is, ahol a skót Hearts állította meg a Paksot, amelyet akkor még Kis Károly vezetett. Télen ukrán csapatok figyelték, próbajátékon is volt, de végül a Fradi lett a befutó, amely 2012 nyarán vitte el.

Böde Dániel a Fradiban is szép lassan alapember lett Forrás: MTI/Beliczay László

Böde csatárként kezdett focizni, de játszott a védelemben, sőt, ifiként még volt kapus is. „Az biztos, hogy nem vagyok egy balerina, aki ünnepli magát, miután sikerül a csel,

Olyan még nem volt, hogy belenyugodtam volna, hogy elveszett a labda" – mondta pályafutása elején Böde, aki először védekező középpályás volt a felnőttek között, majd mivel viszonylag sok gólt szerzett, előrébb került. Pakson az utolsó időszakában árnyékékként focizott, majd a Fradiban Ricardo Moniz csinált belőle csúcséket.

Böde úgy ment a Fradiba, hogy már akkor arról beszélt, hogy egyszer szeretne majd visszatérni Paksra. Böde nem az a klasszikus istenadta tehetség, neki keményen meg kellett dolgoznia minden apró sikerért, ráadásul az is elmondható róla, hogy viszonylag későn érő típus. A szakközép idején másfél év kiesett a pályafutásából, 25 éves volt, amikor a Fradiba került és 26 éves volt, amikor először pályára léphetett a válogatottban. Böde a Fradiban a gólkirályi címe mellett „Az év NB I-es gólja" díjat is elhozta 2016-ban és a 17 gólja mellett volt hét gólpassza is a legeredményesebb szezonjában.

Böde Ricardo Moniznál és Thomas Dollnál is alapembere volt a Fradinak, Szergej Rebrov érkezése és az egyre komolyabb igazolások után kezdett kiszorulni a kezdőből, pedig folyamatosan kapta maga mellé a riválisokat. Folyamatosan "hozták a nyakára" a támadókat, akik sokszor azért kaptak lehetőséget, mert külföldről érkeztek és meg kellett őket is mutatni, de Böde Dani állta a sarat, mindenkivel felvette a versenyt. Utolsó ferencvárosi idényében is szerzett hét gólt, ezt leszámítva 11-nél kevesebbel sosem végzett a Fradinál.

Böde Dániellel nyerte meg a Fradi a klub történetének 30. bajnoki címét, ezzel búcsúzott Forrás: Csudai Sándor - Origo

Böde Egervári Sándor szövetségi kapitánykodása idején mutatkozhatott be egy fehéroroszok elleni barátságos meccsen a magyar válogatottban. A következő találkozóján már gólt is szerzett a törökök elleni világbajnoki selejtezőn. Böde a hollandok elleni 8-1-et követően kegyvesztett lett a válogatottban, majdnem két évig egyáltalán nem számítottak rá.

Böde Dániel egy 2013-as válogatott meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

2015. október 8-án a Feröer-szigetek ellen szerepelt újra a válogatottban, amikor már Bernd Storck volt a kapitány.

Böde csereként beállva 0-1-es hátránynál a második félidőben szerzett duplájával megfordította a mérkőzést,

fontos 3 ponthoz juttatva Magyarországot a 2016-os Eb selejtezőkörében. A meccset követő felhajtást értetlenül fogadta, elmondása alapján „kicsit átesett a közvélemény a ló túloldalára".

Böde játszott a norvégok elleni pótselejtezőn is, a Groupama Arénában rendezett visszavágón csereként állt be, Hajdú B. István „ébredő erőnek" nevezte a támadót, aki emlékezetes mozdulattal küldte a földre a vele pontosan azonos súlyú és magasságú Even Hovlandot, melyről az M4-nek röviden így nyilatkozott: "Rosszul toltam meg a labdát, a gyerek le tudott szerelni, úgy voltam vele, hogy ne legyen kontra, aztán ezt a módját választottam annak, hogy megállítsam...nagyjából ennyi." Majd később így fogalmazott: "Előfordul az ilyen...még a sárgán is meglepődtem. Szokták mondani, hogy pofára esett, mint a zsíros kenyér..."

Böde földhöz vágja a norvég ellenfelet Forrás: Origo

Böde (válogatott) pályafutása csúcsaként ott lehetett a 2016-os Európa-bajnokságon is, ahol két meccsen kapott szerepet csereként. Böde összesen 25 meccsen volt válogatott, öt gólt szerzett és érdekesség az is, hogy mindössze ötször volt kezdő. A munkájára és a küzdeni tudására jellemző az is, hogy Egervári, Storck, Szélesi Zoltán, Geroges Leekens és Marco Rossi is meghívta a csapatába. Az olasz kapitánynál egyszer volt válogatott, ez a mai napig az utolsó válogatottsága, az észtek elleni, 2018 novemberi Nemzetek Ligája-meccs.

