Ez a tökéletes krumplipüré titka

krumplipüré
Vágólapra másolva!
A burgonyapüré nem véletlenül az egyik kedvenc köretünk: legyen szó ünnepi lakomáról vagy hétköznapi vacsoráról gyorsan elkészíthetjük és biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek ízleni fog. A Mindmegette most bemutatja, hogyan kell tökéletesen elkészíteni a népszerű fogást.
Vágólapra másolva!

Bármennyire is egyszerű étel, sok mindenre figyelni kell a burgonya fajtájától a főzés módján át az ízesítésig – mindezek ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy a püré sikertörténetet lesz-e vagy esetleg a szemetesben landol.

Ha igazán finom burgonyapürét szeretnénk, akkor – értelemszerűen – a legjobb burgonyát kell kiválasztanunk.

Osztályozás alapján ez a C típusú burgonya, de a közepes keményítőtartalmú B típusú is jó lehet. Jelölés hiányában a piros héjúak közül válogassunk, ezek ugyanis lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyák, amik gyorsan főnek! A gyors főzés lényege, hogy minél kevesebb keményítőt engedjünk ki a krumpliból, és minél könnyebb legyen a főzést követően pürésíteni.

A krumplifőzés nagyon egyszerűnek tűnhet, de azért pár dolgot szem előtt kell tartani, hogy a krumpli keményítőtartalma ne álljon össze a vízzel.

Főzhetjük a burgonyát meghámozva apró, 2-3 cm-es kockákra vágva, szeletelve, egészben, vagy héjában egészben.

A krumplit mindig hideg, sós vízben kezdjük el főzni.

Utóbbi azért fontos, mert így többet kihozhatunk a krumpli saját ízéből, mint amikor csak széttört állapotban sózzuk; előbbi pedig azért, mert ha forró vízben kezdjük el a krumplit főzni, akkor a külső része teljesen szétfő, mire a belseje éppen csak megpuhul.

A végeredmény tekintetében meghatározó lehet a burgonya fajtája, a főzés módja, de az ízesítés is. Forrás: Shutterstock

A lényeg tehát, hogy sós, hideg vízben tegyük fel főni a krumplit! Ha felforr a víz, hagyjuk, hogy lassan rotyogva átfőljenek a krumplik! Ha elkészült, öntsük le a vizet róla és tegyük vissza alacsony hőfokra, hogy a maradék víz is elpárologjon! Ez csak néhány percet vesz igénybe: ekkor már nem főzzük a krumplit, csak megszabadítjuk a nedvességtől. Sütőben sütve egészben, héjjal együtt a krumpli nem lesz vizes, a végeredmény nem lesz ragacsos. Igaz, kicsit időigényesebb, mint a meghámozva főzés, de az íze kárpótol.

Az igazán finom burgonyapüré krémes és lágy, nem gumiszerű és ragacsos.

A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk. Ha szeretjük a rusztikusabb pürét, ahol egy-egy darab krumplival is találkozhatunk, akkor a klasszikus krumplitörő tökéletes választás. Sőt, még villával is szépen lehet dolgozni! Ha viszont homogénebb pürére vágyunk, mindenképpen krumplinyomóval pépesítsünk.

Egy nagyobb adag püré készítésénél csábító lehet a robotgép vagy a kézi mixer használata, de ezek „túldolgozzák" a krumplit.

A legtöbben úgy készítünk burgonyapürét, hogy egyszerűen hideg vajjal és tejjel (vagy tejszínnel) összekeverjük a burgonyát. Diane Morgan szakács szerint először a felmelegített vajat kell a burgonyához adni, majd utána mehet hozzá a langyos tej.

A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk. Forrás: AFP

A vaj felszívódik a burgonya sejtjeibe, amelyek megduzzadnak és eltávolodnak egymástól, a tej pedig ezek után fellazítja és ízesíti a burgonyát. Érdemes kipróbálni, ha krémesebb, vajasabb ízű pürére vágyunk.

A tejföl vagy a vaj kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, de nagy különbséget nem tapasztalhatunk.

Hús- vagy zöldséglevessel ellenben extra ízt adhatunk a pürének. Levesnél ügyeljünk arra, hogy mennyi extra sót adunk a krumplihoz, nehogy sós legyen a végeredmény! Nincs okunk, hogy megálljunk a só-bors kombónál, használjunk bátran fűszereket a még jobb ízélményhez. Mehet metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony vagy petrezselyem – ezek mind élénk, friss ízt adnak a pürének.

A sajttal soha nem tévedhetünk: a sajtkrém, a reszelt sajtok tartalmasabbá, ízletesebbé teszik a pürét.

A parmezán finom sósságot, az érleltebb sajtok diós krémességet adnak a burgonyapürének. Valamiért nem sikerült a krumplipüré? Mielőtt kidobnánk, próbáljuk megmenteni!

Ha túl sok tejet tettünk bele, és híg lett, egyszerűen tegyük vissza a főzőlapra alacsony hőfokon, hogy a nedvesség elpárologjon. Könnyen megég, ezért gyakran keverjük meg!

Ha ragacsos lett a püré, terítsük a masszát egy tepsibe, és készítsünk gratint: tegyünk a tetejére néhány csepp vajat és egy kevés reszelt sajtot, szórjuk meg zsemlemorzsával és süssük ropogósra! Senki sem tudja meg, hogy igazából nem ezt akartuk készíteni.