Nem mindig gondolkodunk el azon, hogy amit megeszünk, mérgező is lehet. Egy kis odafigyeléssel, könnyen megszabadulhatunk a toxikus anyagoktól. Bemutatunk néhány tippet, amivel sokat tehetünk egészségünkért.

1. Rebarbara
Amikor a rebarbarbarát előkészítjük, vágjuk le a leveleket. A szár tökéletesen finom lehet, de a rebarbaralevelek határozottan mérgezőek.

2. Paradicsom
Nem kell teljesen kiiktatni a paradicsomot az életéből. Valójában maga a paradicsom nem mérgező, de a szár és a levelek tartalmaznak toxint, amely görcsöket és erős gyomorfájást okozhat. Tehát mindig étkezés előtt teljesen távolítsa el a kis zöld koronát a paradicsomról.

3. Bodza

Forrás: Shutterstock

Az itthon is nagyon népszerű bodza is a világ egyik legveszélyesebb ételei közé tartozik. A növény levele, magja ciánt tartalmaz. Csak akkor szabad fogyasztani a bodzát, ha teljesen megérett, egyébként hasmenést, görcsöket okozhat

4. Sárgabarackmag
Gyerekkorodban neked is a kezedre ütöttek a nagymamádék, amikor megtörted a sárgabarack magját és a benne lévő fehér termést megetted? A barack magja cianogén-glükozidot tartalmaz, ami ciánmérgezést okozhat.

5. Vörös bab

Bizony Bud Spencer kedvencével sem árt vigyázni. A vörös babot be kell áztatni, és legalább tíz percig kell főzni forrásban, különben a babban lévő fitohemagglutinin mérgezést okozhat.

6. Fahéj

Forrás: Origo

Ha csak kis mennyiségben fogyasztod, akkor ártalmatlan a fahéj, de nagy mennyiségben májkárosító hatása van. Ennek oka, hogy a fahéj lebontja a K-vitamint, ami a D-vitamin felszívódásáért és beépüléséért felelős, ráadásul növeli a rák kialakulásának veszélyét.