Vágólapra másolva!
A franciák, a 2022-es világbajnoki ezüstérmesek, dicstelenül búcsúztak a németországi Európa-bajnokságtól, mert a minden tekintetben jobb spanyol csapat elsöpörte őket Münchenben. Hiába vezettek a franciák, hiába lőtték az első akciógóljukat ezen az Eb-n, ez is kevés volt. A gyenge francia csapat szinte nyom nélkül tűnik el a tornáról.

A francia ladarúgó-válogatott két évvel ezelőtt világbajnoki döntőt játszott Dohában, amit - hosszabbítás és tizenegyesrúgások után - elvesztett Argentínával szemben. Négy évvel korábban, 2018-ban a francia csapat megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. A moszkvai, horvátok elleni győztes meccs után ugyanaz volt a helyzet, mint 2014-ben Brazíliában, amikor a németek 7-1-re verték meg a házigazda brazilokat: szakértők tömege jósolta, hogy a következő évek a francia csapatról szólnak majd. Ha azt nézzük, hogy Katarban címvédőként lettek másodikok a franciák, ez a jóslat nem is állt messze az igazságtól.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya elbukott a spanyolok ellen
Fotó: AFP 

Ráadásul a nagy tornák egyenes kieséses szakaszában a 2014-es világbajnokság óta nem szenvedtek vereséget a rendes játékidőben. 

Azon a világbajnokságon a Maracanában Németország 1-0-ra nyert ellenük a negyeddöntőben.

Két évvel később az Eb-n a hazai pályán rendezett Eb-döntőt bukták el hosszabbításban. 2018-ban világbajnokok lettk, 2021-ben a svájciaktól kaptak ki a nyolcaddöntőkben - tizenegyesekkel. 2022-ben a katari vb-döntőt vesztették el hosszabbítás, majd tizenegyesrúgások után.

Mi történt velük Németországban?

Németországba is úgy érkeztek meg, hogy az esélyesek között tartották őket számon, mégha nem is az abszolút esélyesként jelölték meg a Mbappé vezette együttest a végső győzelemre. Erre valami olyan dolog történt velük, amire nagyon kevesen számítottak: 

a legjobb négyig úgy vergődtek el, hogy egyetlen akciógólt sem rúgtak.

Ilyenre még nem volt példa ennek a labdarúgó Európa-bajnokság történetében. Ugyanakkor az is igaz, hogy a francia csapatot az elődöntőig egyetlen pillanatra sem fenyegette az, hogy kiesnek a tornáról. A legközelebb ehhez a portugálok elleni tizenengyes-párbajban voltak, de ott a portugál csapat félt jobban, egyetlen kapufára lőtt 11-es pecsételte meg Cristiano Ronaldóék sorsát. 

20240709 Spain v France: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Ezen az Eb-n nem kukorékol többet a gall kakas
Fotó: APA-PictureDesk via AFP / APA-PictureDesk via AFP/Severin Aichbauer / SEPA.Media / picturedesk.com

Ez a három lőtt gól, amely az elődöntőig ott állt a francia csapat neve mellett, nem volt számukra szokatlan. A 2018-as világbajnokságon a csoportmeccseket úgy kezdte Franciaország, hogy három meccsen mindössze három gólt szerzett. Ezt akkor borzalmasnak tartotta a francia sajtó, de a 2018-as vb egyenes kieséses szakaszában már egy másik francia válogatott lépett pályára, amely egészen az aranyéremig masírozott. 

Nézhetetlen és unalmas a franciák focija

Franciaország focija ezen az Európa-bajnokságon nézhetetlen és unalmas volt. Ezen a kijelentésen aztán jól felhúzta az orrát a gallok szövetségi kapitánya, Didier Deschamps, aki egy nappal a spanyolok elleni összecsapást megelőzően kissé sértetten azt mondta, hogy 

akinek ez nem tetszik, az nézzen mást.

