Ennyit változott egy év alatt a Fradi ellenfele

Sigér Dávid
Zágráb, 2019. augusztus 6. Sigér Dávid, a Ferencváros (k) és Komnen Andric, a Zágráb játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott FTC - GNK Dinamo Zagreb első mérkőzésen a zágrábi Maksimir Stadionban 2019. augusztus 6-án. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
A Ferencváros a bravúros, Celtic elleni BL-továbbjutást követően egy régi ismerőssel találkozik a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában: az előző szezonhoz hasonlóan ezúttal is a horvát bajnok Dinamo Zagreb lesz Szergej Rebrov csapatának ellenfele.

Az 1945-ben alapított Dinamo Zagreb a horvát labdarúgás legsikeresebb csapata, amely négy jugoszláv és 21 horvát bajnoki címet nyert 74 éves fennállása során. A zágrábi csapatot, akár a horvát Ajaxnak is nevezhetnénk, ugyanis legendás az utánpótlásműhelye, ahonnan rendre világsztár futballisták kerülnek ki.

Elég, ha csak megemlítjük, hogy a 2018-as vb-ezüstérmes horvát válogatottból Andrej Kramaric, Mateo Kovacic, Mario Mandcukic és az aranylabdás Luka Modric is a Dinamóból indultak.

Luka Modric, 2018 aranylabdásának profi pályafutása is a Dinamo Zagrebből indult Forrás: Luka Modric/Instagram

A Dinamo Zagreb a 2019/20-as szezont 15 pont előnnyel nyerte meg a Lokomotiva Zagreb előtt. A 36 fordulós bajnokságban 25 meccsen győzött, ötször döntetlent játszott, és hatszor kapott ki.

Az új évadot hazai pályán, éppen az előző kiírás ezüstérmese ellen kezdte, amelyben a vendégeknek nem volt sok köszönete: a Dinamo 6-0-ra kiütötte városi riválisát.

A második fordulóban az Istra vendégeként győztek 1-0-ra, a harmadikban pedig hazai pályán múlták felül az Eszék együttesét 4-1-es különbséggel.

Ami a Bajnok Ligáját illeti, a horvátok a selejtező második körében csatlakoztak be a küzdelmekbe és könnyen véget is érhetett volna nekik az idei kaland. A Dinamo ugyanis csupán büntetőpárbaj után nyert idegenben a Kolozsvár ellen, ráadásul úgy, hogy

az erdélyi alakulatnak 4-4-es állás és egy horvát hiba után labdája volt a továbbjutáshoz. A sorsdöntő 11-es azonban kimaradt, így végül Zoran Mamic együttese lépett a következő körbe.

A Dinamo Zagreb alaposan megizzadt a CFR otthonában a BL-selejtező előző körében, 11-es párbajban jutottak tovább a horvátok Forrás: https://www.facebook.com/dinamo

És ha már az edző neve szóba került, az egy évvel ezelőtti, Fradi elleni párharc során még nem ő, hanem Nenad Bjelica ült a kispadon, aki azonban a koronavírus alatt nem volt hajlandó lemondani fizetése egyharmadáról, a vezetőség így őt és teljes szakmai stábját is elbocsájtotta.

Mégsem ő volt a legnagyobb vesztesége a csapatnak az előző kiírásban, hanem a spanyol Dani Olmo, aki januárban az RB Leipzighez távozott.

Bőven maradtak még nagyszerű játékosok a keretben, elég Ademi, Orsic, Gojak, Gavranovic, Petkovic, a kapus Livakovic, vagy a korábbi fradista, Emir Dilaver nevét említeni. A transfermarkt szerint az együttes összértéke 86,1 millió euró, amelyből a két horvát válogatott játékos, Livakovic (12,5m) és Petkovic (11m) a legértékesebb.

Szavazzon!

Milyen eredményt ér el a Ferencváros a Dinamo Zagreb ellen?

Tavaly nyáron az oda-visszavágós párharc Zágrábban kezdődött, a Ferencváros szempontjából ráadásul nem is rosszul, hiszen bár az imént említett Olmo klasszis megoldása után a hazaiak szereztek vezetést,

Sigér a második félidőben egyenlített, így bizakodásra okot adó 1-1-ről jöhetett a budapesti visszavágó.

Sajnos a Groupama Arénában kijött a két csapat közötti különbség, ahol szintén Olmo vezérletével (gól, gólpassz) 4-0-ra nyertek a vendégek, így 5-1-es összesítéssel búcsúztatták a Fradit.

A Dinamo végül meg sem állt a BL-csoportkörig, az FTC-nek sem volt oka azonban a szégyenkezésre, hiszen a Suduva legyőzésével az Európa-liga főtábláján szerepelt.

Reméljük, ezúttal fordított lesz a koreográfia!