Vágólapra másolva!
Hamarosan dönt a Magyar Labdarúgó Liga a következő - pontosabban: a következő három évre szóló - bajnoki kiírásról. Az első osztályú klubok egyetértenek a hosszú távú tervezéssel, többen viszont keveslik a 12 csapatot, és van, akinek a fordulók száma vagy a bajnoki rajt tervezett időpontja nem tetszik.

Nem tudott dönteni a liga a három évre szóló kiírásról egy héttel ezelőtt. A liga szakmai bizottsága azt javasolta, hogy maradjon a 12-es NB I és a 24 csapatos NB I/B, a bajnokság 36 fordulóból - 22 az alapszakaszban, 14 a rájátszásban - álljon. A rajt július közepén lenne, téli szünet november végétől március elejéig tartana, és május végén hirdetnének győztest. A fordulók dátumairól, mint eddig, az idény elején döntenének, figyelembe véve a válogatott meccseit és a nemzetközi kupanapokat.

Alapos tervezetnek tűnt hát, a kiírás mégis elmaradt, mivel kiderült, egyeztetni kell még az érintett csapatokkal, mert elvi és technikai nézetkülönbségek tapasztalhatók. Mint megtudtuk, az elvi például az, hogy 32 vagy 36 forduló legyen, a technikai, hogy miként szervezzék az alapszakaszt és a rájátszást. A liga ennél részletesebben nem indokolta, hogy miért nem sikerült megegyezni a kiírásban, ezért megkérdeztük a klubok véleményét a tervezetről.

Vannak, akik fenntartás nélkül üdvözlik. Lukács Ferenc, az Újpest tulajdonosa, Szegner Zsolt, a Haladás klubigazgatója például nagy pozitívumnak tartja, hogy három évre előre megtudhatják a versenyprogramot, mert ez mindenképpen a magyar labdarúgás stabilitását jelenti. Klement Tibor, a Sopron klubigazgatója is legfeljebb csak kisebb technikai módosítást látna hasznosnak.

Gróf András, a Dunaferr klubigazgatója is alkalmazhatónak látja a tervezetet, de a 32 fordulós küzdelemsorozatot igazságosabbnak tartja. A Vasastól Komjáti András klubigazgató azt mondta, hogy bizonyos nézetkülönbségek mutatkoztak a ligával folytatott korábbi tárgyalásokon, de a klub törekszik a megegyezésre. Szilágyi Sándor, a debreceni klubigazgató is elfogadhatónak tartja az elképzelést, de szerinte meggondolandó, hogy lehet-e a bajnokság kezdetét és végét hosszú távra előre meghatározni a hazai időjárási viszonyok mellett, és hogy jó lesz-e a szerda-szombati menetrend.

Lang József, a ZTE klubigazgatója is egyetért a versenykiírással, legfeljebb azon kellene elgondolkodni - mondta -, hogy emeljék-e az élvonalbeli csapatok számát.

A mezőny létszáma másokat is foglalkoztat, ami arra utal, még mindig fontos kérdés ez a hazai futballban. Tavalyelőtt a sportminisztérium, majd a liga a 12 csapatos rend mellett döntött gazdasági megfontolásokból, de sokan még most is keveslik ezt a számot.

Tamási Zsolt, a Győr edzője a 14 csapatos bajnokságot szerencsésebbnek tartaná, mert úgy jobban lehetne fejleszteni a keleti országrészt. Szigli István, a Videoton klubigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy egyetértenek a hároméves versenykiírással, legfeljebb - mondta - azt szeretnék, ha a jelenlegi 12 csapatról 16-ra emelkedne az élvonal létszáma. Pedig ez óriási különbség. Egyébként harminchat meccses bajnokságot képzelnek el, plusz a rájátszást, ahol az első nyolc a bajnoki címért, a 9-16. pedig a bentmaradásért játszana, oda-vissza alapon.

Szeiler József, az FTC klubigazgatója jónak tartja, hogy három évre előre tudják a programot, ám a kiírással már nem ért egyet. Mert a júliusi kezdés nem szerencsés a várható kánikula miatt, az emberek többsége vakációzik. Szeiler úgy véli, zártkörű bajnokságot hoznak létre, mert az alsóbb osztályú csapatoknak szinte lehetetlen lesz a feljutás.

Fülöp Ferenc, az MTK klubigazgatója, de a liga elnökségi tagja is, ezért nem nyilatkozhat, csak annyit mondott, két héten belül tárgyal a liga a klubokkal, és utána dönt a kiírásról.

Burkovits Ferenc, Kósa Tamás

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Ki nyeri a Borsodi Ligát?

Nem hiányzik a könyvtárából?

Magyarország futballtörténete (1976-2001)