Mégsem törik fel az Xbox védelmét

Vágólapra másolva!
Jogi problémák miatt néhány nap után véget ért a Microsoft  Xbox konzol védelmének feltöréséért indított elosztott számítási projekt.
Vágólapra másolva!

Fotó: --Mint ismeretes, 2002 nyarán egy magát akkor megnevezni nem kívánó személy 100 ezer dolláros jutalmat kínált fel annak a csapatnak vagy programozónak, aki 2002 végéig megvalósítja a nyílt Linux operációs rendszer futtatását egy olyan Xbox konzolon, amely a hardveres védelmet kiiktató, szürkepiacon terjesztett ún. modchippel van felszerelve. Mindezt a tavalyi év szeptemberében sikerült elérni az Xbox Linux Project résztvevőinek. Ugyancsak 100 ezer dollár ütötte volna a markát annak a csapatnak, akinek a Linux használatát úgy sikerül elérnie, hogy bárminemű hardveres módosítást kellene véghezvinni a Microsoft játékgépén. Mivel 2002 végéig ez utóbbit nem sikerült megvalósítani, újabb egy évvel hosszabbította meg a versenyt a titokzatos mecénás, aki időközben felfedte kilétét is. Ő nem más, mint a Lindows.com mögött álló Michael Robertson, akinek cége Windows-os és linuxos alkalmazások futtatására elviekben egyaránt képes, elsősorban olcsó PC-kre szánt operációs rendszerrel rukkolt elő.

Néhány napja új feladat várt az Xbox Linux iránt érdeklődő, internetkapcsolattal, és fölös számítási kapacitással rendelkező számítógépmániákusokra a Neo Project keretében. A földönkívüli létformák keresését végző, népszerű Seti@Home-hoz hasonlóan ez a projekt is elosztott számítási rendszeren alapul, azaz a világhálóra csatlakozó komputerek végzik el a szükséges számításokat, apránként. A Neo Projectet eredetileg egy RSA által meghirdetett titkosítási kulcs feltöréséhez hívták életre, azonban alapítói nemrégiben egy különálló projektet hoztak létre. Ennek keretében az Xbox védelménél használatos, 2048 bites publikus kulcsot kísérlik meg feltörni, méghozzá a 776 millió lehetséges kombinációt végigpróbálásával. Azt egyébként az egyik alapító is elismerte, hogy egy ilyen erős titkosítást a jelenlegi technológiákkal gyakorlatilag lehetetlen belátható időn belül feltörni, ám a véletlenszerűen történő próbálkozások révén - kellő szerencsével - előfordulhat, hogy a kulcs visszafejtése hamar sikerrel jár. Ebben az esetben lehetővé válik az Xbox játékkonzolon hardveres módosítás nélküli nem-Microsoft alkalmazások - így például Linux, vagy akár másolt és import játékok - futtatása is.

Bár január első napjaiban már 2-3 ezer felhasználó futtatta gépén a szükséges kliensprogramot, a Neo honlapján január 6-án megjelent szűkszavú információk szerint jogi problémák miatt a csapat tagjai elálltak az Xbox védelmének feltöréséért létrehozott projektben való részvételtől, s a továbbiakban csak az RSA által meghirdetett visszafejtési versenyben vesznek részt (amelynek nyertese 10 ezer dollárral lehet gazdagabb).

Az Xbox-fanatikusok azonban számtalan egyéb, egymással párhuzamosan futó projekthez csatlakoztathatnak. Ezek egyike, a Dreamix például azt tűzte ki célul, hogy Debian Linux felhasználásával digitális video- és audiorekorderré alakítja át a konzolt.