Kötélhúzás a görög játéktilalom körül

Noha egy alsóbb fokú bíróság nemrégiben alkotmányellenesnek minősítette a videojátékokat betiltó törvényt, a fellebbviteli bíróság perújrafelvételért folyamodik.

Mint ismeretes, a görög hatóságok korábban két internetkávézó tulajdonosa ellen indítottak eljárást, mivel azok lehetővé tették vendégeik számára különböző számítógépes játékok - az egyik esetben online sakk, a másikban pedig egy lövöldözős játékszoftver - használatát, ami idén július 30. óta törvényileg tiltott Görögországban. A görög parlament ugyanis az illegális szerencsejáték visszaszorítása érdekében egy olyan - sokak által vitatott - törvényt hozott, melynek értelmében az állami engedéllyel működő kaszinókon kívül sem közterületen, sem pedig az otthonokban nem megengedett az elektronikus játékok használata (bár egy kormányzati tisztviselő elmondása szerint az otthoni játékosoknak nem kell rendőrségi fellépésre számítaniuk). Az új jogszabály bevezetése óta az országban számos játéktermet bezártak, az internetkávézók pedig csak akkor folytathatják működésüket, ha nem engedélyezik vendégeik számára a játékot.

Az új törvény nyomán indított első per első tárgyalásán a bíróság alkotmányellenesnek minősítette a videojátékok használatát tiltó törvényt, s ejtette az ügyet. Nem úgy a fellebbviteli bíróság, amely helyénvalónak találta a 3037-es számot viselő törvényt, ezért perújrafelvételt rendelt el. Az új meghallgatás idejét egyelőre nem tűzték ki. Az internetkávézók tulajdonosai egyébként legalább 5000 eurós büntetésre, és legfeljebb három hónap szabadságvesztésre számíthatnak akkor, ha a bíróság bűnösnek találja őket. A tiltás ellen tiltakozó játékosok egy csoportjának weboldalán lévő információk szerint egyébként az első per óta számos netkávézó tulajdonosa ellen indítottak eljárást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK