Minden, amit a zöldségek és gyümölcsök otthoni mosásáról tudni kell

zöldség, gyümölcs
Friss zöldségek és gyümölcsök
Vágólapra másolva!
Vajon meg kell mosni a konyhakész zöldségeket? Ha igen, akkor elég, ha folyó vízzel leöblítjük? A gyümölcsök és zöldségek megtisztítása fogyasztás előtt nem kérdés, de, hogy miként érdemes csinálni, arról számos téves információ kering a világszerte. A Mindmegette most számba vette a leggyakoribb zöldség-és gyümölcsmosós tévhiteket.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer-biztonsággal és higiéniával kapcsolatos ismerteink az elmúlt évek során nagyon sokat fejlődtek, de ennek ellenére az élelmiszer-eredetű betegségek még mindig valós kockázatot jelentenek. A hús, a tenger gyümölcsei és a tojás mellett leggyakrabban a zöldségek és gyümölcsök okozzák az ilyen típusú megbetegedéseket, ugyanis rengeteg szennyeződést, baktériumokat és növényvédő szereket tartalmaznak.

A folyóvíz ugyanolyan hatékony, segítségével megszabadulhatunk a baktériumoktól és egyéb mikrobáktól. Forrás: Mindmegette.hu

A népszerű hazai portál szerint ezek a leggyakoribb tévhitek:

  1. Nem elég a tiszta víz
    Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, hogy nem kell semmiféle tisztítószer – hipó, szappan, mosogató stb. – ahhoz, hogy a zöldségekről és gyümölcsökről eltávolítsd a szennyeződéseket. Sőt, speciális zöldség-tisztító szerre sincs szükség, de még ecetre sem!

    A folyóvíz ugyanolyan hatékony, segítségével megszabadulhatunk a baktériumoktól és egyéb mikrobáktól.

    Fontos azonban, hogy mindig folyó vízzel mossuk meg a zöldségeket, így ugyanis a víz egyenesen a lefolyóba vezeti a szennyeződéseket.

  2. Forró vízzel hatékonyabb
    Meleg vízzel általában könnyebb a tisztítás, mivel a felmelegített folyadékok a megnövekedett molekuláris aktivitásnak köszönhetően alkalmasabbak a szennyeződések feloldására. Így könnyű azt hinni, hogy a meleg víz jobb és higiénikusabb a gyümölcsök és zöldségek tisztására.

    Ez nem egészen így van, sőt valójában veszélyes is: ha például a zöldség hideg, és meleg vízben mossuk akkor a hőmérséklet-különbség hatására a zöldségekbe bejuthat a víz, ami hemzseg a mikroorganizmusoktól.

    Ráadásul ahhoz, hogy a gyümölcsökön és zöldségeken lévő baktériumok elpusztuljanak, jóval magasabb hőmérséklet kellene, mint amilyen meleg vízbe bele tudunk nyúlni sérülés nélkül.

  3. A bio árut nem kell megmosni
    Valamiért azt gondoljuk, hogy a bioélelmiszerek nem csak egészségesebbek, de tisztábbak is. Az igaz, hogy műtrágya és vegyszer nem éri őket, de ez nem jelenti azt, hogy kórokozók ne lennének rajtuk: gondoljunk csak a szállítás közbeni állapotokra...
    Sokan azt gondoljuk, hogy a bioélelmiszerek nem csak egészségesebbek, de tisztábbak is. Forrás: Mindmegette.hu
  4. Ha hámozni kell, akkor mosni nem
    A gyümölcsök és zöldségek héjával eltávolítjuk azt a részt, ahol a szennyeződések találhatók – ez igaz. De ha anélkül kezdünk a hámozásnak, hogy leöblítenénk azt, a rajta lévő kórokozók átkerülhetnek a kezünkre és a késre is, ahonnan más felületekre is tovább vihetjük.
  5. A konzerv zöldségeket nem kell megmosni
    A konzerv zöldségek valóban fogyasztásra készen állnak a dobozban, ám felhasználás előtt mindig öblítsük le őket. Az ok egyszerű: olyan mennyiségű nátriumot tartalmaz a levük, hogy már egy fél csészényi adaggal megvan a napi ajánlott nátriumbevitel...
  6. Az előmosott gyümölcsöket és zöldségeket már nem kell leöblíteni
    Az előmosott termékek rendkívül kényelmesek, de sokan ezeket is leöblítik felhasználás előtt – teljesen feleslegesen. Először is ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket szigorú szabályok szerint tisztítják. Ha valami hiba csúszik a folyamatba, és mégis veszélyes mikrobák kerülnek a zöldségre, akkor azon már az otthoni mosás sem segít... Másodszor: ha az előre mosott terméket otthon kivesszük a zacskóból, és elkezdünk a mosáshoz előkészíteni, sokkal nagyobb eséllyel szennyezzük be, mintha mosás nélkül, közvetlenül a csomagolásból használnánk fel.