Az a rossz hírünk van az amúgy kiváló edzőnek, hogy a francia-belga, a francia-portugál és a francia-holland meccsnél minden más tevékenység - még a mosogatás is - szórakoztatóbb műveletnek bizonyult. (Nem is beszélve egy jó könyv elolvasásáról.) Az egész világ hüledezett és fogta a fejét, mert senki sem értette - mi sem -, hogy egy ilyen képességű és ilyen összeállítású csapat hogyan tudott ennyire gyötrelmesen játszani. 

Mbappé minek politizál?

Persze, ha megnézzük, mi minden történt a csapat háza táján a mérkőzések közben, hamar rájöhetünk, hogy ezen az Európa-bajnoságon nem volt minden rendben a franciákkal. Mert azt senki se gondolja komolyan, hogy egy csapat legjobb játékosának az lenne az első feladata, hogy a hazájában zajló politikai választásokkal foglalkozzon. Pontosabban: az embereket, a szavazókat próbálja befolyásolni. Márpedig a legnagyobb francia ász, Kylian Mbappé ezt tette. Szavait hatalmas felhördülés fogadta Franciaországban, s ez sem véletlen. Annak ugyanis tényleg nincs jó üzenete, ha egy dollármilliárdokal kistafírozott sportoló olyan dolgokról szónokol, amiről - valószínűleg - lövése sincs. Mbappé az elmúlt években sosem élt úgy, mint egy átlagos ember, innen nézve pedig még inkább disszonáns volt az, amit művelt.

Szegény Mbappéra amúgy alaposan rájárt a rúd, mert már az első, Ausztria elleni meccsen összetörte az orrát. 

A vétlen baleset, egy rossz ütközés miatt bekövetkezett törésből akkora cirkuszt csinált, amit nem látott még Európa.

Minden pillanatban éreztette, hogy ott ő a világsztár, ha valami nem tetszik neki, akkor beront a pályára és sértett óvodásként vágja magát földhöz. Mert ő ezt is megtehette. Az elődöntőig nyújtott teljesítménye már nem volt ennyire látványos, a lengyeleknek belőtt tizenegyesnél azért mindenki többet várt a Real Madridhoz tartó csodafocistától.

Euro 2024: Spain - France
Kylian Mbappé dicstelenül búcsúzott
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Aztán ott volt nekik a Deschamps-Giroud háború, amelyről a sportlapok csak szőrmentén cikkeztek. Majd most fognak, ne legyen kétségünk. Giroud a 2022-es katari vb-n a francia csapat hőse volt, aki az utolsó pillanatban került be a keretbe, hogy aztán a vb-n négy gólt szerezzen. A mostani Európa-bajnokság előtt Giroud magasztosan nyilatkozott, hiszen azt ő is tudta, hogy minden bizonnyal ez az utolsó nagy tornája. Erre az a csúfság esett meg vele, hogy 

amikor Deschamps a portugálok elleni negyeddöntő 120. percében a pályára akarta küldeni, a bíró lefújta a mérkőzést,

ezért Giroud ott sem léphetett a gyepre.

Giroud megalázása

Ahogy teltek a napok, úgy bontakozott ki a Deschamps-Giroud háborúskodás sok részlete. A L'Equipe szerint Deschamps már azzal sem volt elégedett, amilyen állapotban Giroud megérkezett a csapathoz. A szövetségi kapitány megkérdőjelezte Giroud elkötelezettségét - azért ez elég erős állítás -, meg azt is mondta, hogy Giroud nincs jó erőállapotban. Giroud sem maradt adós, mert nyíltan bírálta a kapitányt, hogy 

Hollandia ellen akkor sem tette őt be kezdőként a csapatba, 

amikor köztudott volt, hogy az orrtörést szenvedett Mbappé nem tud játszani. 

