Élethosszúságú börtönbüntetés, az elektronikus megfigyelési módszerek kiterjesztése - többek közt ezek az eszközök szerepelnek az amerikai törvényhozás által jelenleg tárgyalt javaslatban, mely életbe lépése a számítógépes bűnözés elleni küzdelem szigorítását jelentené.

Új passzusok kerülhetnek az Egyesült Államokban felállítandó belbiztonsági minisztérium jelenleg is tárgyalt törvénytervezetébe, miután a képviselőház elfogadta azt a republikánus beterjesztést, mely szigorúbban szankcionálná a számítógéppel elkövetett visszaéléseket. Mint ismeretes, az amerikai törvényhozás új belügyi szerv létrehozásán dolgozik: a belbiztonsági minisztérium feladata a terrorizmus elleni védelmi feladatok koordinálása lesz, az új tárca 22 ügynökség belvédelmi feladatait olvasztja magába.

Az amerikai törvényhozás alsóháza november 13-án bólintott rá arra a kiegészítő javaslatra, mely a terrrorizmus elleni harc jegyében növelné a kiberbiztonsági készültséget. A tervezet (Cyber Security Enhancement Act, CSEA) életfogytiglani börtönt helyez kilátásba azok számára, akik online bűncselekménye által okozott károk mások életét is veszélybe sodorhatják - például reptéri számítógépes rendszerek ellen intézett támadással. A javaslat szövege emellett kiemeli a megfelelő szankciók megelőző szerepét a kritikusnak tekintett rendszerek, intézmények elleni akciók terén. A tervezetben szintén szerepel az elektronikus megfigyelés kiterjesztése: a végrehajtó szervek a "nemzetbiztonságot közvetlenül fenyegető veszély esetén" bírósági határozat nélkül is naplózhatnak például mailcímeket, internetes címeket és telefonszámokat. A megfigyelés annyiban korlátozott, hogy ebben az esetben maga a kommunikáció, például egy e-mail tartalma, nem "lehallgatható". A javaslat szintén kibővíti az internetszolgáltatók adatgyűjtési lehetőségét, illetve kötelezettségét előfizetőikről.

A képviselőházi igen után a javaslat egyelőre a Szenátus jóváhagyására vár. A létrejövő belbiztonsági minisztérium profiljának jelentős részét képezi a számítógépes bűnözés elleni tevékenység, a kormányzati átalakítás során ide csoportosítják át többek közt az FBI kiberbiztonsági részlegét. A belbiztonsági minisztérium felállítása a legnagyobb kormányzati szerkezetváltás, ami a második világháború óta az amerikai államigazgatásban történt.