Az európai netezők ötöde használhat Firefoxot

Vágólapra másolva!
A francia Xiti internetfigyelő vállalat szerint Európában már minden ötödik felhasználó Firefoxszal böngészi a webet, és nem csak otthon, hanem a munkahelyén is - az adatok viszont valószínűleg túlzóak.
Vágólapra másolva!

A cég 2006. január 8-án, több mint 32 millió látogatás alapján összeállított adatai szerint Európában az internetezők több mint húsz százaléka Firefox böngészőt használ, az Egyesült Államokban majdnem 16, Ausztráliában pedig 18,6 százalék ez az arány. A Xiti felmérését viszont érdemes fenntartásokkal kezelni, a cég ugyanis nem tette közzé, hogy mely weboldalak látogatási adatai alapján vonták le ezt a következtetést. A francia internetfigyelő valószínűleg csak a legnagyobb forgalmú, idegen nyelvű nemzetközi portálokat auditálja, amelyeket például a magyar olvasók közül sem látogat illetve használ mindenki, így számok némileg torzíthatnak.

Mint a mellékelt ábra mutatja, a Xiti adatai szerint a legtöbben Finnországban használják a Mozilla nyílt forráskódú böngészőjét - a netezők 38,4 százaléka -, a második helyen pedig Szlovénia illetve Németország áll 35,5 illetve 30,3 százalékkal. A Firefox a cég szerint Közép-Európában különösen népszerű, mivel mind Csehországban, mind Szlovákiában és Horvátországban 28-29 százalék körüli a szoftver használati aránya.

Magyarország az előkelő, hetedik helyen áll a cég rangsorában 24,4 százalékkal, vagyis szerintük nálunk már a felhasználók negyede Firefoxot használ; tavaly májusban ezt a számot 20 százalék körülire becsülték. A cég által mellékelt, gyenge minőségű térképen egyébként az országhatárok rosszul vannak berajzolva: a rangsorban egyébként utolsó helyen álló Ukrajnához tartozó Kárpátalját az ábra Románia részeként tünteti fel, és ez csak a legfeltűnőbb hiba.

Már munkahelyeken is elterjedt volna?

A felmérés másik furcsasága, hogy vasárnapi látogatottsági adatokat vesz alapul. Ez a magyarországi viszonyokat figyelembe véve már csak azért sem mérvadó, mert hazánkban a legtöbb internetező hét közben, a munkahelyén vagy az iskolában böngészi a világhálót. A Xiti adatai szerint viszont a felhasználók közel ugyanolyan arányban (nagyjából 20,1 százalék) használják a Firefoxot hétvégén, mint munkanapokon, ami megint csak azt a gyanút erősíti, hogy a francia cég adatai nem reprezentatívak az összes netezőre nézve.

Sok cégnél ugyanis nem az alkalmazottak választják meg, milyen böngészőt szeretnének használni, és nem is telepíthetnek más szoftvert, mint ami a gépükön van - így a Xiti által mért, kevesebb mint tized százalékos kilengésnél nagyobb eltérésnek kellene mutatkoznia a Firefox hétvégi és hét közbeni használatában.

Több mint százmillió letöltés már biztos

Az eltérő auditálási módszerek miatt egyébként nincs biztos információ a böngésző felhasználóinak tényleges arányairól, de abban minden elemző véleménye megegyezik, hogy Európában használják legtöbben a Firefoxot. A szoftver gyártója, a Mozilla alapítvány által közzétett adatok szerint már több mint százmillióan töltötték le a programot weboldalukról.