Vágólapra másolva!
Tulajdonképpen a várakozásnak megfelelően zajlottak döntők Santiago de Cubában, a 12. junior ökölvívó-világbajnokságon. A fináléban kilenc kubai volt érdekelt, a hazai versenyzők összességében hatot megnyertek, s csupán hármat veszítettek el - de ezzel sem voltak elégedettek. Magyar vonatkozású apró öröm: mindkét pontozó-mérkőzésvezetőnket, Ajtai Pétert és Takács Györgyöt beválasztották a torna öt legjobb bírója közé, s Ajtai meg döntőt is vezetett, a 75 kilóban, méghozzá kifogástalanul.

Ch. Gáll András jelenti Santiago de Cubából

A 48 kilósok fináléjában a 16 közé jutásért Bedák Palt vitatható körülmények között legyőző kubai Mustelier - a santiagóiak helyi születésű üdvöskéje - a roppant ügyes orosz Akripitjannal verekedett. Az orosz ugyanazt bokszolta, mint korábban Bedák, ennek ellenére a kubai tűnt hajszállal jobbnak. Végül az oroszt hozták ki 22:18 arányban, erre Mustelier a földre rogyott, csapkodott, hisztizett, letekerte a bandázst a kezéről, és kidobta a nézők közé. Csúnyán viselkedett, de nem minden alap nélkül...

Aztán hajmeresztő dolgok derültek ki egy kulisszák mögötti beszélgetésből. Hangsúlyozom, ezek bizonyíthatatlan vádak, de - sajnos - beleillenek a sokéves összképbe. Nos, néhány orosz szurkoló elmondta a Santiagóba kiutazott kicsiny magyar drukkercsapatnak, hogy az oroszok a világversenyeken rendre 10 000 dollárt fizetnek az AIBA elnökének, ekként "levajazva" a jó eredményeket. Állítólag Akripitjannak le kellett - ismétlem: le kellett - győznie Musteliert, és punktum.

Izidor - vagy hivatalos néven: Isidore - már a Yucatan-félszigetet pusztítja, miután feldúlta a legnyugatibb kubai tartományt, Pinar del Riot (s egy kicsit Havannát is), de a borzalmas Karib-tengeri ciklon szegélyéből a krokodilformájú sziget délkeleti csücske, Orientetartomány - s annak központja, Santiago de Cuba - is kapott egy jókora adagot. Akkorát, hogy idestova harmadik napja szakadatlanul zuhog az eső, délelőttönként egy-egy órácskára kisüt a nap, de ennyi - utána megint jön az égi áldás. Ez persze mit sem zavarta a fanatikus santiagói bokszszurkolókat, vasárnap délután akkora fiesztát csaptak a szakadó esőben az Alejandro Urgelles sportcsarnok körül, hogy a három kilométerre lévő szállodánkig elhallatszott a trombitaszó. Teljes joggal: a házigazdák minden idők legjobb eredményével, hat arany-, három-három ezüst- és bronzéremmel fejezték be a tizenkettedik junior ökölvívó-vébét.