A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott a skótok elleni hihetetlen siker után nagyon jó esélyekkel várhatja a nyolcaddöntőt, hiszen két játéknappal a csoportkör zárása előtt a 3. helyen áll a legjobb csoportharmadikok között, és egyre fogynak a leendő riválisok. Egyikük az a szlovén csapat, amelyik kedden 21 órától az eddig várakozáson alul teljesítő Anglia ellen lép pályára Kölnben.

A magyar fociválogatott fantasztikus tartásról tanúbizonyságot téve, hősies küzdelemben győzte le vasárnap 1-0-ra Skóciát, ezzel legalább részben a saját kezébe vette a sorsát, megtette azt, aminél többet nem lehetett elvárni: megnyerte a csoport kulcsmérkőzését.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Csoboth Kevin szinte önkívületben ünnepli a skótok elleni utolsó másodperces gólját
Fotó: AFP

Szoboszlai Dominikék ezzel hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé, és igaz, hogy részben még mindig mások kezében van a sorsuk, de, ha a papírformából indulunk ki, akkor Marco Rossi csapata készülhet a nyolcaddöntőre. Az pedig azt jelenti, 44 év Eb-szünet után a mieink háromból kétszer továbbjutnak a csoportból, és 2021-ben is öt percen múlt a csoda Münchenben a németek ellen!

Anglia segíthet, de keresztbe is tehet

A mieink egyik nagy ellenfele a továbbjutás szempontjából az a Szlovénia, amelyik kedd este 21 órától Kölnben az előzetesen az Eb egyik esélyesének kikiáltott Anglia ellen lép pályára. A torna előtt ezt a párosítást látva mindenki simán odaadta volna az angoloknak, hiszen míg a szlovének csak a 21. helyen álltak az előzetes erősorrendben, addig Gareth Southgate csapatát a harmadik helyre látták jónak a szakértők.

Csakhogy azóta sok víz lefolyt - ha már Köln, akkor - a Rajnán, és az angolok Dánia és Szerbia ellen sem villantottak oroszlánkarmokat, és akkor még 

finomabban fogalmaztunk, mint a Goal.com szaklap, amelyik egyenesen "nézhetetlen" angol játékról ír,

 és vasárnap már csak a hatodik helyre látta jónak Harry Kane-t és társait.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Denmark v England
Harry Kane szerzett vezetést az angoloknak a dánok ellen
Fotó: AFP

Az angolok említett két meccse valóban a nehezen nézhető kategóriába tartozott. Szerbia ellen ugyan nyertek 1-0-ra, de túlzás lenne azt állítani, hogy végig dominálták a mérkőzést, míg a dánok elleni 1-1 végső soron inkább rájuk nézve volt hízelgő.

Southgate már a válogatott összeállításával alaposan felhergelte az angol drukkereket, hiszen míg a jóindulattal középcsapatnak nevezhető Crystal Palace-ból négy játékost is behívott, addig olyan maradtak otthon, mint (a valóban sokat kihagyó) Marcus Rashford, Jadon Sancho, Jack Grealish, vagy az a Harry Maguire, akit ugyan minden egyes tornán rengeteg kritika ér, 

de nélküle látványosan sérülékenyebb, míg a rögzített helyzetekből szinte veszélytelen lett a csapat a jól fejelő középhátvéd nélkül.

A szurkolók azért még kitartanak a csapat mellett:

Az angolok azért két meccs után így is vezetik a csoportjukat 4 ponttal az egyaránt 2 pontos dánok és szlovének előtt, és tulajdonképpen továbbjutónak tekinthetők, de végső esélyesnek már senki nem tartja őket. Persze vannak jó játékosaik, mert Szoboszlai liverpooli csapattársa, Trent Alexander-Arnold, Bukayo Saka, vagy az eddig ugyan keveset mutató, de zseniális Phil Foden, vagy a gólrekorder Harry Kane is képes lehet eldönteni egy meccset, de már a szakértők is inkább a rosszat látják, mint a jót. 

