Állandóak a videóbírós botrányok, közben a PL szégyenfoltjai luxus nyaralótáborban szórakoznak

fbl Horizontal, VAR
Referee John Brooks looks at the VAR during the English Premier League football match between Everton and Manchester United at Goodison Park in Liverpool, north west England on November 26, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A videóbíró hat évvel ezelőtti bevezetése óta - a 2017/2018-as szezonban a német és az olasz bajnokságban jelent meg először - a profi fociban nem csillapodnak a kedélyek az újítással kapcsolatban. Eleinte a kétes gólok után hosszú percekig vizsgálják az eseteket - igaz, ez manapság is elég gyakori jelenség -, a játékosoktól tulajdonképpen elvették a gólörömöt, ráadásul hiába a profi technika, még mindig nagyon sok a játékvezetői hiba. Pedig, pont ennek kivédésére vezették be annak idején, de az "emberi tényezőt" azóta sem sikerült kizárni, így a hibák is megmaradtak. Nem is kell messzire visszamenni az időben, hogy találjunk egy nagy port kavaró esetet: a PSG-Newcastle BL-meccsen történt videóbíros botrány jól mutatja, bőven akadnak problémák. Persze, nem ez az egyetlen eset, a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben szinte nincs olyan edző, aki még ne panaszkodott volna a rendszerre, pedig Angliában még egy egymillió font (közel 450 millió forint) értékű „futurisztikus" VAR-központot is létrehoztak, hogy a mérkőzéseken a lehető legjobb döntések születhessenek. Ennek ellenére maradtak a hibák és a kínos botrányok.

Eltiltották a VAR-bírót a botrányos PSG-Newcastle meccs után

Ki ne emlékezne rá, hogy a Paris Saint-Germain Kylian Mbappé 98. percben értékesített botrányos büntetőjével mentett pontot a vendég Newcastle United ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában.

A nagy port kavaró büntetőt nem hagyta szó nélkül az UEFA sem,

a lengyel VAR-bírót, Tomasz Kwiatkowskit meg is büntették.

Szymon Marciniakék hatalmasat hibáztak Forrás: AFP/Alain Jocard

A Marciniak - Kwiatkowski duó érthetetlen módon döntött többször is a PSG-Newcastle találkozón, előbb a túlzott ráadásokkal, majd a Newcastle elleni büntető megítélésével, amellyel végül pontot szerzett a PSG. Az esetnél nem volt hova tennie a kezét Tino Livramentónak, a labda előbb a hasához ér, majd a természetes helyzetben lévő kezére pattant.

Kwiatkowski kihívta Marciniakot, hogy ellenőrizze az esetet, majd rossz döntés született.

Az angolok győzelme így döntetlen született, ez pedig felborította a csoportot, előnyhöz juttatva a PSG-t.

A párizsi játékvezetői botrány pedig nem kerülte el az UEFA figyelmét sem. Kwiatkowski lett volna egy nappal később a Real Sociedad-Salzburg (0-0) meccsen a videóbíró, ám az UEFA "levette" a meccsről a lengyelt, helyette a német Marco Fritz volt a VAR-szoba főnöke.

Több mint egymillió font értékű „nyaralótábor" az angol bíróknak

Persze a BL-meccsen történt eset csak egy a sok közül. A legtöbb botrányt Angliában, a Premier League-ben kell keresni, ahol a menedzserek szinte minden héten panaszkodnak egy-egy döntés miatt. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy

Londonban elit VAR komplexumot nyitnak – több mint egymillió fontba került.

A létesítmény még augusztusban nyitotta meg a kapuit, de nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Premier League egykori játékvezetője, Mark Halsey egész egyszerűen csak „nyaralótábornak" tartja.

Nagy gondok vannak Angliában a bírókkal Forrás: AFP/Paul Ellis

"A Stockley Park létesítményei inkább nyaralótábornak tűnnek, miközben a játékvezetők és a segítőik azért vannak, hogy munkát végezzenek. Howard Webb (a PGMOL főnöke, azaz az angol professzionális labdarúgás játékvezetőiért felelős szervezet - a szerk.) szeretett volna egy központot, de

- mondta Mark Halsey a The Sunnak.

