Hegyi mentéseknél segít az óriásrobot

Vágólapra másolva!
A japán Enryu autókat emelhet ki a hó fogságából, vagy a lazán leseperheti a házak tetejét.
Vágólapra másolva!

A gyártó eredetileg földrengések után mentéshez szánta az óriásrobotot, amely ötméteres, hidraulikus karjaival egy kisebb autót is arrébb tud pakolni. A Tmsuk cég szerint a szerkezet most sokat segíthet majd az elmúlt évtizedek egyik legkeményebb telét szenvedő Japán településeken - adta hírül a japán Dottocomu.

A Enryu név azt jelenti, mentősárkány, ami valószínűleg a mentőkutya japán megfelelője, de jól jellemzi a robot méreteit is. A gép öt tonnát nyom, csaknem négy méter magas, hidraulikus karjai pedig egyenként fél tonnás teherbírásúak. A robotot Niigata tartományban, a szigetország egyik leghavasabb területén próbálták ki, ahol könnyedén kiemelt a hóból egy személyautót.

A Tmsuk mérnökeit az idei, rendkívül havas időjárás inspirálta arra, hogy téliesítsék a mentőrobotot. A lánctalpakkal felszerelt, forgó felépítményű Enryu így leginkább egy vezető nélkül dolgozó munkagéphez hasonlít, fogóinak kézügyessége viszont nagyon kifinomult, így kisebb tárgyak mozgatására is alkalmas - állítják tervezői. A robotot hét kamerával szerelték fel, és távirányítással bemehet különösen veszélyes helyekre is.