Szenzációs Fradi győzelem, újabb elképesztő csodát tett Európában a magyar csapat!

A Ferencváros rendkívül fontos győzelmet aratott és továbbra is veretlen a Konferencia-ligában
Vágólapra másolva!
A Ferencváros majdnem elszalasztott egy óriási lehetőséget, miután a mérkőzés nagy részében vesztésre állt a szerb Csukaricski ellen, a Konferencia-liga csoportkörének ötödik fordulójában. A hajrában azonban hatalmas energiákat mozgósítva megszerezte Kristoffer Zachariassen előbb egyenlített, majd Alekszandar Pesic egy óriási bombagóllal megszerezte a győzelmet a Ferencvárosnak, amelyik így a továbbjutás küszöbén áll az utolsó forduló előtt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Lesznicából.

Lesznica ide vagy oda, meccsnapon azért minden más, mint a nagy napot megelőző szomorú estén. Mert meccsnapon kivirágzik egy város, élet költözik bele, és, ha máshol nem is, de a stadionok környékén érezni azt a lelkesedést, ami képes mindenkit magával ragadni. Ez nem volt másként csütörtök este a szép új, Dubocsica Stadionnál sem, amelynek lehet bármilyen lehangoló a környéke, azért, amikor az érkező Fradi-szurkolók hangját meghallottuk, kicsit kisimult a látvány.

A Fradi-szurkolók közül többen már egy órával a kezdés előtt megérkeztek a stadionba Forrás: Origo

A Fradit ugyanis ide, Szerbia délkeleti csücskébe is elkísérték legfanatikusabb szurkolói, akik előtt le a kalappal, hogy vállalták ezt a túrát.

Dejan Sztankovics a gyilkos ösztönt akarta látni a találkozón a csapatán, amelyik vitán felül az idény egyik legfontosabb meccsére készült - tegyük hozzá számos fontos meccs előtt és után. A stadionban aztán úgy tűnt, hogy a meccs csak a Fradinak fontos: félórával a kezdés előtt is csak 100-200 érdeklődő volt a szép stadionban, csak a Fradi-tábornak fenntartott sarokban volt némi élet, ahol kötelességtudóan posztoltak a rendfenntartók:

Sztankovics a lehetőségekhez képest a legerősebb kezdőt küldte pályára, látszott, hogy tényleg gólt, sőt gólokat akar lőni a magyar bajnok a meccsen:

A szerb csapat edzője, Igor Matics alaposan felforgatta a csapatát, amit részben a kényszer szült, hiszen a belgrádiaknak talán még a Fradinál is több sérültjük van. A két csapat budapesti meccsének kezdőjéből csak Sambou Sissoko, Nemanja Tosic, Stefan Kovac és Djordje Ivanovics maradt a kezdőben, ahol helyet kapott a szerb foci egyik nagy tehetségének tartott 16 éves csatár, Mihajlo Cvetkovics is.

ELSŐ FÉLIDŐ

Egy perc sem kellett, hogy helyzetig jusson a Fradi, kész szerencse, hogy les volt, mert kimaradt a helyzet. A 4. percben Adama Traoré futotta le a szerb védelem jobboldalát, de végül kétségbeesetten blokkolni tudták a lövését.

A 7. perc végén Abu Fani lőtt kapura, ha az izraeli középpályás egy gondolattal korábban lendíti a lábát, akkor...

bármi lehetett volna, így viszont pont a keresztbe mozgó Pesicsen változtatott irányt a labda és ment a kapu mellé.

A Fradi-szurkolók az első perctől kezdve egészen elképesztő hangulatot teremtettek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 10. percben jött a váratlan hideg zuhany: a Fradi nem tudta kihozni a labdát a kapuja elől, amit megszerzett a Csukaricski, Luka Adzic pedig a tizenhatos bal sarkáról - valljuk be - mesterien tekert Dibusz kapujának bal oldalába (1-0).

Két perccel később a 16-os vonaláról Pesics bombázott nem sokkal a hazai kapu fölé.

Állandósult a Fradi mezőnyfölénye, de a szerb csapat szervezetten és szívósan védekezett. Támadásban pedig a szerencsével sem álltak hadilábon, a 26. percben vagy háromszor pattant számukra szerencsésen a labda, mielőtt Djordjevic hét méterről jobbról az oldalhálóba lőtt volna.

