Vágólapra másolva!
Egy hónapos szünetet követően folytatódik a vívók Világkupa-sorozata, egyben pedig elkezdődik a pekingi olimpia egyéves kvalifikációs időszaka. A jövő augusztusi játékokon ebben a sportágban 212 versenyző szerepelhet, összesen tíz számban, a részvételt a 2008. március 31-i világranglistás helyezés alapján, illetve - azt követően - zónaversenyeken lehet kiharcolni. A kínai fővárosban férfi kard egyéni és csapat, női kard egyéni és csapat, férfi párbajtőr egyéni és csapat, női tőr egyéni és csapat, férfi tőr egyéni és női párbajtőr egyéni viadalra kerül sor.

A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség (FIE) ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) még egy-egy - a sorban következő legjobb - válogatott szerez jogot az indulásra. Az egyéni kvalifikáció két részre oszlik: azon fegyvernemekre, amelyekben van csapatverseny, illetve amelyekben nincs.

Ahol van, ott a nyolc válogatott három-három fővel 24 helyet már lefoglal. Hozzájuk jön a FIE módosított ranglistájáról - melyről a 24 biztos résztvevőt törlik - a három legelőkelőbben rangsorolt vívó, függetlenül attól, hogy melyik régióból való. A mezőny további hét pengeforgatóval bővül a ranglistáról, de már területi megoszlás szerint: Európából, Ázsiából, Amerikából kettő-kettő, Afrikából egy kerül be az ötkarikás mezőnybe.

Öt további vívó a négy térség olimpiai zónaversenyéről csatlakozik: Európából kettő, Amerikából, Ázsiából, Afrikából pedig egy-egy vívó. Ezeken a versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban. A ranglistáról, illetve a zónaversenyekről országonként maximum egy versenyző szerezhet kvótát.

Ahol nincs csapatverseny, ott a világranglistáról az első nyolc helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő. Ezután a módosított listáról Európából három, Amerikából és Ázsiából két-két, Afrikából egy vívó szerez még részvételi jogot. A további helyekre a zónaversenyek legjobbjai - három európai, két-két ázsiai és amerikai, illetve egy afrikai - kerülnek. A területi viadalokon már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.

A rendező ország nyolc vívót mindenképpen indíthat, a csapatversenyek közül azonban csak az egyikben szerepelhet kvótaszerzés nélkül. A zónaversenyeket 2008. április 15. és május 5. között rendezik.

A kvalifikáció a számok tükrében:
Férfi párbajtőr: (8x3)+3+7+5=39
Férfi kard: (8x3)+3+7+5=39
Női kard: (8x3)+3+7+5=39
Női tőr: (8x3)+3+7+5=39
Férfi tőr: 8+8+8=24
Női párbajtőr: 8+8+8=24
Rendező ország: 8
Összesen: (4x39)+(2x24)+8=212