A levendula ellentábora szekrényszagúnak, büdösnek, öregnek és töménynek tartja a levendulát, sokan még sápatag lila színétől is irtóznak. Nekik büntetés egy levendulás desszert, hiszen ez a virág ügyesen közvetíti illatanyagait ízébe is, képes bármit tönkretenni.
A levendula használata ezért rendkívül nehéz, viszont ha mértékletesen adagolják, és jól párosítják a többi hozzávalót, meg lehet szeretni.
Három komoly érv a levendula fogyasztása mellett.
1. Egreses levendulaspricc
Izgalmas nyári frissítő, amelyben egy levendulához illő bor és a savanykás egres segítenek az aromás virágnak megtalálni a helyét.
1 dl fehérbor vagy rozé (véleményünk szerint egy Kiss Gábor rozé adja a levendulához)
1 ekanál egrespüré szitán átnyomkodva
1 ekanál levendulás méz (így készül: 2 dl mézbe rakok 5 szál levendulát és hűvös, sötét helyen állni hagyom 2 hétig)
1 dl szóda
pár szem egres a díszítéshez
Az alapanyagokat elkeverem és felöntöm szódával.
2. Levendulás-zöldfűszeres panna cotta
A panna cotta mindig remek alap egy kis játékra, így a levendulát is ki lehet benne próbálni. De ami a legfontosabb, nem magában.
1/2 l min. 30%-os tejszín
5 g zselatin
3 szál levendula
2 szál bazsalikom
1/2 citromfű klopfolóval szétnyomkodva
100 g cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
A tejszínt 5 percig forralom a zöldfűszerekkel és a levendulával, majd eltávolítom őket. Belekeverem a zselatint és a cukrot, poharakba osztom szét a keveréket és 3 órára behűtöm.
3. legerősebb érv: Levendulafagylalt fehér csokoládéval és meggyel
Ez most a kedvenc fagylaltunk, a geil csokoládét és a még geilebb levendulát olyan szépen kiegyensúlyozza a savanyú, friss meggy, hogy öröm nézni.
5 dkg durvára vágott fehér csokoládé
5 dl tejszín
4 szál levendula
10 dkg meggy kimagozva, durvára vágva
A tejszínt 5 percig forralom a levendulával, a virágokat eltávolítom. Felolvasztom a csokoládét, lehúzom a lángról, fokozatosan hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem benne a meggyet. Fagylaltgépben, vagy a félóránként villával elkeverős (a fagylaltot műanyag tálban a fagyasztóba rakom és félóránként átkeverem ezt addig ismételve, amíg a masszát fagylaltnak ítélem) módszerrel fagylaltot készítek belőle.