Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid 2-1-re kikapott a már nyolcaddöntős FC Porto otthonában a Bajnokok Ligája B csoportjában. Mivel a másik kora esti meccsen a Bayer Leverkusen gól nélküli döntetlent játszott a Club Brugge együttesével, így eldőlt, hogy a portugálok nyerték a csoportot, a német csapat pedig az Európa-ligában folytathatja tavasszal.

A BL-nyolcaddöntős részvételt illetően a csoportkör utolsó fordulója előtt nem maradt nyitott kérdés, ugyanis a Porto az előző körben biztosította be továbbjutását azzal, hogy az Atlético Madrid nem tudta legyőzni hazai pályán a Bayer Leverkusent, míg a Club Brugge története során először lehet ott a legjobb 16 között. A hatodik kör előtt csupán az volt a kérdés, hogy a spanyol vagy a német együttes folytathatja tavasszal az Európa-ligában, illetve a két nyolcaddöntős csapat közül melyik végez a kvartett élén.

A harmadik Atlético Madrid a forduló előtt egy ponttal előzte meg a Leverkusent, vagyis Diego Simeone együttese úgy léphetett pályára a Porto otthonában, hogy győzelem esetén biztosan kiharcolja az El-szereplést. A madridiak ráadásul bizakodhattak a jó eredményben, ugyanis legutóbbi hét BL-mérkőzésükből ötöt megnyertek portugál riválissal szemben, a Porto elleni legutóbbi öt meccsből pedig négyet nyertek egy döntetlen mellett.

A Porto iráni támadója, Mehdi Taremi szerzett vezetést a portugáloknak Forrás: AFP/Miguel Riopa

Ehhez képest borzalmasan indult a mérkőzés az Atlético Madrid számára, amely már az ötödik percben hátrányba került.

Evanilson remek passzát Mehdi Taremi közvetlen közelről lőtte be az üresen maradt kapuba. Az iráni támadó bombaformában van, legutóbbi 17 meccsén 12 gólt és hat gólpasszt szerzett minden sorozatot figyelembe véve.

A gyorsan bekapott gól érezhetően megfogta a spanyolokat és kis híján újabb gólt kaptak, de Galeno hatalmas ziccerét Oblak lábbal védte. A 24. percben aztán már a szlovén kapus is tehetetlen volt: Galeno vitte el magabiztosan Savic mellett a labdát majd középre adott, Stephen Eustaquio pedig a bal alsóba bombázott.

Ez volt az Atlético kilencedik kapott gólja az idei kiírásban, Diego Simeone irányítása alatt korábban még soha nem kapott ennyit a csapat.

Az Atlético védője, Stefan Savic nagyot hibázott a Porto második gólja előtt Forrás: AFP/Miguel Riopa

A folytatásban teljesen hitehagyottá vált a vendég csapat, a Porto pedig magabiztosan őrizte előnyét, miközben könnyen lőhetett volna még újabb gólokat is a szünetig. Az Atléticónak az sem igazán segített, hogy a csoport másik meccsén gól nélküli döntetlent hozott az első játékrész, ami ekkor a Leverkusen továbbjutását jelentette a két együttes egymás elleni mérlege miatt.

A fordulás után sem változott a játék képe, a kényelmes előny birtokában a Porto nem erőltette a támadásokat, az Atlético meg egyszerűen nem tudott veszélyt jelenteni a hazaiak kapujára. A 62. percben aztán felpörgette a tempót a házigazda, Evanison került ziccerbe, de kapu fölé bombázott. Alig öt perccel később Antoine Griezmann talált kapuba, de les miatt nem adták meg a gólját, ami után több madridi játékosnál is elszakadt a célna és kisebb kakaskodás tört ki a pályán. A hátralévő időben kockáztatott Diego Simeone csapata, a hosszabbítás ötödik percében pedig összejött a szépítés: Egy szöglet után Iván Marcano fejelt a saját kapujába. Az egyenítésre azonban már nem volt idő, így kikapott az Atlético Madrid.

Simán kikapott az Atlético Madrid és véget ért a nemzetközi kupamenetelése Forrás: AFP/Miguel Riopa

A lefújás után a spanyolok még a Club Brugge győzelmében bízhattak, ám a másik meccsen maradt a gól nélküli döntetlen, ami azt jelentette, hogy a Porto csoportgyőztesként zárt, míg a Bayer Leverkusen harmadikként tavasszal az Európa-ligában folytathatja szereplését. Az Atlético Madriddal viszont története során először fordult elő az a szégyen, hogy csoportutolsóként végzett a BL-ben.

B csoport:
FC Porto (portugál)-Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (2-0)
gól: Taremi (5.), Eustaqui (24.) Marcano (öngól, 90+5),
Bayer Leverkusen (német)-Club Brugge (belga) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V