„Az elköltött pénzért mit kapunk? Nem világszínvonalúak a játékvezetők. Megértem, ha a kiegészítőkre szórjuk a pénzt, ha a VAR-ok helyes döntéseket hoznak. De nem úgy, hogy ez pénzkidobás" - mondta a korábbi PL-bíró, aki hozzátette, az elmúlt hetekben tapasztalt hibák azt mutatják, hogy a VAR nem javult a bevezetése óta, sőt, inkább csak rosszabb lett a helyzet.

Az új létesítmény egymillió fontba került Forrás: populous.com

„A VAR nem a technológia, hanem az azt üzemeltető személyzet miatt nem működik.

A pénzt a játékvezetők jobb minőségű tréningjére és képzésére kellene fordítanunk, nem pedig a Stockley Park létesítményeire."

A korábbi bíró elmondta, a játékvezetés színvonala egyáltalán nem olyan Angliában, mint amilyennek lennie kellene. Csak néhány topbírónk van, mint Michael Oliver, Anthony Taylor és Chris Kavanagh, és ez nagyon kevés.

A PGMOL-főnök, Howard Webb szerint szükség van a központra:

„Ez egy élvonalbeli és testre szabott elit teljesítményt, olyan környezet, ahol a lehető legjobb eredményeket lehet elérni.

hogy a mérkőzések kimenetelét ne egyértelmű és nyilvánvaló hibák döntsék el."

Howard Webb hajthatatlan, szerinte szükség van a VAR-központra Forrás: AFP/Justin Tallis

A játékvezetői testületnél úgy vélik, hogy a központ hosszú távú hasznot hoz, és hogy a VAR helyesebb döntésekhez vezetett a hat évvel ezelőtti indulása óta.

Biliárdasztal, masszázs és elképesztő kényelem a Stockley Parkban

A VAR-központban elképesztő luxus várja a bírókat, amely sokak szerint csak pénzkidobás, egyáltalán nem segíti azt, hogy jobb döntések szülessenek a pályákon.

A játékvezetőknek minden igényt kielégítő környezetük van a mesterségük csiszolásához Forrás: populous.com

A Stockley Parkba érkező játékvezető használhatják

a társalgót, az éttermet, az edzőtermet, a masszázssarkot és a biliárdasztalokat, valamint a kanapékkal ellátott, Londonra néző kültéri erkélyt.

A VAR komplexuma számos kényelmi szolgáltatást kínál Forrás: populous.com

A játékvezetők minden igényt kielégítő szobáihoz saját luxus edzőterem is tartozik, az elit teljesítmény komplexuma számos kényelmi szolgáltatást kínál.

94 csúcskategóriás TV-képernyővel, zajszűrős fejhallgatóval. A játékszék stílusú ülések VAR emblémával vannak gravírozva. Nem csoda, hogy több mint egymillió fontba került (közel 450 millió forint).

Bőven van hely a kikapcsolódásra is Forrás: populous.com

„Szép konferenciatermek, csúcsminőségű bútorok, edzőterem és asztaliteniszező rész. De minek?" - tette fel a kérdést Halsey.

Ám hiába az elköltött milliók, ahogy a korábbi PL-bíró is említette, ettől még nem emelkedett a színvonal. Olyannyira nem, hogy a Premier League-ben van a legtöbb olyan eset, amikor az edzők felemelik a szavukat a VAR ellen.

A szobákhoz saját luxus edzőterem is tartozik Forrás: populous.com

Az Arsenal menedzsere, Mikel Arteta szerint a Stockley Park létesítményei látva „világszínvonalú teljesítményt" kell nyújtaniuk a bíróknak.

Stuart Attwell játékvezető szerint fantasztikus előrelépés ez számukra.

"Ez segíthet bennünket abban, hogy világszínvonalú teljesítményt nyújthassunk egy világszínvonalú bajnokságban. Akár egy meccsnapon is megfordulhatunk itt, tudván, hogy

A létesítményben tárgyaló is található Forrás: populous.com

Hasonló véleményen van Peter Bankes játékvezető is: "

A létesítmény minden tekintetében meghaladja a legmerészebb álmaimat.

Maga a központ fantasztikus, futurisztikus és nagyon professzionális. Nagy segítség, hogy mentálisan fel tudjunk készülni."

"Szégyen" - hiába a VAR, panaszkodnak a PL-sztáredzői

Az angol futball eddigi talán legnagyobb játékvezetői botránya a Tottenham-Liverpool rangadón sokkolta a szurkolókat.

