"Érző" robottárs magányosoknak

Vágólapra másolva!
A március 31-én lezárult yokohamai Robodex 2002 kiállításon felvonultatott modellek igen meghökkentő jövőképet engednek sejttetni.
Vágólapra másolva!

A mostani robotfejlesztők vetik el a jövőbeni robotpiac magvait, fogalmazott a Honda egyik vezető beosztású tisztségviselője. A "magvak" a csütörtöktől vasárnapig tartó Robodex 2002 kiállításon mutatkoztak be.

Ma már a japán egyetemeken jóval túlléptek azon, hogy olyan humanoid robotot fejlesszenek ki, amely képes két lábon járni. A Tokiói Természettudományi Egyetemen pl. egy robotfejen dolgoznak: Saya képes néhány alapvető emberi érzelmet (örömet, haragot, meglepetést) kifejezni szilikongumi borítású arcán. A mesterséges izmosak sűrített levegő mozgatja. Sayát magányos, idős embereknek szánják, amolyan kézzel fogható videotelefon gyanánt. A robot közvetíti a távolban lévő fiú hangját, az arc megjeleníti az érzelmeket, miközben a szem mögé épített videokamera közvetíti a fiúnak az öreg reakcióit.

A Waseda Egyetemen Wamoeba a kutatómunka tárgya, a kutatók olyan robottá akarják fejleszteni, amely maga dönti el, miként reagáljon egy adott helyzetre - vagy állapotra, pl. amikor "kézbe" vesz egy kristálypoharat, érzékelje, hogy ezzel óvatosan kell bánnia. Ez persze csak terv, Wamoeba egyelőre csak arra képes, hogy három alapszínnel jelezze, érzékelte, hogy megérintette valaki.

Nagyobb gyakorlati haszna lehet a Chiba Egyetemen kifejlesztett Comet-II robotnak - a 180x120 cm-es, 120 kilós hatlábú robot ugyanis aknakereső, amely akár 70 cm-el a felszín alatt lévő aknát is érzékeli a talajban. Meg kell azonban oldani, milyen energiával táplálják.

Ott volt a kiállításon a csúcstechnológiás modellek mellett Takahashi Tomotoka 25 centi magas Magdanja is. A Kiotói Egyetem hallgatója mindössze 10 ezer jenből hozta ki robotját, amely előre-hátra sétál, jobbra-balra fordul, miközben lóbálja a karjait.

A Robodex 2002 kiállításon szintén bemutatkozott Asimo, a Honda humanoid gépembere és a Sony SDR-4X jelű modellje. Előbbi már jelenleg is idegenvezetőként dolgozik az IBM tokiói irodaházában, a Sony modellje pedig mely felismeri és megjegyzi a vele találkozók arcát, emellett - fejlett egyensúlyérzékének köszönhetően - egyenetlen, süppedős talajon is magabiztosan mozog.

Korábban:

Arcokat ismer fel és táncol az új Sony-robot

Hat éves kislány ihlette a robottervezőt

Alice, a díjnyertes mesterséges értelem