Vágólapra másolva!
Két döntőben is érdekelt volt múlt vasárnap az asztalitenisz Pro Tour-sorozat szentpétervári állomásán Póta Georgina. A Statisztika játékosa párosban Tóth Krisztinával ezüstérmes lett, a 21 éven aluliak egyéni számát pedig megnyerte. S még egyáltalán nem ért véget számára az év: korosztályában már biztos résztvevője a decemberi Pro Tour-döntőnek, de addig is a hét végén a sorozat németországi állomásán, Bayreuthban áll asztalhoz.

- Minden tekintetben kellemesre sikeredett a szentpétervári túrája? - kérdeztük a világranglista 67. helyén álló Póta Georginát, aki a rangsorban a második legjobb magyar a 29. helyen jegyzett, ötszörös Európa-bajnok Tóth Krisztina mögött.
- A térdig érő hó némileg meglepett, kicsit fáztunk is, de egyébként a körülményekre nem lehetett panaszunk. Négycsillagos szállodában laktunk, a csarnok is kifogástalan volt, és a versenyen jól szerepeltem, szóval, kellemes túra volt.

- A két érem közül melyiket tekinti értékesebbnek?
- Igazából nem tudok különbséget tenni köztük, mindkettőnek nagyon örülök. Az U21-ben másodikként emeltek ki, így a döntőbe jutás elvárás volt. Itt azzal az osztrák-kínai lánnyal mérkőztem, aki előzőleg a felnőtt versenyben kivert a nyolc közé jutásért, ezért is örültem, hogy sikerült visszavágnom neki.

- Jövőre már nem lesz lehetősége az U21-esek között indulni, és igazság szerint már idén sem játszhatna ebben a korosztályban. Hiszen januárban betöltötte a huszonegyet.
- Valóban, de a kiírás szerint az 1985-ös születésűek mind játszhatnak.

- Párosban Tóth Krisztinával címvédőként álltak asztalhoz, de az indulók listáját elnézve idén jóval erősebb volt a mezőny.
- Így igaz. A döntőt például egy szingapúri páros ellen játszottuk, és az egyik lány az a Li Jia-vej volt, a világranglista hatodik helyezettje, aki tavaly még a Statisztikában játszott. És a társa is nagyon jó játékos. Ezzel együtt volt esélyünk, hogy nyerjünk, nagy meccsen kaptunk ki 4-2-re. Jó lett volna, ha ezt a döntőt is sikerül "behúznom", de ahogy mondtam, nem vagyok csalódott az ezüst miatt.

- Tóth Krisztinával - aki korábban Bátorfi Csillával játszott együtt - tavaly állt össze a párosra. Mondhatjuk, hogy megvan az új sikerkettősünk az elkövetkezendő évekre?
- Jó lenne, ha így alakulna, ám ezt most még nem ígérhetjük meg. Az elmúlt hét végén kijött a lépés számunkra, de például Japánban rögtön az első fordulóban kiestünk úgy, hogy a házigazdák egyik párosa nagyon csúnyán elvert bennünket. Persze az is igaz, hogy ha mindketten jó napot fogunk ki, akkor szinte bárkit legyőzhetünk.

- A korosztályában már biztos résztvevője a decemberi, Hongkongban rendezendő Pro Tour-döntőnek. Itt mi lesz a cél?
- Első lépésben az, hogy jussak tovább a csoportomból. Az éves eredmények alapján nyolcan indulhatnak két négyes csoportban, és az első kettő megy tovább. S mivel a második vagy harmadik kiemelt leszek, a négybe mindenképpen illene bejutnom. De egyelőre még nem ezzel a versennyel foglalkozom, hanem a Pro Tour-sorozat soron következő, németországi versenyével, ugyanis csütörtökön erre utazom. És most már egyre jobban aggaszt az is, hogy az iskolában is minden a fejemre zúdul.

- Hol tanul?
- Budapesten, az IBS-ben, vagyis az International Business Schoolban, ahol harmadéves vagyok. A versenyek miatt sajnos elég sokat hiányoztam az órákról, és tartok tőle, hogy ez a vizsgaidőszakban visszaüthet.

Fábik Tibor