A vendégek emberhátrányban voltak, amikor Luis Diaz a 34. percben - 0-0-s állásnál - szabályos gólt szerzett, a bíró, Simon Hooper azonban les miatt ezt nem adta meg és a VAR sem avatkozott közbe. Később kiderült, azért, mert a videószobában azt hitték, a pályán gólt ítélt a játékvezető, és egyértelmű volt a helyzet, így jelezték, hogy nem írják felül a döntést.

Simon Hooper és a segítői sem voltak a helyzet magaslatán Forrás: AFP/Henry Nicholls

Később játékvezetőket, a mérkőzések hivatalos közreműködőit tömörítő szervezet (Professional Game Match Officials Limited, PGMOL) elismerte,

hogy "jelentős emberi tévedés" történt.

Végül a Spurs-Pool meccsen dolgozó csapatot, azaz Darren England videobírót, és az asszisztens Dan Cookot azonnal "levették" a következő meccsekről.

Szoboszlai Dominik klubja az ügy folyományaként hivatalos igényt nyújtott be a PGMOL-hoz, melyben a VAR hangfelvételét követelte. Meg is kapta, Jürgen Klopp azonban jelezte, hogy ez nem sokat változtatott az álláspontjukon, azt támasztotta alá, hogy "nyilvánvaló hiba történt".

Jürgen Klopp is dühösen beszélt a bírókról Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

- mondta a Liverpool edzője, Jürgen Klopp. Elismerve ugyanakkor, hogy ezzel kapukat nyitnának meg, ami javaslata elleni érv lehet. A német tréner mégis úgy véli, hogy - bár hozzászokott téves döntésekhez - ilyen még soha nem történt, ezért ezúttal az újrajátszás lenne a helyes megoldás.

Újrajátszás nem lett, viszont

a hivatásos játékvezetőket tömörítő angliai testület kiadta a teljes beszélgetést,

ami Simon Hooper játékvezető, valamint a videobíró szobában ülő Darren England és segítője, Dan Cook között zajlott.

Íme, a beszélgetés:

VAR 1 (Darren England): Az ellenőrzés teljes. Ez jó ítélet, tökéletes.
Játékvezető-asszisztens: Akkor játék!
Játékvezető (Simon Hooper): Kösz, haver.
VAR 1: Köszönöm, haver.
Játékvezető: Jól csináltátok, fiúk, szép munka!
Visszajátszás-operátor: Várj, várj! A játéktéren a döntés les volt. Elégedett vagy így ezzel?
VAR 2 (Dan Cook): Igen.
Visszajátszás-operátor: Boldog vagy így ezzel?
VAR 2: Nem volt les. Ez így rossz.
VAR 1: Mi?
Visszajátszás-operátor: A pályán les volt az ítélet. Mi viszont láttuk, hogy nem.
VAR 2: Amikor megjátszotta őt, talán lesre futott...
VAR 1: Ó, hogy az a... (káromkodás)
Visszajátszás-operátor: Késleltessük a játékot!
VAR 1: Már nem tehetünk semmit.
Visszajátszás-operátor: Oli [Michael Oliver, a negyedik játékvezető] azt mondja, hogy késleltessük!
VAR 1: Már újraindították a játékot. Nem tehetünk semmit.
VAR 2: Igen, már újraindították.
VAR 1: Nem tehetünk semmit. (káromkodás) - zajlott le a beszélgetés.

Persze, ez az eset csak a jéhegy csúcsa, számos esetet találunk a közelmúltból a videóbírós botrányokról Angliában.

Biztos sokan emlékeznek a PL 11. fordulójának rangadójára is, amikor a Newcastle United 1-0-ra legyőzte az Arsenalt a St. James' Parkban. A találkozó győztes gólját Anthony Gordon lőtte a 64. percben, de a meccs után nem a gólszerzőről fognak beszélni, hanem

a mérkőzést vezető Stuart Attwell játékvezetőről, aki hibát hibára halmozott.

Az első félidőben az Arsenalból ki lehetett volna állítani egy brutális becsúszás miatt a német válogatott Kai Havertezt, míg a Newcastle-ből a brazil válogatott Bruno Guimaraes kaphatott volna piros lapot, miután szándékosan belekönyökölt Jorginho fejébe.