Adama Traoréé volt a meccs első nagy helyzete Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sorra rúgták a szögleteket a szerbek, a nyomásnak végül egy infarktus közeli helyzet vetett véget: Abena tette bele a fejét egy lövésbe és csúsztatott Dibusz kapujára, de a Fradi kapusa figyelt és fogta a labdát. Félóra után Botka Endre és Lisztes Krisztián is elkezdett melegíteni, azaz várható volt, hogy a második félidőt nem csak más összetételben, de más szerkezetben is kezdi majd a Fradi.

A 40. percben egy gyors támadás végén jobbról kanyarodott be a labda, ami Zachariassen előtt még elment, Traoré pedig már nem tudta igazán irányítani a fejest, így a bal kapufa mellett ment el a labda - de ez végre már újra egy Fradi-helyzet volt. De az első félidő ennek ellenére hatalmas csalódás volt, hiszen nyilvánvaló, hogy a látottaknál tud sokkal jobban játszani.

MÁSODIK FÉLIDŐ

Szünetben Dejan Sztankovics hármas cserét hajtott végre, a két szélső védő, Ramírez és Makreckis esetében posztra cserélt Botka Endre és Eldar Civic személyében, Sigér Dávid esetében viszont a kockázatot vállalva a védekező középpályást, a csatár Lisztes Krisztián váltotta.

Dejan Sztankovics négyet is cserélt a második félidő elején Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 49. percben jött az újabb, kényszer szülte csere, Adama Traoré nem tudta folytatni a játékot, a helyére Katona Bálint érkezett. Az 52. percben Abena mentett óriásit, a következő momentum viszont a Fradié volt:

Lisztes lépett ki egy labdával, megharcolt a védőjével és az ötös sarkáról nem sokkal bombázott a kapu fölé

A Fradi próbálta állandósítani a nyomást, hátha egyszer hibáznak, de a szerb csapat rendre ki tudta hozni a labdát a saját kapuja elől, még, ha ekkor már lendületesebb is volt a zöld-fehérek támadójátéka. A 69. percben a sárga lapos Abena helyére beáll Muhamed Besic is, ezzel Sztankovics mind az öt cserelehetőségét kihasználta.

Marquinhos a legtöbb támadásban részt vett, de az utolsó passzaiból hiányzott a pontosság Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lisztes a 75. percben is helyzetbe került, ezúttal az ötös másik sarkáról lőtt a kapu fölé. A Fradi egyre csak fokozódó nyomása

a 83. percben megtörte végre a szerbeket, és Kristoffer Zachariassen góljával meglett a megérdemelt egyenlítés!

A ráadásban előbb Zachariassennek nem volt szerencséje ziccerben, majd Dibusz védett egy óriásit. A Ferencváros az utolsó pillanatig harcolt, de nem tudta megszerezni a győztes gólt. Pardon, vagyis dehogynem! A ráadás 8. percében Alekszandar Pesics bődületesen eltalált egy saját magának felpörgetett labdát, és kegyetlenül bevarrta 16 méterről!

A győzelem és a Genk firenzei veresége azt jelenti, hogy a Fradi óriási lehetőség előtt áll, hiszen három pont az előnye a belgákkal szemben az utolsó forduló előtt.

Eredmény, Konferencia-liga, csoportkör 5. forduló:
FK Csukaricski (szerb) - Ferencváros 1-2 (1-0)
Dubocsica Stadion, Lesznica, v.: Al-emara (finn)
Csukaricski: Filipovics - Sztankovics, Szubotics, B. Kovacsevics - N. Tosics, Sissoko, S. Kovac, D. Ivanovics, Mladenovics - Adzic (Nikcsevics 71.), Cvetkovics.
Ferencváros: Dibusz - Makreckis (Botka 46.), Abena (Besic 69.), Cissé, Ramírez (Civic 46.) - Abu Fani, Sigér (Lisztes 46.), Zachariassen - Marquinhos, Pesics, Traoré (Katona B. 49.).
gólszerző: Adzic 10., ill. Zachariassen 83., Pesics 90+7.

A csoport másik meccsén:
Fiorentina (olasz) - KRC Genk (belga) 2-1 (1-1)

A tabella:
1. Fiorentina 5 2 2 - 12- 5 9 pont
3. Ferencváros 5 2 3 - 8- 5 9
2. KRC Genk 5 1 3 1 6- 5 6
4. Cukaricki 5 - - 4 2-12 3

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
3. forduló (október 26.):
ACF Fiorentina-FK Cukaricki 6-0 (3-0)
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0
4. forduló (november 9.)
Ferencváros-KRC Genk 1-1 (0-0)
Cukaricki-Fiorentina 0-1 (0-1)

A további program:
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45