Négymilliárd felett a Sulinet Expressz

A Sulinet Expressz program keretében értékesített számítógépek és egyéb eszközök összértéke október végére meghaladta a 4 milliárd forintot. - A pedagógusok számára egy-két éven belül alapvető tudás lesz a modern információkeresési lehetőségek és a számítógép használata - véli az oktatási miniszter.

- A Sulinet Expressz programtól évi 15-20 milliárd forintnyi forgalmat vár az oktatási tárca, így a program startjától október utolsó napjaiig elért négy milliárdos értékesítés megfelel az előzetes várakozásainak - mondta az [origo]-nak Magyar Bálint. Hozzátette: az értékesített-bérbe adott eszközök több mint fele teljes számítógép-konfiguráció.

A júliusban indult Sulinet Expressz program segítségével jelentős adókedvezménnyel juthatnak számítástechnikai eszközökhöz pedagógusok, illetve szülők. Lényege, hogy a kedvezményezettek 3 éven keresztül, évente 60 ezer forintig leírhatják személyi jöveledelemadójukból azt az összeget, amelyet a program által támogatott számítástechnikai termékekre költöttek.


Emelkedő népszerűség

Az oktatási tárca számai szerint a Sulinet Expressz iránti érdeklődés a program startja óta folyamatosan növekszik: a júliusi 24 millió forintos forgalmat augusztusban 87 millió forintos, szeptemberben 1,45 milliárdos, októberben - a hónap utolsó napjait is leszámítva - 1,55 milliárdos eladás (bérlés, lízing) követte. Az [origo] által korábban megkérdezett szakértők, kereskedők és gyártók az év végéig a vásárlói érdeklődés folyamatos növekedését prognosztizálták, különös tekintettel a karácsonyi bevásárlási szezonra. Értékben a legnagyobb hányadot a konfigurációk képviselik: a teljes számítógépek az eddigi több mint 4,1 milliárd forintos forgalomból 2,1 milliárdot tesznek ki. A területi eloszlást vizsgálva a legtöbb sulinetes eszköz Budapesten fogyott, az átlagból kiemelkedik még a Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei értékesítés, a lakosságszámmal nem súlyozott összesítésből kiderül, hogy legkevesebbet Nógrád és Tolna megyében költötték informatikai eszközök sulinetes vásárlására vagy bérlésére. Az oktatási miniszter szerint azonban a lakosságszámot is figyelembe véve nincs jelentős különbség az egyes régiók számai között.

A programmal kapcsolatos újdonság, hogy a megfelelő akkreditációs folyamat lebonyolítása után 2004. január 1-től új gyártók, beszállítók is bekapcsolódhatnak a programba.

A tihanyi Internet Hungary konferencián is részt vevő Magyar Bálint elmondta: a program kiemelt célcsoportjának tekinthetők a pedagógusok, hiszen ha egy-egy tanár két éven belül nem jut a modern információszerzési lehetőségek birtokába, illetve nem rendelkezik az elemi számítógép-használati tudással, az jelentősen hátráltathatja oktatási tevékenységét. Szintén kibővíti a pedagógusok számítógéphez jutási lehetőségeit az a 2004-ben startoló program, miszerint a munkaadó a ruhapénz intézményéhez hasonlóan támogathatja az alkalmazottak számítógép-vásárlását évei 50 ezer forint erejéig - A programban a pedagógusok kiemelt célcsoportnak számítanak - tette hozzá oktatási miniszter.


NAT digitális változatban

A szabad demokrata politikus a tihanyi konferencián tartott előadásán szót ejtett a digitális tananyag-fejlesztési programról. Elmondása szerint jelenleg is folyik az ehhez szükséges tudásbázis, illetve keretrendszer kifejlesztése, ezentúl elindult a Nemzeti Alaptanterv egyes elemei anyagának digitalizálása. Ez jelenleg a 7-12. osztályig terjedő tanterveket érinti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK