A Microsoft szerdán hivatalos tájékoztatást adott a Windows XP második javítócsomagjának funkcióiról, az elvégzett fejlesztésekről. Az alábbiakban ezek kivonatolt ismertetője olvasható. A Service Pack 2 a SzoftverBázisról is letölthető.

Tájékoztatása szerint a Windows XP Service Pack 2 csomagot partnerei bevonásával tervezte meg a Microsoft kifejezetten azzal a céllal, hogy proaktív védelmet nyújtson a Windows XP operációs rendszerhez. Az SP2-ben lévő frissítések és továbbfejlesztések három fő terület köré csoportosíthatók.


Erősebb biztonsági beállítások

A Windows XP SP2 alapértelmezett biztonsági beállításai szigorúbbak, emellett a Windows XP-t olyan új szolgáltatásokkal és eszközökkel egészíti ki, melyek segítségével a rendszerek és az információk jobban megvédhetők a hackerekkel, a vírusokkal és más biztonsági fenyegetésekkel szemben. Mindez az otthoni felhasználók számára biztonságosabb böngészést és kommunikálást, az üzleti felhasználók számára pedig erősebb biztonsági infrastruktúrát jelent. A továbbfejlesztés az alábbi területeket érinti:

· Windows Tűzfal (korábbi nevén Internetkapcsolat tűzfala). A Windows XP SP2-ben lévő Windows Tűzfal alapértelmezés szerint engedélyezve van a "kivételek nélküli aktiválás" módban, mellyel védekezni lehet a kéretlen bejövő hálózati forgalom ellen. A továbbfejlesztett tűzfal nagyobb védelmet biztosít a számítógép indításakor és leállításakor is.

· Mellékletkezelő. A Windows XP SP2 alapértelmezésben erősebb védelmet nyújt az Outlook Express, a Windows Messenger és az Internet Explorer programon keresztül terjedő vírusokkal szemben, mivel megnyitáskor izolálja a potenciálisan veszélyes mellékleteket.

· Az Internet Explorer biztonsági továbbfejlesztései és erősebb alapértelmezett biztonsági beállításai. A Windows XP SP2 az Internet Explorer programkódjának módosításával segíti elő egyes biztonsági rések kiküszöbölését. Például megakadályozza, hogy szkriptek futtatásával a hackerek olyan ablakot nyissanak meg, amely elrejti az Internet Explorer vezérlőelemeit, és ezzel elfedi a rosszindulatú tevékenységet. A Windows XP SP2 korlátozza a helyi számítógépen emelt szintű jogosultságokkal történő HTML-kódvégrehajtást, emellett értesíti a felhasználót, ha potenciálisan veszélyes letöltést észlel, és segíti a nem kívánt szoftverek blokkolását.

· Az adatvégrehajtás megakadályozása. Windows XP SP2 csökkenti a puffertúlcsordulás kialakulásának kockázatát, mivel megakadályozza, hogy bizonyos típusú rosszindulatú programok megtámadják a számítógép memóriáját.