Nyugtat és ápol: így készül a tökéletes rózsavíz

rózsa
rózsavíz
testápolás
szépség
Vágólapra másolva!
Mielőtt elkezdenénk rózsavizet készíteni, fontos, hogy kizárólag vegyszer- és kártevőmentes, egészséges rózsaszirmokat használjunk! Ellenkező esetben az elkészítés során a káros anyagok kioldódnak belőle, ami az egészségünkre is ártalmas lehet. Jó tudni, hogy a virágboltban kapható rózsákat is vegyszerrel kezelik! - hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A rózsavizet hideg és meleg eljárással is elkészíthetjük. Bármelyik módszert választjuk, felhasználás előtt mossuk meg a szirmokat, majd tegyük egy hőálló befőttesüvegbe.

Minél sötétebb színű virágot használunk, annál több lesz benne a hatóanyag.

A meleg eljárásban gyűjtsünk két-három marék rózsaszirmot, és öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, amennyi éppen ellepi. Lefedve hagyjuk kihűlni, ezután szűrjük le és öntsük át egy szórófejes flakonba. A hideg eljárás lényege, hogy a vizet nem kell felforralni, ezért a legjobb, ha desztillált vizet használunk erre a célra. Ha nincs otthon, csapvíz is megfelel, ha előtte néhány percig felforraljuk, majd lehűtjük.

A rózsaszirmokat áztassuk annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi őket. Zárjuk le az üveget, és hűvös helyen pihentessük két-három napig. Ezután szűrjük le és öntsük át egy jól zárható üvegbe.

Az elkészített rózsavizet hűtőben tároljuk felhasználásig.

Ha a kertünkben illatos rózsabokrok nyílnak, használjuk ki jótékony hatásait! Forrás: Shutterstock

Ha meleg eljárással készítettük, akkor hosszabb ideig, akár két hétig is felhasználhatjuk, míg a hideg vízzel felöntött rózsavíz csupán 4-5 napig tárolható a hűtőben, ezután érdemes friss adagot készíteni - véli a Mindmegette.

Extra tipp

A kinyomkodott szirmokat vétek lenne eldobnunk. Készítsünk belőle kényeztető arcpakolást. A rózsa megszépíti a bőrt, felfrissíti, nyugtatja a fáradt szem környékét, csökkenti a ráncok kialakulását.