Kiderült, miért vannak lyukak a svájci sajtban

ementáli, sajtfélék
Az ementáli egy eredetileg svájci, félkemény sajt, amely kiválóan alkalmas főzésre. Nagyon jól olvad, kellemes, enyhén diós íze van. Gyakran használják hamburgerekhez, fondühöz és makarónihoz
Vágólapra másolva!
Arra már választ adtunk, hogy miért vannak lyukak a kekszen, most pedig a sváci sajton lévő lyukak titkát fejtettük meg. Bár sokan nem gondoltak még rá, de egy speciális baktérium tehet róla, amely szén-dioxidot termel.
Vágólapra másolva!

A svájci sajt mindenki számára felismerhető egyedi külseje miatt, hiszen tele van lyukakkal. Azonban valószínűleg kevesen gondoltak bele, mi lehet ennek az oka.

Talán bizarrul hangzik, de

a lyukak egy fermentálódás során keletkező, speciális baktériumnak köszönhetőek, amelyek szén-dioxidot termelnek.

A lyukak mérete igazából nem befolyásolja a sajt ízét, azonban függhet a hőmérséklettől, a tárolási időtől, és a savasság szintjétől.

A Baby Swiss sajtot például nem érlelik túl hosszú ideig, így viszonylag kicsik a lyukak rajta, és enyhébb az íze is. Az eredeti svájci sajtot ezzel szemben legalább 60 napig érlelik.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Valójában minden sajt különféle módon készül, más-más összetevőkből áll, ennek eredményeképpen eltérő az ízük, állaguk, külsejük is. Aki szereti őket, sok finom fajta közül válogathat.

Forrás: DailyStar