Vágólapra másolva!
A román klubfutball szereplői rendszeresen gondoskodnak róla, hogy legyen miről írni a helyi sportlapoknak, de a kiugró nemzetközi sikerek helyett mostanában egymás gyalázása van napirenden.

A román labdarúgás pár éve még az európai középmezőnyhöz tartozott, de az elmúlt időszakban klubszinten is elmaradnak az eredmények, és a válogatott sem remekel.

Románia 2000 óta mindössze egyetlen nagyobb tornán szerepelt, de a 2008-as Európa-bajnokságon sem jutott tovább csoportjából, a klubcsapatok pedig rendre hamar elvéreznek az európai kupákban. A Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásban a CFR Cluj leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy edzője, Sorin Cartu az FC Basel elleni idegenbeli találkozón dühében szétrúgta a kispad plexi üvegét.

Becali élő adásban gyalázkodott

Cartu viselkedése azonban nem meglepő azok számára, akik követik a román klubfutball mindennapjait, amelyben egymást érik a durvábbnál durvább nyilatkozatok. Szinte alig akad olyan hét, amikor valamelyik elnök vagy tréner nem szól be kifejezetten sértőn valamelyik riválisnak, és ebben a Steauau Bucuresti teljhatalmú ura, George Becali jár az élen.

A Románia-szerte csak Gigiként ismert klubtulajdonos extrém politikai nézeteiről hírhedt, de a futballról alkotott véleménye sem hétköznapi. Többek között a saját edzőit sem kíméli: márciusban például menesztette Marius Lacatust, miközben kijelentette: "Ez nem demokrácia, én választom ki az edzőt". Lacatus a harmadik edző volt a szezonban, a negyedik a Kolozsvárról az emlékezetes BL-incidens miatt menesztett Cartu lett, akiről Becali azt mondta: "Adok neki három hónapot, aztán meglátjuk, mi lesz".

Az ellenfelek persze ennél sokkal durvább megjegyzésekre számíthatnak. Amikor egy élő tévéadásban megkérdezték Becalitól, hogy mi a véleménye a Rapid Bucuresti elnökéről, Dinu Gheorghéról, azt mondta: "Ő egy mocskos balfasz. Egy kövér segg. Visszaküldöm őt a cigány anyjába. Elegem van belőle, a vicceiből. Most túlment minden határon, nem tudom türtőztetni magam". Hogy mi volt Gheorghe bűne: egy interjúban arra utalt, hogy Becali egykoron juhpásztorként kezdte karrierjét. Becali szerint annak a drukkernek, aki megdobta kővel autóját (egy Rolls-Royce), legalább tíz évre börtönbe kellene kerülnie. "Nincs könyörület, és nem visszakozom" - jelentette ki.

Forrás: AFP
Becali (jobbra) Gheorghe Hagi társaságában

Bocsánat, de nem mindenkitől

Húsvétkor aztán Becali úgy érezte, hogy jó keresztényként bocsánatot kell kérnie mindenkitől, akit az előző évben megbántott. Külön sajtótájékoztatót hívott össze, ahol tételesen felsorolta, hogy miről is van szó. A Rapid Bucuresti tulajdonosának, George Coposnak ezt üzente. "Elnézést kérek azért, aminek neveztem. Továbbra is úgy gondolom, hogy egy senki, de nem fogom megítélni, ez Isten feladata". A Steaua drukkerei is megkapták a magukét. "Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam. Kivéve azokat, akik a halálomat kívánták. Ők a Sátán megszállottjai". A sajtótájékoztatót az alábbi szavakkal zárta: "Sokkal jobban érzem magam, mintha újjászülettem volna. A Sátán meg fog őrülni, mert utálja, ha egy lélek megtisztul".

És ha már a Sátánt emlegetőknél tartunk: az FC Timisoara elnökét, Marian Iancut novemberben azért tiltották el, mert egy tévéinterjúban az Universitatea Craiova akkori trénerét, Victor Piturcát "buzi sátánistának" nevezte. Persze Piturca sem fogta vissza magát, hiszen így jellemezte Iancut: "Szeret egész nap az ágyban heverni, miközben megeszik 50 pitét és 25 szendvicset. Olyan pattanásai vannak, mint egy pubertáskorú kövér cigánynak".

Forrás: AFP
Piturca sem maradt ki a nyilatkozatháborúból

A temesvári egyesület első embere pár nappal később az Otelul Galati elnökét, Marius Stant sem kímélte. "Arrogáns és csúnya, olyan, mint egy bolond, aki elfelejtette bevenni a gyógyszerét. A világ minden mosópora és a Duna összes vize sem lenne elég, hogy kitisztítsák a jellemét." Stan sem maradt adós a válasszal: "Iancu egész nap ugat a tévében. Lehet, hogy amikor kicsi volt, nem volt tévéjük, ezért vonzódik annyira hozzá. De engem nem zavar, ugasson csak". Ehhez képest szinte semmiségnek tűnik, hogy Iancu az FC Vaslui elnökét, az egykori játékvezetőt, Adrian Porumboiut mindössze "paranoiás csavargónak" nevezte.

Játszani csak frissen borotválva szabad

Arra is akad példa, hogy egy tréner és egy futballista szólalkozik össze. A Rapid Bucuresti edzője, az egykoron játékosként a Debrecenben is megfordult Marius Sumudica a négyszeres válogatott védővel, Marius Constantinnal került konfliktusba. Miután az egyik edzésen a focista rátámadt edzőjére, és fojtogatni kezdte, Sumudica azt mondta a hátvédről. "Többé nem fog játszani. Tény, hogy viccelődtem a feleségéről, de Constantin egy bunkó, bűzlik a sörtől és a cigitől. A szobájában olyan nagy a füst, hogy egy kerékpár magától megállna benne. Állandóan a minibárt használja, és azért rágózik, hogy ne lehessen érezni a leheletét".

Végezetül pedig szóljunk a veterán trénerről, Florin Halagianról, aki áprilisban lett a Gloria Bistrita edzője, ám három héttel később menesztették. Az ok: a játékosok nem voltak hajlandóak betartani azon utasítását, hogy a mérkőzések előtt kötelezőek megborotválkozni. Halagian csak annyit jegyzett meg a dologgal kapcsolatban: "Amit pletykálnak, az igaz, de nem akarok róla beszélni".

www.global-soccer.eu