Hódítanak a zöldséges sajtok, egyre több recept üti fel a fejét az interneten. Eddig a karfiolsajt volt a kedvencünk, de csak addig, amíg ki nem próbáltuk a cukkinisajtot. Az íze hasonlít az igazi sajtéra, ám ne spóroljuk ki belőle a fűszereket, amelyeket ízlés szerint válogathatunk össze. Együk a reggeli rántotta mellé, szendvicsekbe, de önmagában is nagyon finom.

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Cukkinisajt

Hozzávalók:

  • 250 g cukkini, megtisztítva, kockára vágva
  • 30 g agar-agar vagy pektin
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 ml növényi tej
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet bors
  • 1 teáskanál csilipaprika-pehely
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál apróra vágott medvehagyma

Elkészítés:

Vágjuk le a cukkini végeit, hámozzuk meg, kockázzuk fel, aztán főzzük puhára.
A növényi tejbe keverjük bele az agar-agart vagy a pektint, melegítsük fel folyamatos keverés mellett.
Adjuk hozzá a citromlevet, az olajat, a sót és a borsot, majd öntsük az egészet a cukkinire.
Keverjük el benne a fűszereket, utána pürésítsük botmixerrel.
Öntsük a keveréket egy műanyag edénybe, aztán tegyük a hűtőbe 4-5 órára, hogy megdermedjen.
Utána tálalhatjuk is.