Vagyis a jelenlegi angol csapat van annyira rossz, hogy csak döntetlent játsszon a szlovénekkel, igaz talán annyira jó is, hogy megverje őket. Ha Szlovénia kihúzza döntetlennel Kölnben, akkor jobb gólkülönbségével (kereken 0) a mieink elé kerül, míg, ha nyer, akkor biztosan továbbjut.

Veszélyes kis csapat a szlovén

Matjaz Kek csapatát, mint fentebb írtuk, még a nyolcaddöntőre sem tartották esélyesnek a rajt előtt, ehhez képest a C csoport sokkal többre taksált együttesével, a dánokkal és a szerbekkel is 1-1-es döntetlent játszott, utóbbi ellen pedig inkább csalódottak lehetnek a döntetlen miatt. 

A csapat legnagyobb sztárja az Atlético Madrid kapusa, Jan Oblak,

 valamint a Gulácsi Péter és Willi Orbán csapattársaként a Bundesliga 4. helyezett csapatában, a Bajnokok Ligájába jutó RB Leipzigben csillogó csatár, Benjamin Sesko. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Slovenia v Serbia, Benjamin Sesko
Benjamin Sesko mindig gólra tör
Fotó: AFP

Rajtuk kívül ketten fociznak még topligában, ők is a Serie A-ból kis híján kipottyanó Udinese csapatában. A többiek az európai másod- és harmadvonal bajnokságaiból (francia, török, osztrák, lengyel, Serie B és persze a szlovén élvonal) érkeztek, mégis látványos, gyors, nem egyszer kreatív focit képesek játszani.

Bosszúra készülnek az angolok?

Sokakban felvetődhet a kérdés a Nemzetek Ligájában lejátszott magyar-angol meccsek után. 2022 júniusában tíz napon belül ugyanis kétszer vertük meg az angol az egy évvel korábban Eb-döntőt játszó (és elveszítő) angolokat, akiknek biztosan nem esett jól a budapesti 0-1 sem, de a Wolverhamptonban elszenvedett 4-0-s vereség egyenesen megalázó volt a számukra.

A mostani keretben 9-en vannak ott az akkori kezdőcsapatból (Kalvin Phillips és Reece James a két kivétel), és biztosan okozna nekik egy kis örömet, ha valahogy ki tudnák golyózni Csoboth Kevinéket a nyolcaddöntőből. Ezt azonban aligha fogják megkockáztatni, mert ha nem nyernek, olyan harag fog rájuk zúdulni, ami végképp tönkreteheti az egész Eb-jüket.

A papírforma az angolok győzelmét ígéri

A nagy tornákon ugyan mindig vannak meglepetések, de azért lényegesen több az előre elvárható végeredmény. Azaz a nagyok legyőzik a kicsiket, még ha olykor látványosan spórolnak is az erővel. 

Az esélyek pedig legyenek bármilyen nézhetetlenek is, de ezúttal is az angolok mellett szólnak, és Fodenék győzelmét ígérik, ami azt jelenti, hogy továbbjutott a magyar válogatott!

Anglia a legfrissebb világranglistán az 5. helyen áll, míg Szlovénia csak az 57. (Magyarország pedig a 27.), ráadásul a két csapat eddig hat egymás elleni meccséből egy 0-0-s döntetlen mellett ötöt megnyertek az angolok. Legutóbb 2017-ben találkoztak egymással, amikor a vb-selejtezőn Harry Kane a 94. percben lőtte ki a vb-re az angolokat.

Így állnak most a csoportharmadikok

A hat csoport négy legjobb harmadikja jut tovább, a magyar csapat pedig a skótok elleni szenzációs sikernek köszönhetően a harmadik ebben a rangsorban, azaz két csapatot kell maguk mögött tartaniuk, és készülhetnek a nyolcaddöntőre. Jelen állás szerint ez a két csapat Szlovénia és Csehország, míg a B csoport harmadikja, Horvátország már biztos kieső. Azaz, ha Szlovénia nem szerez pontot, a legjobb 16 közé jutnak Sallai Rolandék.

tabella, csoportharmadikok
Így áll most a csoportharmadikok versenye. Ha a szlovénok is kiszállnak, indulhat az ünneplés
Fotó: Wikipedia

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!