Vágólapra másolva!
A júniusi szarajevói Európa-bajnokságra készülő magyar minifutball-válogatott kedden két felkészülési mérkőzést is játszott Szlovákia ellen Csepelen, a nemzeti csapat bázisán. Az első találkozón 4-2-re nyert a magyar válogatott, míg a második összecsapáson 3-3-s döntetlen után büntetőkkel győzött Trencsényi János együttese.

Az első percek a magyar válogatott fölényét hoztak, már a 3. percben két lehetőségünk is volt a vezetés megszerzésére, de ezek kimaradtak. Nem sokkal később egy szlovák lövést kellett Tajtinak védenie.

Kiss Gábor, magyar válogatott, minifoci
Kiss Gábor is betalált a magyar válogatottban 
Fotó: Vaszko Viktor

Elképesztő első félidő, győzött a magyar válogatott

A 10. percben sikerült megszerezni a vezetést, amikor Laczkó Milán a jobb szélről szépen lőtt laposan a kapuba. A folytatásban is nagyon okosan játszott Trencsényi János csapata, a szlovákoknak csak a védekezésre maradt erejük. A 16. percben jött az újabb magyar gól, Kozó Viktor lőtt okosan a kapuba. 

Két perccel később Tajti indult el a kapu felé, de a kapus lövését blokkolták. 

Pillanatokkal később a védők és a kapus is tehetetlen volt Kiss Gábor lövése után, így már háromgólos volt az előny. 

A 21. percben Kiss Gábor sérülése okozott egy kis riadalmat - de szerencsére tudta folytatni -, majd Dunai rontott el egy ziccert. A félidő végén még Tajti mutatott be két szép védést.

A második félidő elején gyorsan szépítettek a szlovákok. A gólt követően is maradtak támadásban a vendégek, akik a szünetben rendezték a soraikat. A 38. percben még közelebb jöttek a szlovákok egy távoli bombával, így már csak egygólos volt a magyar csapat előnye. Nem sokkal később a kapufa mentette meg a válogatottunkat. A 43. percben azonban sikerült újra megnyugtató előnyt szereznünk Domokos Bálint szép góljával. A folytatásban is jöttek szépen a helyzetek, Kiss a kapufát forgácsolta szét távolról. A legvégén még Tajti védett fejjel egy nagyot, így az első meccsen 4-2 nyert a magyar válogatott.

Kiegyenlített játék, büntetőkkel nyert a magyar válogatott

A második mérkőzés első percei kiegyenlített játékot hoztak. Az ezen a találkozón játszó szlovák sor labdabiztosabbnak tűnt, mint az elsőn pályára lépő. Közben Trencsényi János szövetségi kapitány is folyamatosan forgatta a csapatot és próbálgatta a különböző felállásokat. 

minifoci, magyar válogatott
A magyar minifutball-válogatott mindkét meccsét megnyerte Szlovákia ellen
Fotó: Vaszko Viktor

A 11. percben esett a találkozó első gólja, amikor egy szép magyar támadás végén a jobbról kapott labdát Kész Tibor lőtte közelről a kapuba.

 A folytatásban is hatalmas taktikai csata volt a pályán, ám ezúttal sokkal kevesebb volt a helyzet. A 18. percben Dunai szép átadása után Fülöp rontott ziccerben a kapu torkában. A félidő hajrájában kis híján egyenlítettek a szlovákok, de a kapufa kisegítette Bohonyt.

A második félidő elején jött az újabb magyar gól, méghozzá Domokos Bálint révén. Szinte azonnal jött a szlovák szépítés egy gyors támadás végén. A 30. percben újra kétgólos volt a magyar előny, ismét Kész talált a kapuba. Öt perccel később egy újabb gyors támadás után megint közelebb zárkóztak a szlovákok, Bohony tehetetlen volt. A 37. percben már 3-3 volt az állás,

hiába védett elsőre nagyot Bohony, a kipattanónál már nem hibázott a szlovák támadó. A 44. percben szép szabadrúgás-kombináció végén Lovász találta el a kapufát. A hajrában sorra jöttek a magyar lehetőségek, de a vendégek kapusa jól védett. Újabb gól már nem esett, így 3-3-s döntetlen született a rendes játékidőben. Jöhettek a büntetők, amelyet végül a magyar csapat nyert meg.

minifoci
Trencsényi Jánossal jó úton jár a válogatott
Fotó: Vaszko Viktor

"A romániai elleni meccsek után most a szlovák válogatottal játszottunk hazai környezetben. Azért egymás után két meccset lejátszani nem egyszerű. 15 mezőnyjátékos és két kapus állt rendelkezésemre, ezért 

három sorral játszottunk mindkét mérkőzésen. Folyamatosan cserélgettem a sorok összetételét, mert kíváncsi voltam arra, hogy kik azok a játékosok, akik a leginkább tudnak együtt dolgozni, és együtt csapatként működni a pályán. Ebből elég sokat láttam vissza, jó és rossz dolgokat egyaránt, de sokkal több jót, mint rosszat. 

Illetve voltak félidőnként is különböző elképzelések. Az egyik félidőben például kettő centerrel próbáltunk játszani. Ugye ez egy új játékstílus, majd meglátjuk, hogy az Eb-n fogjuk-e használni, vagy sem, mennyire fog működni, vagy sem. Illetve, az utolsó félidőben az volt a célunk, hogy támadjunk le, teljesen mindegy, hogy áll a meccs, ha kicsit savasodnak a játékosok, akkor is tudjunk dominálni. Hogyha megvan a labda, akkor tartsuk meg, ameddig lehet, és ha jönnek ki, akkor nyilván kerüljünk mögéjük, és helyzeteket alakítsunk ki. Ha nincs meg, azonnal támadjunk vissza, és szerezzük vissza, és ha kimegy, akkor egyből támadjunk le, hiszen, hogyha az Eb-n esetleg hátrányba fogunk kerülni valaki ellen, akkor erre is fel kell tudnunk készülni. Voltak biztató jelek, de ott már azért több hiba is belecsúszott a játékba, ami teljesen normális, mert jelenleg itt tartunk. Fogunk még játszani majd a csehekkel, lesznek még edzések, tudjuk ezeket csiszolgatni, és remélem, mire eljutunk majd az Európa-bajnokságig, addigra még jobbak leszünk" - árulta el a szövetségi kapitány, Trencsényi János.

Felkészülési mérkőzések, 2024.04.09., Csepel
Magyarország-Szlovákia 4-2 (3-0)
Magyar gólszerzők: Laczkó, Kozó, Kiss, Domokos
Magyarország-Szlovákia 3-3 (1-0)
Magyar gólszerzők: Kész (2), Domokos

A 24 csapatos Európa-bajnokságot június 1. és június 9. között rendezik meg Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban.