Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy rendkívüli izgalmakat hozó drámai meccsen, egy ritkán látható óriási góllal győzte le idegenben a Csukaricskit a Konferencia-liga csoportkörének ötödik fordulójában. A siker azt jelenti, hogy ha a Fradi december 6-án a Groupama Arénában, minden bizonnyal telt ház előtt, nem kap ki a Fiorentinától, akkor ismét továbbjut egy európai kupa csoportköréből!

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Szerbiából.

Ha nem látjuk, nem hisszük el! Mert ilyen pillanat nagyon ritkán adódik a szurkolók és az újságírók életében, de talán a játékosok karrierjében is:

ahogy Alekszandar Pesics fantasztikus mozdulattal maga elé tette a labdát, majd a Csukaricski kapujába bombázta, az maga volt a csoda!

Főleg a meccs első 80 perce után, és főleg azért, mert ez a gól győzelmet ért egy olyan meccsen, ahol nagyon-nagyon sokáig az ég adta egy világon semmi nem akart sikerülni, ahol a Fradi a 10. percben hátrányba került, miközben mindenki tudta, a nagy célért, a továbbjutásért igazából a döntetlennél is több kellene!

Senki nem gondolta, hogy a 10. percben már a Csukaricski ünneplését kell nézni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

FELBORULT A MECCSTERV

Eszünkbe jutottak Dibusz Dénes szerda esti szavai: „Nincs más hátra, mint előre, győzni kell!" - adta ki a jelszót a csapatkapitány.

Pedig a 10. percben – ahogy az Üllői úton is tette – megszerezte a vezetést a négy meccs után pont nélkül álló Csukaricski, ezzel teljesen felborítva a Fradi meccstervét. A vezető gól persze, hogy szárnyakat adott a mindenféle nyomás nélkül focizó szerb csapatnak, miközben a tudat, hogy vesztésre áll, szinte béklyót kötött a Fradi játékosainak lábára. Egyszerűen semmi nem akart sikerülni, nem jöttek be a cselek, hosszúak vagy éppen rövidek lettek az indítások, bizonytalan megoldásokat választottak a védők, és inkább a szerbek előtt adódtak újabb gólszerzési lehetőségek.

AKI MER, AZ NYER

Szünetben azt találgattuk, hány decibellel szólhat Dejan Sztankovics hangja az öltözőben. A szerb szakember azonban a lefújás után elárulta, hogy egyáltalán nem emelte fel a hangját, „testvérként és apaként szóltam a játékosokhoz, nem pedig egy edző szigorával".

Bár a kezdők rúgták a gólokat, Dejan Sztankovics nagyon jól alakította át meccs közben a Fradi játékát Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bizonyára ez is használt, meg az is, hogy Sztankovics nem habozott bátran belenyúlni a meccsbe. Szünetben érkezett Civic, Lisztes és Katona Bálint, a Fradi játéka pedig folyamatosabb lett, sokkal inkább be tudták szorítani a kapuja elé a Csukaricskit. Lisztesnek rögtön adódtak helyzetei, veszélyesebb lett a Fradi.

Csak akkor ijedtünk meg, amikor Adama Traorét is le kellett cserélni sérülés miatt. Egyelőre nem tudni, menyire súlyos a mali támadó sérülése, de, ahogy Sztankovics mondta,

Minden esetre ez nem túl jó hír...

Az viszont igen, hogy a Ferencváros egyetlen pillanatra sem adta fel a harcot, és a hajrához közeledve még tovább tudta fokozni a nyomást. Ennek pedig nem lehetett más az eredménye, mint az egyenlítő gól Kristoffer Zachariassentől, aki ezúttal is rengeteget melózott az egész mérkőzésen. Azt pedig különösen jó volt látni, hogy a Ferencváros minden játékosa tisztában volt vele, hogy

a döntetlen majdhogynem egy vereséggel ér fel a továbbjutás szempontjából, és muszáj tovább hajtani a győzelemért.

Hiszen az utolsó fordulóban a Genk biztos, hogy le fogja győzni a Csukaricskit, efelől nincs kétségünk, még azt sem zárjuk ki, hogy nagy gólkülönbséggel. A csütörtök esti győzelem viszont azt jelenti, hogy a Fradinak a továbbjutáshoz elég a döntetlen is, bár, ahogy azt Lisztes Krisztián a csereként pályára lépő fiatal csatár mondta már nisi reptéren:

a Fradi minden meccsen győzni akar, bárki legyen is az ellenfél.

