133 millió PC lelt gazdára 2001-ben

Vágólapra másolva!
Az előzetes eredményhez 8 milliót hozzáadva az IDC piackutató cég módosította a 2001-ben szállított személyi számítógépek számára vonatkozó becslését.
Vágólapra másolva!

A vállalat által közzé adott legújabb eredmények szerint az előzetes becsléseknél 6,3 százalékkal több, 133 millió PC kelt el világszerte. A piackutató a különbséget a kis, leginkább az ázsiai régióból kikerülő ún. "white-box" gyártók által szállított konfigurációk előzetesen kisebbre becsült magas számával magyarázza. A vállalat és szakértők szerint ezek a "noname" gyártók egyre nagyobb szerepet kaphatnak a személyi számítógépek világméretű piacán.

Az új eredmény egyben azt is jelenti, hogy a PC-piac mérete 2001-ben nem 5, hanem csak 4,1 százalékkal maradt el a 2000-re becsülttől. Az IDC 2002-re a piac 3-4,7 százalékos növekedését prognosztizálja.

A módosított adatok nem érintik a nagy gyártók eredményeit. Az IDC statisztikája szerint a tavalyi évben a legtöbb PC-t - 17 milliót - a Dell szállította, mögötte végzett a Compaq és a Hewlett Packard 14, illetve 9 millió eladott konfigurációval.