A mediterrán diéta a legjobb a cukorbetegeknek

Ribizli, Váncsa
Vágólapra másolva!
Egy svéd kutatás szerint a kettes típusú cukorbetegség mellé a legegészségesebb, ha mediterrán diétán tartjuk magunkat, és kihagyjuk a reggelit.
Vágólapra másolva!

Vércukorszintet és lipidszintet mértek annak a kutatásnak a során, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy három klasszikus diétai megközelítés közül melyik a leginkább javasolható cukorbetegek számára. A kísérleti alanyokat három csoportra osztották, az első csoport az északi országokban hagyományosan javasolt alacsony zsírtartalmú diétát, a második csoport a klasszikus alacsony szénhidráttartalmú diétát, a harmadik pedig a mediterrán diétát folytatta. Az étkezések után minden alanynak hatszor kellett vérmintát adnia, amit később összehasonlítottak.

Forrás: Táfelspicc

Az első csoport diétájánál a napi energiaszükséglet 55%-a szénhidrátokból származott, a második csoport esetében ez 20% volt, a mediterrán diéta esetében a kettő közötti értéket kapott a szénhidrát. A mediterrán étrendet követő csoport reggelire csak egy csésze üres feketekávét fogyasztott, és a kalóriákat nagy ebéddel pótolták, amelyhez, a diétához hűen 1,5 (nők), illetve 2 (férfiak) dl vörösbort is elfogyasztottak.

A kutatási eredmények szerint az első csoport (alacsony zsír) diétája jobban megemelte a vércukorszintet, mint a második csoport (alacsony szénhidrát diétája), viszont nem emelte annyira a vér triglicerid szintjét. A mediterrán étrend viszont az egy nagy ebéd és az elfogyasztott alkohol ellenére sem emelte meg jobban a vércukorszintet az alacsony zsírtartalmú diétánál.

Ez magukat a kutatókat is meglepte, hiszen a jelenleg uralkodó vélekedés szerint a reggeli kihagyása és a nagy étkezések jobban megemelik a vércukorszintet.

A mediterrán diétáról itt olvashat bővebben.