December 14-én az előző kiírás döntőse, az olasz sztárcsapat, Fiorentina lesz az ellenfél, amelyikkel Frienzében egy fantasztikus első félidőt követően játszott 2-2-es döntetlent a Fradi.

OTT VAN A MÁSODIK!

De ahhoz, hogy akár egy döntetlen is európai kupatavaszt érjen, nyerni kellett Leszkovacban. Erről pedig az az Alekszandar Pesics gondoskodott, aki éppen a szomszédos nagyvárosból, Nisből származik. És, aki talán életében nem rúgott még akkora gólt, mint a Csukaricski elleni meccs 90+8. percében, másodpercekkel a hármas sípszó előtt.

A meccs legfontosabb pillanata: Pesics bombája után másodszor is a hazai kapuban landolt a labda Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

– mondta ugyancsak Lisztes Krisztián.

Maga Pesics a lefújás után így nyilatkozott:

„Nehéz ezt elhinni, az utolsó másodpercben lőttem a gólt. A meccs előtt nem éreztem jól magam, de olyan vagyok, aki vár a lehetőségre és a szerencsére.

Nisben már senkit nem érdekel, hogy kikapott a Csukaricski, a Nagy Konstantin repülőtéren boldog-boldogtalan a szerb csatárral, a helyi hőssel fotózkodott.

A meccs második Fradi-gólja pedig sorozatban a második európai kupatavaszt is meghozhatja a magyar bajnoknak. A tavalyi Európa-liga-bravúr után ezúttal mindenki már-már elvárásként támasztotta a Fradi felé, hogy tovább kell jutnia a csoportból. Pedig Dejan Sztankovics, vagy éppen Hajnal Tamás sportigazgató is többször elmondta,

ez ugyanúgy egy Európa-liga erősségű csoport, ahonnan éppen akkora bravúr lenne a továbbjutás,

mint az előző idényben volt, amikor a csapat még Sztanyiszlav Csercseszov irányításával az AS Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát megelőzve csoportelsőként lépett tovább az Európa-liga nyolcaddöntőjébe.

MÉG 100 PERC

A 2016-os Európa-bajnokságra, 44 év szünet után kijutó magyar válogatott kalandos útját egy stáb követte a megdicsőülésig, a felemelő mozi a „Még 50 perc" címet kapta, utalva arra, amit Király Gábor a norvégok elleni pótselejtező visszavágójának szünetében mondott a társaknak: még 50 percet végig kell koncentrálni, és akkor senki nem veheti el a továbbjutást a csapattól.

Ugyanez vár most a Fradira, csak a Fiorentina ellen nem egy, hanem két félidőt, inkább 100, mint 90 percet kell maximális figyelemmel és fegyelemmel végig játszani.

És, ha ez meglesz, akkor csoda szép elő karácsonyi ajándékot kapnak a szurkolók a csapattól.

A Fradi-szurkolók szenzációs hangulatot csináltak, de ez semmi ahhoz képest, ami két hét múlva várja a Fiorentinát a Groupama Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A drukkerek, akik segítettek a csapatnak talpra állni a Klaksvík elleni BL-selejtezős kudarc sokkja után, és végig ott álltak a csapat mögött, akkor is, amikor jól játszott és ontotta a gólokat, és akkor is, például Leszkovacban, amikor nem ment a játék, és semmi nem akart sikerülni. De a drukkerek akkor sem bántották a csapatot, inkább próbáltak erőt adni a pályán lévő tizenegynek.

Ugyanerre lesz szükség december 14-én 18.45-től is!

Eredmények, csoportkör, 5. forduló, F csoport:
FK Cukaricki (szerb)-Ferencvárosi TC 1-2 (1-0)
g.: Adzic (11.), illetve Zachariassen (83.), Pesics (98.)
ACF Fiorentina (olasz)-KRC Genk (belga) 2-1 (1-1)
g: Martinez Quarta (45+4.), González (82. - tizenegyesből), illetve Kayembe (45.)

A tabella:
1. Fiorentina 5 3 2 - 13- 5 11 pont - már továbbjutott
2. Ferencváros 5 2 3 - 8- 5 9
3. KRC Genk 5 1 3 1 6- 5 6
4. Cukaricki 5 - - 5 2-14 0

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2
3. forduló (október 26.):
ACF Fiorentina-FK Cukaricki 6-0
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0
4. forduló (november 9.):
FK Cukaricki-ACF Fiorentina 0-1
Ferencvárosi TC-KRC Genk 1-1

A további program:
6. forduló (december 14.):
Ferencvárosi TC-ACF Fiorentina 18.45
KRC Genk-FK Cukaricki 18.45