Hírfelolvasó böngésző az [origo]-n

Vágólapra másolva!
Az [origo] új, Hírmondó nevű szolgáltatása vakok és gyengénlátók számára biztosít hozzáférést a portál híreihez és egyéb szerkesztett tartalmaihoz egy ingyenesen letölthető, hírolvasó webböngésző alkalmazás segítségével.
Vágólapra másolva!
A Hírmondó böngésző letöltése/szoftverbazis/internet/bongeszok/hirmondo2.html

Az Axelero Internet október 16-án indította útjára új, Hírmondó nevű szolgáltatását, amely vakok és gyengénlátók számára teszi lehetővé az internetezést. A szolgáltatás elindítását egy, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott projekt tette lehetővé, amelynek keretében a Speech Technology Kft. jóvoltából, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közreműködésével megszületett egy látássérültek igényeinek megfelelő speciális, hírfelolvasó webböngésző.

A hangos böngésző képes a tartalomszolgáltatók oldalain található, a program számára speciálisan megformázott magyar nyelvű szövegeket hangosan felolvasni. Az [origo] saját szerkesztésű csatornáit (Politika, Itthon, Európai Unió, Bűnügyek, Nagyvilág, Szórakozás, Sport, Üzleti Negyed, TechBázis, Női lapozó) már elérhetővé tette a hangos böngésző által kezelhető formában, de a jövőben várhatóan bővülni fog az így elérhető hazai webes tartalmak köre. A Hírmondó használatához szükséges hangos webböngésző 15 megabájt nagyságú telepítője ingyenesen letölthető az [origo] szerveréről, használatához pedig egy hangkártyával és netkapcsolattal rendelkező PC-re van szükség . A látássérült felhasználókat már telepítésekor segíti az alkalmazás: a szoftver gerincét képező beszédszintetizátor az installáció során felbukkanó képernyők tartalmát is felolvassa.

A sikeres telepítést követően rögtön az [origo] saját szerkesztésű rovatai jelennek meg a képernyőn, melyek között a felhasználó a billentyűzetet vagy az egeret használva egyaránt barangolhat s férhet hozzá hangzó formában hírekhez és cikkekhez. A Hírmondó beszédmotorja meglepő természetességgel olvassa fel a szövegeket, ám csakis magyar nyelvű mondatokkal képes elboldogulni, nem zavarják össze a speciális írásjelek, azonban magyarosan ejti ki a szövegben lévő idegen szavakat is. A program menüjében a weblapok felolvasásának sebessége is átállítható, az egészen lassútól kezdve a szinte követhetetlen hadarásig.

Forrás: [origo]A hangos böngésző a billentyűzeten keresztül navigálható a legegyszerűbben, ugyanis a böngészés közben használható billentyűkombinációkat a szoftvert tesztelő vak felhasználók tapasztalatai, visszajelzései nyomán határozták meg. Természetesen a hang alapján való böngészés gyakorlást igényel, azonban az összes elérhető parancs leírása megtalálható a program - szintén felolvastatható - súgójában, ezért csak az alapvető navigációhoz szükséges kombinációkat mutatjuk be. A weboldalakon történő mozgás a kurzormozgató nyilakkal történik, míg a hiperlinkek között a Tab és a Shift+Tab nyomogatásával vándorolhat a felhasználó. A Hírmondó mindig felolvassa azt a sort, amelyen a kurzor áll, s a hiperlinkekre az Enter lenyomásával lehet "kattintani". Egy adott oldal felolvastatását az Ins+lefele nyíl gombkombinációval lehet elindítani, leállítani pedig a Ctrl billentyű egyszeri lenyomásával tudja a felhasználó. Az Alt+Home kombinációval bármikor a szabadon átállítható kezdőlapra ugorhatunk, míg az Alt+jobb vagy bal nyíl a böngésző előre-hátra billentyűjével azonos funkciót tölt be. A Ctrl és az F9 gombokat lenyomva az aktuális - a kurzor mellett lévő - szót betűzi le a program.

A Hírmondó más programokéhoz hasonló menürendszerrel is rendelkezik, itt végezhetjük el többek között a beállításokat is, s az eligazodást a program a menüpontok nevének felolvasásával segíti. Az ingyenes hangos böngészővel a rá optimalizált tartalmakon kívül hagyományos weboldalakat is felkereshet a felhasználó, ám ebben az esetben általában rendkívül nehéz eligazodni az össze-vissza elhelyezkedő szöveges tartalmak és a hiperhivatkozások rengetege között. Hasznos lehetőség viszont, hogy a hangos browserrel a számítógépen lévő HTML állományokat is felolvastathatjuk, így az alkalmazás offline böngészésre is használható. Az alkalmazás menüjéből közvetlenül internetes keresést is indíthat a felhasználó, amely az [origo] Vizslán jeleníti meg az eredményeket.