Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kalapács alatt az eredeti Drakula-kézirat

Vágólapra másolva!
Árverésre bocsátják a sokáig elveszettnek hitt eredeti Drakula-kéziratot. Bram Stoker klasszikusának kézzel írott változata a szakértők szerint körülbelül 1 millió fontért talál majd gazdára.
Vágólapra másolva!

New Yorkban a Christie's aukciósháznál kerül kalapács alá Bram Stoker Drakula című regényének eredeti kézirata. Az 529 oldalas mű eredetileg a The Un-Dead címet viselte, és a befejezés is különbözött a ma ismerttől. Bram Stoker első verziójában a fináléban Drakula kastélya egy vulkánkitörés következtében összeomlik.

A regény 1897-ben jelent meg, ám az eredeti kéziratot egészen 1980-ig (Massachusettsben bukkantak rá a műre) elveszettnek hitték. A megkerült kéziratot 1984-ben vásárolta meg egy gyűjtő, aki az értékes darabot most aukcióra bocsátja - adta hírül az Ananova internetes újság.

A Drakula szerzője, Bram Stoker Dublinban született, de 1877-ben Londonba költözött. A Drakula című regényéhez 1890-ben kezdett hozzá. A mű írásához Stoker egy rémálmából merített ihletet. A szerző ezt jegyzetfüzetében említi, amelyet a philadelphiai Rosenbach Múzeumban őriznek.

A regény megírásához saját fantáziáján kívül elsősorban a Legends of the Wallachian Prince Vlad The Impaler című regényre, korai vámpírtörténetekre és Goethe Faustjára támaszkodott. Stoker regényén London Chelsea kerületében található házában és a skóciai Cruden Bayben dolgozott.

Stoker a mű címét csak pár nappal a könyv kiadása előtt változtatta meg a regény legfontosabb karakterének, Drakulának a nevére. A Drakula első kiadása 3000 példányban jelent meg 6 schillinges áron. Stoker minden eladott példány után 1,6 penny jutalékot kapott.

Megjelenése óta Bram Stoker Drakuláját 44 nyelvre fordították le, és világszerte több millió példányt adtak el belőle. Drakulát Hollywood is hamar felfedezte, és Sherlock Holmes után a filmtörténet második leggyakrabban filmre vitt karakterének címét érdemelte ki.

Korábban:
25 millió dollár Drakula várkastélyáért

Ajánlat:
Drakula-rajongói oldal

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Warrington: Drakula, a halhatatlan


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről