Ettől a szokatlan hozzávalótól még finomabb lesz a főtt rizs

Momoko Nakamura elárulja, hogyan kell igazából főzni a rizst
Így lesz tökéletes a rizs
Vágólapra másolva!
Rizst főzni nem egy nagy ördöngösség, mégis érdemes észben tartani pár dolgot, hogy tökéletes és pergős legyen a végeredmény. Sokan azonban nem szeretik a sima főtt rizst, esetleg unják az ízét, ezért a Mindmegette most bemutat egy trükköt, amivel új szintre lehet emelni ezt a köretet!
Vágólapra másolva!

A tökéletes, pergős rizs elkészítése sok mindenen múlik, többek között számít az is, hogy milyen típusú rizsből készítjük a köretet, átmossuk-e vagy megpirítjuk, milyen edényben és mennyi ideig főzzük, illetve mennyi vizet adunk hozzá. Van azonban egy olyan összetevő, ami nem annyira kézenfekvő, mégis remek ízt kölcsönöz a főtt rizsnek.

Az emberek többsége csak sót tesz a rizshez, míg mások ételízesítőt vagy egy pici kurkumát kevernek a vízbe, hogy ezzel is ízesítsék ezt a népszerű köretet. Erre a célra azonban nemcsak a fűszerek, hanem a vöröshagyma is tökéletes, sőt szinte észrevehetetlenül ad hozzá valami extrát a főtt rizshez.

Mossuk át vagy egy kevés olajon, egy lefedhető lábasban pirítsuk meg a száraz rizst, amíg üveges nem lesz. Ezután öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk ízlés szerint, keverjük meg és tegyünk bele egy kisebb fej, megpucolt vöröshagymát. Fedjük le, hogy benne tartsuk a gőzt és alacsony lángon pároljuk 15 percig.

A tökéletes, pergős rizs elkészítése számos tényezőn múlik. Forrás: Shutterstock

Ha kész, zárjuk el a tűzhelyet és hagyjuk fedő alatt további 5-10 percig pihenni, hogy a maradék nedvességet is magába szívják a rizsszemek. Tálalás előtt pedig szedjük ki a hagymát!

Hosszas áztatás és kapargatás helyett létezik egy egyszerűbb trükk arra, hogy eltüntessük az odakozmált rizst az edény aljáról.

Öntsünk az edénybe egy-két ujjnyi magasan vizet, tegyünk bele mosogatószert, tegyük fel a gázra és folyamatos kavargatás mellett forraljuk fel. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd öntsük a mosogató szűrőjébe a vizet és benne a felázott rizsszemeket, végül a szokásos módon mosogasuk el a lábast.