Vágólapra másolva!
Újságírókat ver, luxusautójának feszítővassal esik neki, a melegeket gettóba zárná, mégis bejutott az Európai Parlamentbe a dollármilliárdos George Becali, akit nemrégiben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek önbíráskodásért. Hogyan lett az egykori juhászból a Steaua Bucuresti futballklub teljhatalmú ura, Románia egyik leggazdagabb és legismertebb embere?

A magyar labdarúgásnak is volt juhászból lett klubtulajdonosa, Stadler József azonban jóval rövidebb ideig tevékenykedett a sportágban, és sokkal kevésbé volt sikeres, mint George Becali. További hasonlóság ugyanakkor, hogy Becali is könnyen rács mögé kerülhet. Bár korábban több vádemelést is megúszott, a napokban jogerősen hároméves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és két másik korrupciós ügye is a legfelsőbb bíróság előtt van.

A Románia-szerte Giginek becézett, szélsőséges politikai nézeteiről és trágár megnyilvánulásairól elhíresült üzletember-politikus ezúttal nem a futballhoz köthető ügy miatt szorult, önbíráskodás miatt ítélték el. Még 2009 januárjában Becali testőrei egy rövid autós üldözés és egy kisebb utcai lövöldözés után elkapták, majd három órán át fogva tartották azokat a tolvajokat, akik ellopták a milliárdos luxusautóját. A bíróság első fokon felmentette Becalit, mert a sértettek egyike azt állította, hogy önszántából mászott be az autó csomagtartójába, hogy ne vérezze össze az ülést, miután az egyik testőr fegyvere véletlenül elsült, és megsebesítette. A legfelsőbb bíróság viszont másként döntött, a három év felfüggesztett azt jelenti, hogy Becalinak havonta jelentkeznie kell a rendőrségen, és ha más ügyben is elítélik, akkor ezt a büntetését is le kell ülnie.

http://www.youtube.com/embed/fCpIAODMjOk

Itt éppen feszítővassal próbálja kijavítani luxuslimuzinja sérüléseit

Elcserélte a telket, de nem az övé volt

A Steaua teljhatalmú ura még az ítélet kihirdetése előtt Dubajba utazott, és kijelentette, hogy vissza sem tér többé. Kilépett a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) is, amelynek színeiben parlamenti képviselő lett a tavaly őszi választásokon.

Politikai karrierje régebben kezdődött, 2004-ben vette át az Új Nemzedék Pártja (PNG) irányítását, és még ugyanabban az évben indult az elnökválasztáson is, ahol a szavazatok 1,7 százalékát kapta. A 2007-es Európai Parlament-választásokon pártja éppen csak a bekerüléshez szükséges öt százalék alatt maradt, így két évvel később már a Nagy Románia Párt színeiben indult, és szerzett EP-mandátumot. A folyamatban lévő bírósági ügyei miatt eleinte nem utazhatott ki Brüsszelbe, de az EP-mandátumáról csak tavaly mondott le, amikor bekerült a román parlamentbe.

Az 55 éves üzletember fiatalon a családi hagyományt folytatva juhokkal foglalkozott, majd az 1990-es évek elején sefteléssel alapozta meg hárommilliárd dollárra becsült vagyonát, elsősorban Törökországból importált áruval kereskedett. Az igazán nagy üzletet azonban 1998-ban kötötte, amikor is egy Bukaresttől 15 kilométerre található telket elcserélt a román hadsereg egy hasonló méretű, de a főváros egyik legjobb környékén található földterületére, amelyet később óriási haszonnal adott el. Kilenc évvel később kiderült, hogy amikor az üzletet nyélbe ütötte a hadügyminisztériummal, akkor az általa kínált telek még nem is az ő tulajdonában volt. A Romániában 2002-ben létrehozott Nemzeti Antikorrupciós Ügynökség (DNA) eljárást is indított az ügyben, és egy másik üzletet is vizsgált, amelyet Becali az akkori hadügyminiszter, Victor Babiuc lányával kötött.

http://www.youtube.com/embed/z9w4lMjd3y4

2006-ban megmutatta az otthonát

Ez nem demokrácia

Becali futballmenedzserként dolgozó unokatestvérei sikerein felbuzdulva kezdte magát bevásárolni a Steauába, 2003-ra ő lett az egyesület többségi tulajdonosa. A klub később óriási tartozást halmozott fel, Becalit adócsalással vádolták, és zárolták a vagyonát. Becali azzal védekezett, hogy elődei botrányos anyagi helyzetben hagyták rá a klubot. Hivatalosan 2007 óta nem az övé az egyesület, mivel a részvényeit szétosztogatta családtagjai között, de gyakorlatilag ő a Steaua mindenható ura, a klubnál annak kell történnie, amit ő akar. Amikor 2011 márciusában menesztette az akkori trénert, Marius Lacatust, kijelentette: "Ez nem demokrácia, én választom ki az edzőt". És amikor újat választ, akkor sem udvariaskodik, Sorin Cartut például ezekkel szavakkal nevezte ki: "Adok neki három hónapot, aztán meglátjuk, mi lesz." Nem csoda, hogy a szakemberek nem szokták sokáig bírni mellette, Becali irányítása alatt a klubnál húsz edzőváltás volt tíz év alatt.

