A UFC történetének egyik legbrutálisabb verésével nyert a hawaii harcos - videó

Max Holloway v Alexander Volkanovski GettyImageRank2 SPORT MARTIAL ARTS
LAS VEGAS, NEVADA - DECEMBER 14: UFC featherweight champion Max Holloway prepares for a title defense against Alexander Volkanovski during UFC 245 at T-Mobile Arena on December 14, 2019 in Las Vegas, Nevada. Steve Marcus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb különbségű pontozásos győzelmét hozta a főmérkőzések történetében a vasárnapra virradóra Abu Dzabiban rendezett UFC Fight Night gálán, ahol Max Holloway valósággal megsemmisítette Calvin Kattart.

A minden idők egyik legjobb pehelysúlyú harcosának tartott hawaii Holloway (22-6) egészen 2019 decemberéig volt a súlycsoport bajnoka a világ vezető ketrecharcos szervezeténél, akkor azonban kikapott az ausztrál Alexander Volkanovskitól, aki hét hónappal később újra legyőzte őt. Holloway és sokan mások a mai napig vitatják mindkét eredményt, nem csupán a második, megosztott pontozást, hanem az elsőt is, ahol egyhangú pontozással nyert Volkanovski.

Max Holloway talán élete legjobb teljesítményét nyújtotta a ketrecben Forrás: AFP/2019 Getty Images/Steve Marcus

Holloway most felpörögve várta a Calvin Kattar (22-5) elleni meccset, és valami egészen elképesztő, a szakértők, és a többi harcos elismerését is kiváltó óriási verést osztott ki az a szintén amerikai harcosnak. A pontozóknál 50-43, 50-43, 50-42-re nyert Holloway, ilyen különbséget UFC-gála főmérkőzése még soha nem hozott. 50-42-es pontozás is egyetlen egyszer, még 2006-ban született az 58-as számú gála Rich Franklin–David Loiseau összecsapásán.

Holloway fölényét mutatja, hogy a pofonzuhatag kiosztása közben még egy kis trash talkra is volt ereje és ideje, kiszólt az oktagon melletti közvetítőállásban ülőknek, hogy "én vagyok a legjobb bokszoló a UFC-ben".

A számok is alátámasztják a hawaii önfényezését. Holloway négy kategóriában is megdöntötte a fennálló UFC-rekordot. A legtöbb szignifikáns (azaz értékelhető erejű) ütés indítása (744), ezekből 445 talált, 274 fejre, 117 pedig testre – valamennyi új rekord.

A korábban félnehéz- és nehézsúlyban is világbajnok UFC-legenda, Daniel Cormier egyenesen Muhammad Alihoz hasonlította, ahogy "lebegett, mint a pillangó, és szúrt, mint a méh".

Ez már egyébiránt olyan szintű verés, ami komolyan károsítja a sportoló egészségét, és akár a későbbiekben is súlyos szövődményeket okozhat.

Az pedig külön megérne egy Fair Play-díjat, ahogy a mérkőzés után a legyőzött Calvin Kattar nyilatkozott Holloway-ről:

"Ha nem vagy Holloway-rajongó, akkor idióta vagy. A srác egy igazi szörnyeteg, aki tette, amit tennie kellett. Sok sikert kívánok neki, bízom benne, hogy címmérkőzésen bunyózhat, mert megérdemelne még egy lehetőséget."

És ha valaki azt hitte volna, hogy Conor McGregor szó nélkül hagyja a saját boksztudását dicsérő Holloway mondatát, az természetesen tévedett. A küzdősportos karrierjét bokszolóként kezdő ír, aki már Floyd Mayweatherrel is megverette magát, csak annyit fűzött hozzá, hogy "LOL", azaz "hangosan nevetek".