Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Vakok is olvashatják majd a Budapest-portált

Vágólapra másolva!
Speciálisan vakok és látássérültek igényei számára alakítanak ki egy részt Budapest hivatalos internetes portálján. A honlap használatát felolvasó-szoftver teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat internetes honlapjának híreit rövidesen a látássérültek is "olvashatják" - nyilatkozta Tiba Zsolt szerdán az MTI-nek. A fővárosi főjegyző elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés múlt évi határozatának megfelelően elkészítették azt az előterjesztést, amely az illetékes szakbizottság támogatásával a június végi közgyűlés elé kerülhet. A javaslat szerint a Budapest-portálon egy elkülönített site-ot alakítanának ki, amelynek szerkezete, navigálhatósága és tartalma igazodik a látássérültek speciális felhasználói igényeihez.

A fővárosi önkormányzat szakemberei a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével egyeztetve dolgozták ki az úgynevezett "Vakportál" kialakításához szükséges hátteret. Az önkormányzat a rendszer kialakítása kapcsán egyeztetett az informatikai minisztériummal is, amelynek vezetése kinyilvánította azt a szándékát, hogy a fővárossal hosszú távú megoldást találjon egy, a látássérültek számára kialakítandó portál létrehozására és annak működtetésére. Tiba Zsolt kifejtette: a portálon a látássérültek számára lényeges tartalmat és szolgáltatásokat úgy kívánják megvalósítani, hogy a speciális igényeket és adottságokat figyelembe véve biztosítsák a rendszer egyszerű kezelhetőségét és üzemeltethetőségét, javítva ezzel az érintettek esélyegyenlőségét.

A látássérültek számítógép-használatát speciális felolvasó szoftverrel támogatják majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről