A kínaiak szerint nincs is internetcenzúra

Vágólapra másolva!
A kínai kormány illetékese visszautasította szerdán az internet kínai cenzúrázására vonatkozó külföldi bírálatokat.
Vágólapra másolva!

"Csak nagyon kevés külföldi honlapot zárunk el a kínai internetezők elől, olyanokat, amelyek terrorizmussal vagy pornográfiával kapcsolatosak" - idézte szerdán a China Daily angol nyelvű kínai lap Liu Csen-zsungot (Liu Zhenrong), a kínai kormány internetirodájának helyettes vezetőjét. Liu azokra a bírálatokra reagált, amelyek szerint a kínai hatóságok politikai szempontok szerint megszűrik az interneten megjelenő tartalmakat, és a kínaiak számára hozzáférhetetlenné teszik a "nemkívánatos" honlapokat, portálokat.

A világháló ügyeiben második legfőbb állami illetékesnek számító Liu azt mondta, hogy "a kínai előírások teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi gyakorlattal". Tagadta azt az állítást, amely szerint börtönbe zártak Kínában több személyt a világhálóra feltett ellenzéki politikai állásfoglalásaikért. "Senki sincs börtönben Kína területén azért, mert mondott valamit az interneten" - jelentette ki a kínai lapnak adott nyilatkozatában.

Amerikai együttműködők

Emberi jogi szervezetek szerint 49 kínai ellenzéki került börtönbe interneten közzétett anyagaiért. A kínai cáfolat azon a napon jelent meg, amelyen az amerikai kongresszusban meghallgatják nagy internetszolgáltató cégek - a Cisco, a Google, a Yahoo és a Microsoft - képviselőit a kínai hatóságokkal folytatott együttműködésükről. Az amerikai közvéleményből felháborodást váltott ki, amikor lapjelentésekből arról értesült, hogy e cégek - kínai szolgáltatásaik során - segítenek a kínai hatóságoknak az internetes politikai tartalmak megszűrésében, sőt kiadják nekik ellenzékiek adatait.

Liu - mintegy e vádra reagálva, és a nagy internet-szolgáltatók e gyakorlatát védve - hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy "a külföldi vállalkozóknak Kínában a kínai előírásokhoz kell tartaniuk magukat". Utalt rá, hogy ez a külföldi cégeknek elemi érdeke, hiszen a kínai internetpiac nagyon jövedelmező. Az Egyesült Államok után Kína a világ második legnagyobb internetpiaca. Jelenleg 110 millió felhasználót tartanak nyilván a kelet-ázsiai országban, de ez a szám napi átlagban húszezerrel nő.