Stuart Attwellék óriásit hibáztak Forrás: AFP/Oli Scarff

A Newcastle United Anthony Gordon 64. percben szerzett vitatott góljával megnyerte a meccset. Történt ugyanis, hogy

a gól előtt Joe Willock megmentett egy labdát, ami minden bizonnyal már elhagyta a játékteret, ezt követően középre tekert, ahol az érkező Joelinton két kézzel ellökte az Arsenal védőjét, Gabriel Magalhaest, majd a lefejelt labdát Gordon a hálóba lőtte, nem mellesleg lesgyanús helyzetből.

A gól után a videóbíró percekig vizsgálta mindhárom szituációt, amelyből az első kettő egészen biztosan szabálytalan volt, mégis megadták a Newcastle gólját, ami eldöntötte a meccset.

Mikel Arteta, a végül vesztes Arsenal edzője nem is tett lakatot a szájára a lefújás után.

"Megdicsértem a játékosaimat azért, ahogyan játszottak és hogy pariban voltak ebben a stadionban egy ilyen erős csapat ellen. Nem ennek kellene lennie a végeredménynek, több okból sem. Ha valamelyik csapat jobban akarta a győzelmet ma, az az Arsenal volt. Felháborító, hogy ebben a ligában megadhatták ezt a gólt. A Premier League-ben, amit a világ legjobb bajnokságának tartanak.

Mikel Arteta nem tett lakatot a szájára Forrás: AFP/Geoff Caddick

A spanyol edző szerint az ítéletek minősége a közelében sincs annak, amilyennek kellene lennie. "Ez egyszerűen kevés ide és kellemetlenül érzem magam, hogy a részese vagyok ennek" - tette még hozzá, zárásként.

A skót legenda, Graeme Souness is felháborodott a „feltűnően rossz játékvezetésen", míg Halsey és a többi ex-bíró, Dermot Gallagher, Keith Hackett, Mark Clattenburg és Chris Foy szerint a VAR-nak kellett volna érvénytelenítenie Gordon gólját.

Közel 20 baklövés, a büntetéstől félve sokan inkább csendben maradnak

Az "Independent Key Match Incident Panel" (független vizsgáló) szerint

már 16 olyan hibát azonosítottak ebben a szezonban - köztük Darren England és Dan Cook „jelentős emberi tévedését" - amikor meccset befolyásoló téves döntés született.

A kínos statisztikák annak függvényében még fájdalmasabbak, hogy ugye megnyitották a forradalmian új VAR-központot.

Gary O'Neil, a Wolves menedzsere azt állította, hogy csapatától hat pontot raboltak el a VAR baklövései miatt. A Manchester United edzője, Erik ten Hag szintén többször kritikusan fogalmazott, míg a Brighton edzője,

Roberto De Zerbi elárulta, hogy nem szereti a játékvezetők „80 százalékát" Angliában.

David Moyes szerint sokan nem mernek megszólalni Forrás: AFP/Daniel Leal

David Moyes, a West Ham menedzsere még tovább ment és azt állította, hogy egyes edzők félnek megszólalni, mert félnek a pénzbüntetéstől, de kijelentette:

Howard Webb újabb őrült ötlettel állt elő

Már az eddigiekből is látszik, hogy hatalmas a gond Angliában játékvezetői téren, a gyepen és a VAR-szobában sem tud a bírók nagy része felnőni a Premier League szintjéhez. A VAR-központ sem hozta meg a várt áttörést, így a PGMOL-főnök,

Howard Webb újabb őrült ötlettel állt elő, aki 12 korábbi játékost toboroz a játékvezetői válság megoldására.

A Mirror beszámolója szerint a döntéshozókba vetett bizalom mind a pályán, mind a VAR-központban csökken, így Webb pedig keresi a módját, hogy növelje a játékvezetők kompetenciáját és megítélését.

Howard Webb most már visszavonult játékosokkal orvosolná a problémákat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Eisenhuth

Tizenkettő olyan játékost vonnak be a programba, akik nemrégiben vonultak vissza és hamarosan a játékvezetői testület részévé válhatnak. Webb szerint ez majd elősegíti a játékvezetők megítélését.

A korábban világbajnoki döntőt is vezető bírót 2022-ben nevezték ki a PGMOL élére, és azóta arra törekszik, hogy átláthatóbbá tegye a játékvezetői döntéseket. Talán ez sikerült is - korábban nem fordult elő olyan, hogy kiadták a bírók hangfelvételeit -, ám az is tisztán látszik, hogy még nagyon sok munkája lesz abban, hogy a Premier League ne a VAR-botrányokról, sokkal inkább a sztárok játékáról szóljon majd a jövőben.