Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

A káosz legyőzte a rendet

Ronaldo, Messi
A combination of images shows (L-R) Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi. Cristiano Ronaldo looks set to match his great rival Lionel Messi on December 7, 2017 by claiming a fifth Ballon d'Or as recognition for leading Real Madrid to a La Liga and Champions League double last season. / AFP PHOTO / Gabriel BOUYS AND Lluis GENE
Vágólapra másolva!
A szezon előtt úgy nézett ki, hogy a Barcelona nem lehet ellenfele a Realnak. A katalánok gyakorlatilag bukásra voltak ítélve, akkora volt náluk a káosz. A Real mindkét szuperkupát megnyerte, a keret alig változott, semmi sem utalt arra, hogy problémáik lehetnek menet közben. Erre pár hónap alatt minden megfordult. A Barca (köszönhetően edzőjének) maga mögött hagyta a gondokat, vagy legalábbis megtanult együtt élni velük, a Realnál viszont „jelen vannak” a gondok. Ellentétes előjelekkel, fordított felállásban megy neki a két csapat a szombati El Clásicónak.

Az 5–1-re elveszített Spanyol Szuperkupa után Piqué kimondta azt az egy szót, amit tíz év alatt egyszer sem. „Inferior”. Alsóbbrendűnek nevezte magukat. Életében először ismerte el, hogy jobb a Real. Tizenhat forduló után viszont a Barcelona még mindig veretlen, és 11 pont az előnye riválisa előtt (amely egy meccsel kevesebbet játszott). Ilyen hátrányból még soha nem nyert bajnokságot a Madrid. Tényleg alsóbbrendűek lennének? Aligha.

A Barcának esélye sem volt a szuperkupán Forrás: DPPI/Rudy

Káosz, káosz, káosz

Nyáron Neymar maradását Piqué az Instagramon erősítette meg, az alelnök pedig 200 százalékos biztossággal állította, hogy a brazil nem megy sehová. Neymar mégis elment.

Nagy volt a fogadkozás, hogy majd a 222 millióból pótolják őt, de sem Coutinho, sem Verratti, sem Di María nem jött.

A Sociedad védőjével, Inigo Martínezzel megvolt a megállapodás, de abból se lett semmi. Seri leigazolásáról már készültek a spanyol címlapok, de kicsivel éjfél előtt az El Mundo Deportivónak „Seri Day"-ről, „No to Seri"-re kellett átírnia a címet. A Nizza fukar vezetősége miatt megbukott az ügy. „Biztosan igazolunk még egy-két játékost” – nyugtatott meg mindenkit a sportigazgató, majd négy nappal később egy PowerPoint prezentációban magyarázta meg, hogy miért nem érkezett senki. „Mi a legjobb a mostani átigazolási időszakban? Hogy mindjárt vége” – mondta.

Neymar pótlását nem tudták megoldani Forrás: AFP/Lluis Gene

Dembélét még időben sikerült megszerezni, de a klub történetének legdrágább játékosa 52 perc után megsérült. Szeptember 16. óta nem játszott. Suárez, aki tavalyelőtt 29, tavaly 40 gólt rúgott, barcelonai karrierjének talán legrosszabb periódusában van. Messivel épphogy sikerült szerződést hosszabbítani, mielőtt a dolgok bonyolulttá váltak volna – január elsejétől szabadon tárgyalhatott volna bárkivel. A csapatkapitány Iniesta már 33 éves, többet sérült, mint nem. Piqué Spanyolország első számú közellensége. A Bartomeu vezette elnökség ellen bizalmatlansági kampányt kezdeményeztek, Katarral megszűnt a szponzori megállapodás, Katalóniában pedig szinte polgárháború zajlik a függetlenségi törekvések miatt.

A Barca mégis vezet.

Veretlenül. A legtöbb gólt rúgva, és a legkevesebbet kapva.

Ki áll mind e mögött?

Ernesto Valverde. A spanyol edzőnek nem új a helyzet. Görögországban is a krízis közepén vette át az Olimpiakoszt, amikor az emberek feszülten várták a másnapi híreket, és extrém módon reagáltak minden egyes apróságra. Ott első kézből tapasztalhatta meg a tiltakozást és a szenvedélyt, a problémákat a lelátókon, a feszültséget az utcákon. „Nyomás? Őt ez nem zavarja. Nehéz időkben is képes megőrizni a nyugalmát, ugyanakkor az eufória közepén sem engedi, hogy elragadják az érzelmei" – mondta róla korábbi játékosa, Javi González.

A Barcának pontosan ilyen edzőre volt szüksége, aki a csapat vezéreként nyugalmat és biztonságot áraszt a játékosoknak.

Valverdét imádják a szurkolók Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

Ez egy másmilyen Barca

Tavaly az volt a legnagyobb gond, hogy a padról senkit nem lehetett beküldeni, aki szükség esetén tudott volna dobni a csapaton. „Neymar elvesztése nem volt tervben" – ismerte el a nyáron Valverde.

Ez viszont lehetőséget adott neki, hogy az éveken át az MSN-től függő Barca csapatként működjön (idén már 11 játékos szerzett gólt a bajnokságban).

„Ebben az értelemben topkategóriás edző: őszinte, egyenes, tisztességes. Nem könnyű megtalálni azt az egyensúlyt, amikor a kezdők és a cserék is ugyanúgy halálig kitartanak az edző mellett. Mentálisan és emocionálisan is nagyon erős, ráadásul kiváló motivátor. Tudja mikor kell szorítani, és mikor kell lazábban tartani a gyeplőt” – árulta el a titkot Ander Herrera, aki a Bilbaónál dolgozott együtt Valverdével.

Valverde már a legelső sajtótájékoztatóján leszögezte: nem forradalmat jött csinálni, az elképzeléseit maximálisan aláveti a klub által képviselt értékeknek, de lát lehetőséget az előrelépésre. Az ő stílusa is a labdabirtoklásra épül, a játék dominálása viszont soha nem mehet az eredményesség rovására. És ez tükrözi leginkább az idei Barcát. A Sevilla ellen 2–1-re megnyert bajnokin Valverde 4-4-2-re váltott az utolsó fél órára, és beállt védekezni. Egyszerre volt fent a pályán Busquets, Mascherano és Paulinho.

A legkevésbé barcelonás középpálya, ami összeállt az utóbbi tíz évben.

De akkor ott ez kellett a győzelemhez. A Barca idén sokszor nem játszik jól, látványosan és szórakoztatón pedig pláne nem. De nyer. „És egy valami biztos – mondta Valverde. –

Ha tudni szeretné, miért ment félre a Real szezonja, lapozzon!

Mindent egy helyen az Eb-ről