A biatlon új királya nyerte a téli olimpia egyik legjobban várt versenyét

biathlon Oly Horizontal
Norway's Johannes Thingnes Boe celebrates winning the gold medal in the Biathlon Men's 15km Mass Start event, on February 18, 2022 at the Zhangjiakou National Biathlon Centre, during the Beijing 2022 Winter Olympic Games. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A sílövő Johannes Boe lett a pekingi téli olimpia legeredményesebb sportolója, ugyanis pénteken megnyerte a férfiak 15 kilométeres tömegrajtos versenyét.

Az immár ötszörös olimpiai bajnok norvég versenyző az első, fekvő lövészetnél egyet hibázott, de a 150 méteres büntetőkör ellenére a mezőny egyik legjobb sífutójaként könnyedén felzárkózott a tízfős élbolyra.

Johannes Boe, a biatlon új királya Forrás: AFP/Jewel Samad

A második sorozatnál nem hibázott, így a sífutásban könnyedén lerázta a riválisait, akikkel szemben egyre jelentősebb előnyt alakított ki. Ennek köszönhetően az is belefért a számára, hogy az első álló lövészetnél egyszer, a másodiknál kétszer is célt tévesztett, mert még így is 40 másodperces előnnyel diadalmaskodott.

A 28 éves Johannes Boe a pekingi játékokon a negyedik diadalát aratta, amivel megismételte honfitársa, a legendás Ole Einar Björndalen páratlan teljesítményét, aki a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon szerzett négy aranyérmet. Boe előzőleg első volt a sprintversenyben, illetve a férfi és a vegyes váltó tagjaként, emellett nyert egy bronzot is a 20 kilométeres egyéni versenyben.

Johannes Boe formaidőzítése tökéletes volt a szezon legfontosabb eseményére Forrás: AFP/Jewel Samad

Mögötte a viszonylag jó lövészetének köszönhetően a svéd Martin Ponsiluoma lett a második és a szintén norvég Vetle Sjaastad Christiansen a harmadik. A francia Quentin Fillon Maillet "csak" a negyedik helyen végzett, így nem jött össze számára az az egyedülálló bravúr, hogy mind a hat számában dobogóra álljon. Végül két arannyal és három ezüsttel fejezte be a szereplését.

Norvégia a 15. aranyérmét nyerte a kínai fővárosban, így minden idők legjobb téli olimpiai szereplését érte el, mert ennyi győzelmet egy ország sem aratott egyetlen téli játékokon sem.

Eredmények:
sílövészet, férfi tömegrajtos 15 km, olimpiai bajnok:
Johannes Boe (Norvégia) 38:14.4 perc (4 lövőhiba)
2. Martin Ponsiluoma (Svédország) 40.3 mp hátrány (2)
3. Vetle Sjaastad Christiansen (Norvégia) 1:12.5 p h. (3)