Böde Dániel az Izalnd elleni Eb-meccsen 2016-ban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Visszatérés Paksra, díszpolgár és a nyilatkozatok nagymestere

Böde Dániel 2019 nyarán döntött úgy, hogy elhagyja az Üllői utat és visszatér Paksra. Kétszáz bajnokin nyolcvankilenc gólt szerzett, hét év után távozott.

„Nekem csak két csapat számít, számított mindig, a Paks és a Fradi"

– mondta ekkor. Böde elmondta, a „kevesebb lehetőség nekem kevés. Többet érzek még magamban. Szerintem két-három évet képes leszek még első osztályú szinten teljesíteni a Paksban." Ehhez képest már negyedik idényét teljesíti újra Pakson.

2016-ban egyébként sporteredményei elismeréseként és Madocsa hírnevének öregbítéséért a település díszpolgárává avatták Böde Dánielt, aki sokáig a megyei másodosztályban szereplő klub edzője is volt.

Böde második Paksi korszakának első szezonjában hét gólt szerzett, de nagyon nem ment a csapatnak. Böde kapitányként vezette a társait, de csak az utolsó fordulóban vált biztossá a bennmaradás, amikor a Loki elleni döntetlen kellett a szégyen elkerüléséhez.

Böde Dániel a visszatérése után Forrás: paksifc.hu

Böde itt sem fogta vissza magát, a Fradi elleni 0-4 után például így nyilatkozott: „Csak azzal leptük meg a Ferencvárost, hogy a vörös szőnyeget nem terítettük le. Nem sikerült stresszmentesen ez a meccs, a vérnyomásom már a harmadik percben az egekben volt. A pelenkát felvette a csapat, aztán elfelejtettük a meccs kezdése előtt levenni".

2020 őszén kinevezték a csapat élére Bognár Györgyöt, aki szépen egyre hátrébb vonta a csatárt, majd visszavezényelte Bödét egészen a védelem tengelyébe. Hihetetlen, de a húzás bejött, a korábbi NB I-es gólkirállyal a védelemben jól szerepelt a Paks, amely eljutott a Magyar Kupa döntőjébe is, ahol a Fradi jobbnak bizonyult, valamint a bajnokságban a negyedik helyen végzett a tolnai csapat. Böde később azt mondta, ha megnyerik azt a finálét, akkor vissza is vonult volna.

Karnyújtásnyira került attól, hogy a Pakssal is kupát yerjen Forrás: Micheller Szilvia/mlsz.hu

„Olyan kihívást kell neki találni, amelyben megújulhat és élvezi a futballt! Ha sikerül, sokat nyerünk vele" – mondta akkor Bognár, és a jelek szerint igaza volt Bödével kapcsolatban.

Böde ekkor sem fogta vissza magát, a Fradi által 5-0-ra megnyert, szeptemberi meccsen azért akadt ki, mert a fővárosiak nem engedték halasztani a koronavírus által megtizedelt Paks elleni meccset.

„Lehet abban igazság, hogy már akkor eldőlt a meccs, amikor kiderült, hogy lejátsszák, de ettől függetlenül nem kell az első percben gólt kapni. A másik dolog, hogy múlt hét csütörtökön edzettünk legutóbb, azóta mindenki karanténban van. Mit tud csinálni, aki ötven négyzetméteren lakik panellakásban? Kérdem én, fordított esetben a Fradi mit játszott volna? Ők lázadtak volna fel a legjobban amiatt, hogy játszaniuk kell. Van a három E betű a címerükben, erkölcs, erő, egyetértés, ebből most egyiket sem éreztem. Erő volt, mert erőt demonstráltak rajtunk, de ezzel nem tudunk mit kezdeni."

A következő szezonban Böde újra inkább csatárként szerepelt, de főleg csereként számított rá Bognár, így is hat gólig jutott, a Paks pedig a hatodik helyen végzett. Nyáron Bognár távozott a csapattól, és Waltner Róbertet nevezték ki. A korábbi kiváló NB I-es támadó – mint februári menesztése után kiderült – még nyáron leült Bödével és elmondta neki, hogy főleg csereként számít majd rá.

„A rajt előtt őszintén elmondtam neki, hogy általában majd csereként számítok rá, nem kizárva persze, hogy kezdő is lehet, de olyan is előfordulhat, hogy nem fog pályára lépni. Mi egy centerrel játszottunk és Varga Barni nagyon jól játszott, szállította a gólokat. Éppen ezért a 4. és az 5. fordulóban nem cseréltem be Böde Danit, majd ő kérte a szerződése felbontását. Azt gondolom, hogy Daninak egy kicsit türelmesebbnek kellett volna lennie."