Ennél azért picit árnyaltabb volt a kép. Giroud, aki 15 góljával az AC Milan egyik legjobb játékosa volt a 2023-24-es szezonban a Le Figarónak azt mondta: elege van mindenből és ezért nem fogadta el az olasz csapat szerződéshosszabbítási ajánlatát. Arról is beszélt, hogy mind lelkileg, mind fizikailag fáradt. Na most, ha mindezt Deschamps elolvast - márpedig biztosan elolvasta -, akkor joggal gondolhatta azt, hogy Giroudnak jobb helye van a kispadon, mint a kezdőcsapatban. 

Spain v France: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Olivier Giroud-nak (fehér mezben) 20 perc jutott ezen az Európa-bajnokságon
Fotó: NurPhoto via AFP

Hogy a megalázás teljes legyen, a spanyolok elleni meccs 75. percében mégis pályára lépett az Amerikába tartó francia sztár. Ekkor 2-1-re vezetett a spanyol csapat, amely nagy erőfeszítéseket tett az állás megőrzésének érdekében. Ebben a helyzetben Giroud-tól várni a csodát meglehetősen naív elképzelés volt. 

Merthogy a spanyolok az első félidőben négy perc alatt rendezték le a meccset.

Ugyan Kolo Muani a 9. percben szerzett fejesgóljával a spanyolok hamar hátrányba kerültek, de aztán az ibériai csapat még az első félidőben megfordította a meccs állását. Ráadásul Lamine Yamal minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzőjeként kerül majd be a történelemkönyvekbe. Hihetetlen nagy gólt lőtt, amely örökre emlékezetes marad mindenkinek, aki látta. 

Nyom nélkül tűnnek el a franciák

A második félidőben a francia csapat semmit nem tudott kezdeni ellenfelével, így a kékek úgy tűnnek el erről az Eb-ről, hogy hónapokkal később aligha lesz mire emlékezni abból, amit ezen az Eb-n elkövettek. Legfeljebb arra, hogy egyetlen nyomorult akciógóllal is Eb-bronzérmet lehetett nyerni. 

Meg arra, hogy ez a 20 perces vesszőfutás volt egy hatalmas sportember, Olivier Giroud búcsúja a francia válogatott mezétől.

Mondhatnán, ez sem kevés. De ettől a francia csapattól nagyon is az.

Spain v France Semi-Final - UEFA EURO 2024
A francia Bradley Barcola bánata a lefújás után
Fotó: Anadolu via AFP 

Ami a francia sajtót illeti, a vártnál kisebb mértékben mentek neki a csapatnak és Deschamps szövetségi kapitánynak. A L' Equipe szerint azzal, hogy a csapat bejutott a legjobb négy közé, csak a minimáis elvárást teljesítette. A Le Figaro arról írt, hogy Franciaországot elsöpörte Spanyolország. 

A 16 éves Lamine Yamalhoz képest a 25 éves Kylian Mbappé úgy nézett ki, mint egy veterán - 

fogalmazott a lap szakírója. A lap szerint nemcsak Mbappé, de a a korábbban szintén kulcsembernek tartott Griezmann is csak árnyéka volt önmagának.

Ideges lett a francia szövetségi kapitány

A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps ideges lett a meccs utáni sajtótájékoztatón, amikor a jövőjével kapcsolatos kérdéseket kapott. A francia szakember így esett neki az újságírónak: 

Félelmetes, amit kérdez. Kérdezze meg az elnökömet, mit tervez velem. Én tisztelem önt, ön pedig próbálja meg tisztelni azokat az embereket, akiknek ebben a kérdésben érintettek vagy döntenek. Erre a kérdésre most nem fogok válaszolni, de ön nagyon jól tudja, mit gondol az elnököm.

(Philippe Diallo megerősítette a Le Figaróban, hogy Deschamps folytathatja a munkáját a 2026-os világbajnokságig). 

Úgyhogy jobban tette volna, ha ezt a kérdést fel sem teszi.”

Franciaország ezzel tehát kiesett, Spanyolország pedig a döntőbeli ellenfelére vár. Az Európa-bajnokság második elődöntőjét, a Hollandia-Anglia összecsapást szerdán este 21.00-kor rendezik meg Dortmundban.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről