Jobb minőségű kenyerek kerülhetnek a boltok polcaira

A teljes kiőrlésű lisztnek is vannak veszélyei? Videó! kenyér ez zsír
Vágólapra másolva!
A kenyerekre vonatkozó komoly változások eredményeként a vásárló talán azt kaphatja, amiért fizet. Jobb lesz a termékek minősége, emelkedik az összetevők aránya, és a kenyerek jól megszokott íze is markánsabb lesz, mint azelőtt. Ám a szabályozás nem tér ki az adalékanyagokra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai lehetővé teszik, hogy minőségi termékek kerüljenek a boltok polcaira. A rozskenyerek esetében az eddig 40%-os rozstartalom 60%-ra emelkedik.

Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1%-ról 30%-ra.

A legnagyobb változás azonban a teljes kiőrlésű kenyerek esetén várható; csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűnek titulálni, amelyek bizonyítottan 60%, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Korábban az elvárás mindössze 5% volt.

– hívta fel a fogyasztók figyelmét Ludwig Klára.

Hasonlóan módosulnak a Graham- és a tönkölybúza kenyerek összetevői is, hiszen az előbbi esetén legalább 90%-ban Graham-lisztet, míg az utóbbinál 60%-ban tönkölybúzalisztet kell használni a sütésnél.

A Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek köszönhetően

megszűnik a házi kenyér elnevezés is,

helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalmazni. A kézműves kenyér jelzőt csak az a termék kaphatja meg, mely főleg kézi technológiával, adalékanyag és tartósítószer hozzáadása nélkül, kovásszal készül.

A friss szabályozás a sótartalomra is hatással lesz; idén minimum 1,5 és maximum 2,8% a megengedett sótartalom, míg jövőre 1,3 illetve 2,35%-ra fog tovább csökkenni.

Múlt év decemberétől a csomagolt áruk esetében fel kell tüntetni a kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét. Június 22-től ez az előírás érvényes lesz a csomagolatlan termékekre is, tehát ezeknek a leírásoknak kéznél kell lenniük írott formában az üzletben is. A vásárló kérésére pedig az eladók kötelesek lesznek átadni.

– mondta Ludwig Klára, a Jókenyér tulajdonosa.

Magasabb rozstartalommal Forrás: Thinkstock

A ma hatályba lépő szabályozás talán lehetővé teszi, hogy valamivel jobb minőségű kenyér kerüljön a család asztalára, ám felmerülhet a kérdés, hogyan fogják ellenőrizni az előállítási folyamatot?

A gluténérzékenység is azért vált népbetegséggé, mert a szép, nagy és tökéletes kinézetet úgy érik el, hogy gluténnel dúsítják a pékárut. A glutént a szervezet nehezen bontja le, így minél többet juttatunk be, annál nagyobb az esély az érzékenységre.

Azok a kenyerek, amelyeket napi szinten fogyasztunk, hírből sem hallottak az igazi kovászról. Nagyon kevés olyan kézműves pékség található hazánkban, ahol igazi kovásszal készül a kenyér. Helyette élesztővel dolgoznak, mivel egy kovászos kenyérnek minimum 6, de akár 36 órát is kell érnie, az élesztős és adalékanyagos pedig gyorsabban, akár két és fél óra alatt is elkészül.