Vágólapra másolva!
"Újra a régi vagyok, visszatért belém az élet és a lendület" - állítja magáról az ötszörös világbajnok kajakos Benedek Dalma, aki idén nagyon élvezi Fábiánné Rozsnyói Katalin kőkemény edzéseit.

Budapest-Dunavarsány-Tata - a téli alapozási időszakban ezt az útvonalat járja be Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportja.

A Rómain végzett konditermezést és futást dunavarsányi, illetve tatai egy hetek szakítják meg. Az edzőnő tanítványai jó hangulatban végzik a munkát, ami az idén - egyik élversenyzője, Benedek Dalma szerint - a szokásosnál is keményebb.

"Mozgalmas napokat élünk, amit én nem bánok" - nyilatkozta Benedek Dalma. "A Rómain már harmadik éve gyűrjük a kondigépeket, olyan jól bevált már ez a helyszín, hogy lassan mindegyiknek kívülről fújjuk a nevét és az adatait. Igaz, a programunk az elmúlt évekhez képest egy kissé változott, Kati néni kemény iramot diktál, ami nagyon fáj, de bevallom, ezt a szenvedést most valahogy élvezem."

- A hangján is érződik, hogy tele van energiával.
- Így van, míg a párom, Dusán reggelente szinte fél liter kávét önt magába, hogy felébredjen, én csak úgy kipattanok az ágyból és pörgök. Úgy érzem, újra a régi vagyok, visszatért belém az élet és a lendület. Tavaly nem éreztem magamban ezt az erőt és elszántságot, most valahogy mindent sokkal jobban bírok - kondiban és fejben is.

MTI-fotó: Illyés Tibor

- Nem lehet, hogy az is hatással van önre, hogy a vőlegényével együtt tréningezik?
- Természetesen ez plusz motiváció, hiszen az edzéseken hajtjuk egymást. Futásban, úszásban és kondiban is jobb nálam, és én próbálom azt a szintet hozni, amit ő nyújt. Valóban jót tesz nekem a jelenléte.

- Edzője értékeli, hogy egy nagyon elszánt Benedek Dalmát kapott erre az évre?
- Kati néni nem szórja két kézzel a dicséreteket, de mostanában már volt hozzám egy-két elismerő megjegyzése, ami nagyon jólesett. Amúgy pedig én az a típus vagyok, akit nem kell nagyon dicsérgetni vagy noszogatni, tudom saját magamat motiválni.

- Az idén mi jelenti a motivációt? Egyes, páros vagy négyes diadal?
- Azért ne rohanjunk ennyire előre! A minap beszélgettem páros társammal, Medveczky Erikával, akinek azt mondtam, ha az idei évem is úgy alakulna, mint a tavalyi, azt azonnal aláírnám (2009-ben K-4 500 méteren szerezte meg ötödik vb-címét, 1000 m-en Medveczkyvel bronzérmes lett - a szerk.). Igazából minden évemmel úgy vagyok, ha egyesben jól teljesítek, az megalapozza a többi számot is. Tavaly kiderült, hogy a csapathajó alapja a jó egyes teljesítmény, próbálok hát minél többet kihozni magamból. Egyelőre nem görcsölök a jövőn, felszabadult, nyugodt és energikus vagyok. Ha ilyen érzésekkel tudom végigcsinálni az egész évet, biztosan nem ér csalódás.