Elképesztő történetet osztott meg Peléről a Vasas legendás focistája

Horizontal FOOTBALL HEADSHOT SOCCER BALL
(FILES) In this file photo taken on December 08, 2005, Brazilian football legend Pele kisses a ball, during a presentation in Leipzig on the eve of the final draw of the Fifa football World Cup 2006. - The hospital treating Brazilian football great Pele announced on December 21, 2022, a "progression" in his cancer, as well as kidney and heart "dysfunctions." Pele, 82, is being treated in the general ward but "requires greater care related to renal and cardiac dysfunctions," said the Albert Einstein Hospital in Sao Paulo. (Photo by Franck FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kenderesi István a Vasas színeiben kétszer lépett pályára a csütörtökön meghalt Pelével szemben, így 1967-ben és 1968-ban testközelből tapasztalta meg a brazil legenda zsenialitását.

Az Antwerpenben élő 81 éves magyar bajnok kapust a Bors kérdezte Pelé haláláról.

– nyilatkozta Kenderesi.

Kenderesit a Vasas is köszöntötte a 81. születésnapján

A Vasas egykori labdarúgója két találkozón védett az FC Santost erősítő Pelé ellen. Ezek közül az elsőn, az 1967. február 10-én, Santiago de Chilében rendezett 2-2-es összecsapáson Varga László helyett csereként lépett pályára, és társai szerint neki volt köszönhető a pontosztozkodás. Fister Ferenc, akkori csapattársa fogalmazott úgy, hogy

Kenderesi "kivédte az FC Santos szemét",

miután a második 45 percben négy Pelé-lövést hatástalanított. Ily módon oroszlánrésze volt abban, hogy a Hexagonal-kupát jobb gólkülönbséggel az angyalföldiek nyerték.

– mondta Kenderesi István, aki a pályafutása végén Hollandiába, majd Belgiumba igazolt. – A legnagyobb lövése, egy 20 méterről eleresztett lapos bombája keményen megdolgoztatott, de gyors vetődéssel hárítottam, így hozhattuk haza az 50 kg súlyú trófeát. Ebben szerepe volt Berendi Pálnak, tudniillik fedezetünk keményen faragta Pelét."

Pelé másfél meccs alatt egy gólt tudott szerezni Kenderesi István ellen Forrás: AFP/Franck Fife

A második Santos-Vasas találkozón ismét Santiagóban, 1968. január 23-án már a Kenderesi-bravúrok sem segítettek, a brazilok 4-0-ra győztek a Vasas ellen.

„Akkor Pelé egyszer mattolt, de az említett két évben remek viszonyba kerültünk, mert közös szállodában laktunk.

A diskurzus félig spanyolul, félig angolul folyt. Az elhunyt világbajnok különösen Farkas Jánossal volt jóban.