Vágólapra másolva!
Eva Maria Barki, Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyvédje szerint "megdöbbentő és felháborító, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság ismét beleavatkozik függőben lévő eljárásokba és befolyásolni akarja a független grémiumok döntéseit" a két, doppingbotrányba keveredett atléta ügyében. Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában az ügyvédnő megkérdőjelezi, hogy Schmitt Pál MOB-elnök "alkalmas-e a magyar nép képviseletére az Európai Parlamentben".

A Bécsben élő ügyvédnő a MOB pénteki határozatára reagált, amelyben az elnökség a leghatározottabban elítélte mindazokat, akik Athénban a doppingszabályokat megsértették. "Ez nem lehet véletlen. Szeptember 27-én, két nappal a MASZ döntése előtt, hasonló előelítélés történt" - fogalmaz Barki. "Most, október 15-én, azon a napon, amelyen a perirat minden bizonyítékkal együtt megérkezett a lausanne-i sportbíróságra, a MOB és elnöke ismét a sportolók ellen foglalt állást. Hogy nem az objektív tényállás megállapítása a cél, ez abban mutatkozik meg, hogy a mai napig egyszer sem volt személyes kapcsolatuk a sportolókkal. Az athéni negatív határozatot a MOB elnöke - aki meghatalmazás nélkül lépett fel - szak- és jogi ismereteinek hiánya okozta. Egyértelmű, hogy a MOB elnöke most el akarja hárítani a saját felelősségét, és meg akarja menteni a pozícióját. Ehhez, úgy látszik, a sportolók elítélésére van szükség."

Barki levelében felsorolja az általa vélelmezett jogsértéseket: "A MOB Annus Adrián ügyében anélkül, hogy előzetesen informálódott volna, egy olyan hátrányos és valótlan tartalmú levelet küldött a NOB-hoz, amely alapjául szolgált diszkvalifikációjának. Képviselete az athéni tárgyaláson meghatalmazás és előzetes személyes információ nélkül történt. Ezt követően elmulasztották a szükséges bizonyitásfelvételeket indítványozni. Felháborító módon megsértik az ártatlanság vélelmének elvét mint emberi jogi alapelvet, ami egyidejűleg a függöben lévő eljárásokba való beavatkozást jelenti, amely alkalmas a határozatok befolyásolására a sportolók kárára. A védö átállt a vádképviselet oldalára! Jellemző, hogy a MOB kitér minden párbeszéd elől. Nyilvános vitát dr. Eva Maria Barki ügyvéddel szeptember 30-án a Sport Tv műsorában sem fogadott el. A MOB érthetetlen magatartása nem csak jogilag aggályos, hanem jóvátehetetlen kárt okoz a világ legjobb magyar sportolóinak, de Magyarország hírnevének is.

A tekintélyes osztrák sportpszichológus és pszichiáter, Univ.prof. dr. Barolin, aki Fazekas Róbert ügyével alaposan foglalkozott, a lausanne-i sportbíróságnak átadott szakvéleményének az utolsó mondatában azt írja: 'Kockáztatva, hogy túllépem szakértői funkciómat, azt gondolom, hogy a fiatalembernek nem csak az aranyérem jár, hanem egy hivatalos bocsánatkérés anyagi alátámasztással.'"

Ezt követően az ügyvédnő - aki az 1990-es években mozgalmat indított a romániai magyarság körében "Autonómia, most" jelmondattal, és a Medgyessy-kormányt a "kommunista rendszer új kiadásának" nevezte - megkérdőjelezi, hogy Schmitt Pál alkalmas-e a magyar nép képviseletére az Európai Parlamentben: "A MOB elnöke a rossz oldalon kért bocsánatot. Politikai funkciójai miatt az ügynek politikai dimenziója is van. Felvetődik a kérdés, hogy valaki, aki annyira nem veszi figyelembe a magyar érdekeket és az alapvető emberi jogokat, alkalmas-e a magyar nép képviseletére az Európai Parlamentben."

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége és Schmitt Pál MOB-elnök ismételten leszögezte, hogy jogerős határozat meghozataláig nem foglalkozik az üggyel.