A szakmai szempontok sokszor egyáltalán nem számítanak, a csapat erőnléti edzőjét, Yuksel Yesilovát például a vallása miatt rúgta ki 2008-ban. "A Steaua keresztény csapat, és miatta van balszerencsénk. Nem akarom itt látni. Nem tarthatunk a klubnál egy muszlimot" - indokolta a döntését.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Sajtótájékoztató a Becali-palotában

Nem minden bunda, ami annak látszik

A maga módján Becali igyekszik mindent megtenni a csapatért. Amikor a 2007-2008-as idény végén a Steaua bajnoki címéhez az kellett volna, hogy a nagy rivális CFR Cluj ne nyerjen az Universitatea ellen, Becali 1,7 millió eurót kínált az Universitatea focistáinak. Pechjére a DNA a meccs napján lekapcsolta a Steaua egyik tisztviselőjét, Teia Spontét, akinél ott volt a bőröndnyi készpénz. Erről később azt mondták, hogy Becali egyik ingatlanügyletét intézték vele Kolozsvárott. Becali aztán mégis elismerte, mire szánta a pénzt, ám szerinte semmi rossz nincs abban, ha a jobb teljesítményért fizet egy másik csapatnak, bundáról csak akkor lehetne beszélni, ha a vereséget fizetné meg. Ebben az ügyben tavaly áprilisban első fokon felmentették, de az ítélet még nem jogerős.

Becali évek óta állandó szereplője a román bulvársajtónak, az újságírók ugyanis jól tudják, hogy mindig számíthatnak egy szaftos megjegyzésre vagy legalább néhány trágár kifejezésre. Egyszer egy élő tévéadásban így jellemezte a Rapid Bucuresti elnökét, Dino Gheorghét, aki korábban egy interjúban utalt rá, hogy Becali juhászként kezdte a pályáját. "Ő egy mocskos balfasz. Egy kövér segg. Menjen vissza a cigány anyjába. Elegem van belőle, a vicceiből. Most túlment minden határon, nem tudom türtőztetni magam".

Az újságírók halált érdemelnek

Nem válogatta meg jobban a szavait a Román Nemzeti Bank elnökéről sem, amikor megvétózták azt a tervét, hogy egy saját magáról elnevezett bankot alapítson. "Az egy marha, egy frusztrált, irigy idióta" - mondta. A kisebb horderejű ügyekben is hasonlóan vehemens, egyszer például kifejtette, hogy legalább tíz évre börtönbe kellene zárni azt a drukkert, aki megdobta kővel a Rolls-Royce-át. "Nincs könyörület, és nem visszakozom" - jelentette ki később.

Nem kímélte a CFR Cluj magyar tulajdonosát, Pászkány Árpádot sem, aki szerinte csak egy szabadkőműves összeesküvés miatt lehet sikeres, de rendszeresek a homofób, antiszemita és idegengyűlölő megnyilvánulásai is. Különösen a melegek ellen harcol elszántan, 2011-ben például azért hiúsította meg egy játékos leigazolását, mert azt gondolta róla, hogy meleg. "Inkább feloszlatnám a klubot, mint hogy megengedjem, hogy egy meleg focista játsszon a csapatban" - mondta. Korábban azt is megígérte, hogy ha hatalomra jut, akkor gettóba záratja a melegeket, illetve ötmillió dollárt ajánlott fel a homoszexualitás romániai felszámolására.

Nem riad vissza a tettlegességtől sem, többször bántalmazott már újságírókat, volt, akit leköpött, volt, akit borral öntött le, és előfordult, hogy a testőreivel veretett meg egy riportert. Amikor egy kávézóban állítólag halálosan megfenyegette az Adevarul napilap főszerkesztőjét, a Reutersnek elmesélte a saját verzióját: "Csak annyit mondtam, megérdemelné, hogy meggyilkolják, mint az összes romániai újságíró".

http://www.youtube.com/embed/bXorE1RZmBQ

Ez a riporter olcsón megúszta

Utolsó vacsora Gigivel

Mindemellett elmondása szerint rendkívül vallásos, vakbuzgó ortodox keresztény, gyakran adományoz óriási összegeket templomépítésre, amikor pedig 2006-ban a Steaua az UEFA-kupa elődöntőjében a Middlesbrough ellen játszott, elzarándokolt a görögországi Athosz-hegyen található kolostorba, hogy imádkozzon a csapatáért. Nem jött be a dolog, mert a Boro jutott be a döntőbe.

Forrás: AFP

Irodája falán egy olyan festmény látható, mely őt Keresztelő Szent Jánosként ábrázolja, de van egy Az utolsó vacsora című képe is, amely pontos másolata Leonardo da Vinci művének, azzal a különbséggel, hogy Jézus helyén Becali ül, a tizenkét apostol helyére pedig a Steaua kezdőcsapata és az akkori vezetőedző, Walter Zenga került. A városi legenda szerint Becali maga rendelte a képet, ő azonban azt állítja, hogy egy rajongójától kapta ajándékba.

Elmondása szerint évi 20-30 millió eurót költ jótékony célra, egyszer öt háztömb díjhátralékát kifizette Bukarest egyik legszegényebb negyedében, amikor a szolgáltató ki akarta kapcsolni az áramot. Az ilyen húzásokért Becalit egyesek afféle népmesei hősnek gondolják, mások a romániai újkapitalizmus jelképét látják benne. Utóbbit erősíti alpári ízlése és legendás evési szokásai is, korábban ugyanis állítólag egyáltalán nem volt hajlandó evőeszközt használni.