Nem tudjuk, nem tudhatjuk, milyen hangulatban telt ez a megbeszélés, de könnyen lehet, hogy a két, hevesebb vérmérsékletű sportember nem a legjobb hangulatban töltötte el ezt a pár (tíz) percet egymással, aminek sokáig úgy tűnt, Böde számára végzetes következményei lehetnek.

Böde ezt követőn, két lejátszott meccs után azt kérte a paksiaktól, hogy bontsanak szerződést, amit meg is tettek, de négy nappal később a felek meggondolták magukat, Böde mégis maradt kedvenc csapatánál.

„Böde Dániel elfogadta a PAKSI FC ajánlatát, így a mai naptól elkezdi munkáját klubunkban, e mellett az NB III-as tartalékcsapatunkban továbbra is a pályán láthatjuk majd" - írta a Paks. Később kiderült, a korábbi válogatott csatár csapatmenedzseri szerepben folytatta volna a munkáját Pakson, miközben az NB II-ban focizik.

Az előbbivel kapcsolatos fejleményekről nem tudunk, de az NB III-ban szerepelt ősszel, de itt is „kihúzta a gyufát". Október végén, az Újpest II elleni meccsen kiállították, majd öt meccsre eltiltották, amiért elküldte a játékvezetőt a sunyiba. „B...d szájba, te!" – hangzott el Böde Dániel reakciója, ami miatt a játékvezető piros lapot adott a támadónak. „Tudod, mi az, amikor lekönyökölnek, te szerencsétlen? Ilyet adnának neked, nem állnál fel három hétig" – mondta immár a pálya elhagyása közben a Paks csatára.

Hektikus szezont tudhat maga mögött Böde Dániel Forrás: paksifc.hu

A megváltás februárban jött el Böde számára, február 14-től újra Bognár György irányítja az NB I-es csapatot.

Az edző kinevezésével kapcsolatos közleményben máris megemlítették főhősünket, „klubvezetésünk és régi új vezetőedzőnk közös döntése révén pedig Böde Dániel ismét az első osztályú gárdánkhoz tartozik".

A 36 éves csatár az előző idényben még 32 meccsen szerepelt az élvonalban Bognár Györgynél, míg Waltnernél ugye az első két meccs került csak a neve mellé, míg a harmadosztályban hét mérkőzésen öt gólt szerzett.

Bognár érkeztével Böde azonnal az NB I-es keretbe került, sőt minden meccsen pályára is lépett. egyetlen rövid megbeszélés után visszakerült az első számú csapatba, s azóta minden meccsen pályára lépett, összesen 181 percet kapott. Ezen a hat meccsen öt gól és egy gólpassz a mérlege, ami azt jelenti, hogy

30 percenként kiveszi a részét egy gólból.

„Az NB III-ban is ugyanúgy készültem, mint ha bármelyik csapatnál játszottam volna. A harmadosztályban sem teheti meg az ember, hogy elhanyagolja magát. Folyamatosan pluszmunkát is végeztem, lehet, hogy annak van meg most az eredménye. Nagyon szoros a bajnokság, ha egy csapat nyer két meccset, máris a dobogó közelében van, két vereség után viszont már a kiesés ellen küzd. Nem egyszerű megmondani, hogy mire lehet képes a Paks, de pozitívan állunk a feladatokhoz, előrefelé tekintünk" – mondta Böde a Magyar Nemzetnek.

Bognár György a támadók nagy barátja, talán nem véletlen, hogy Hahn János, Ádám Martin és Varga Barnabás személyében akár három gólkirályt is adhat a Paks pár idényen belül az NB I-ben. Bognár a jelek szerint Bödével is remekül megtalálja a hangot, pontosan tudja mi kell a kicsit lelkis, de a bizalomra szomjazó játékosnak. A jelek szerint bizalom és motiváció, amit együtt tudnak a legjobban megtalálni. Hol azzal, hogy új posztot keresnek neki, hol pedig azzal, hogy csak engedik focizni a szeretett klubjában.

Bognár tehát leporolta az NB III-ban szenvedő Bödét, aki gólokkal hálálta meg a bizalmat és a hirtelen jött új lehetőséget. A paksi legenda közelít 450. NB I-es meccséhez és 150. bajnoki góljához. A Paks egy zsinórban ötmeccses győzelmi szériában van, ami azt jelenti, hogy máris dobogón van az NB I-ben. A nemzetközi szereplés könnyen lehet hogy meggyőzné Bödét, maradjon még egy évet a csapatnál.

Böde remek formájával kapcsolatban felvetődött az is, hogy esetleg válogatott meghívóval is kacérkodhatna, de olyan „Bödésen" azt válaszolta, hogy maximum a Tolna megyei meghívóra pályázik már csak a 36 éves sztárcsatár, akiről azt még nem tudjuk, hogy ez lesz-e az utolsó tánca az NB I-ben.